Beogradske opštinske novine

- 152

иашиие да ће морати да сасгану и још неки послови и предузимачи којд су обкезни иа рокове и према којима је и општина обвезпа, моћиће да траже еакнаду штете због тога што се не држимо уговора или обавеза. Ту одговорност ми нећемо да тражимо као члапови комисиј-е. ПредседавајуИи. Уговорено је, господо, кад мора што да буде готово и г. Главинић, износећи: да због оклевања око набавке машине може да буде застоја и у другоме тражећи аакнаде од сграпе предузимача којису снремни да израде нешто на време па не могу, изјављује: да комисија одговорност због накнаде не можа да прима на себе. Молим вас да сад пре^емо на дпевни ред. М. ВелизариК. Пре неки дан жалио ми се г. Љота да је пре 3—4 месеца, молио оншгину. да му дозволи упофебу оне земље што лежи поред његове цигљане за грађење цигала и нудио је за гу услугу да повлони општини 25.000 печених цигаља. У име г. Љоте молим г. председника да изнесе ту молбу на дневни ред. К. ГлавиниК. Господо ја незнам дали сте ви ишли тамо и да ли знаге шта г. Љота хоће. Сеоског пута који води од Миријева или и Вишњице у варош и пролази поред Шоповићеве цигљане. Пут је 6 мет. ширине. Од стране Шоповићеве цигљане ископана је земља и дошло се до пола пута који је усљед тога копања земље за цигљану Шоповићеву, остао 4 метара издигнут и остао је врло опасан за пролазеће. И г. Љота, немајући земље, моли да му се дозволи да може тај пут скинути и спро вести кроз имање а општини да да у накнаду за то 25.000 печенх цигаља. Што се мене лично тиче, ја мислим да то можемо уступити, јер нам земља није потребна. Шта више, може у скорој будућности настаги нужност, да се плаћа, те да се та земља носи. а овако он ће довести тај пу г на ниво на коме треба да буде и да нам још да известап број цигаља које можемо врло добро да употребимо М. МарковиК. Треба да имамо пре свега молбу пред иама па да је решимо. Да ли је она сад на дневном реду. (није). Онда треба да се одреди комисија која ће да проучи ту ствар. Јер ако је овако, како г. Главинић вели, онда би требало да се одреди комисија и да она каже колико молилац треба да скине земље, јер ако би много скинуо, ми би морали насипати, а за то не би смо могли имати рачуна. К. ГлавиниК. И ја мислим да је овај предлог подесан и за то би гребали да још сад одредимо комисију која ће дати мнење колико би се смела ова земља одкопавати и о свему другом. Но ја бих имао једну Другу молбу. К. Б. МијајловиК. Поводом те карауле имам и ја да кажем то, да је она сасвим непотребна, јер смета људма раду. Н. Р. ПоаовиК. Кад су одборници са председником обишли рејон да одреде места ?де да се праве те трошаринске кућице оида сам и ја био. Том приликом кад смо дошли на то место и посматрали смо ту целу сгвар као и понуду и казали, да не може тако да буде као што нонуђач нуди. То је још онда решено да се дигне са диевног реда па за шго то досад још и Формално није исиуњено, ствар Је председнишгва.

Заст. аредселника. Тај што се жалио због те кућице, ирво је полагао право на то земљиште; кад смо изашли и видели како ствар стоји, опда се примегило, да ми имамо земље и даље а не само на оиом месту где је кућица. оп је онда тек поиусгио и написао ову молбу. Милутин МарковиК. Треба ову његову молбу са нашим решењем раиијим сајузити и спојити уједно. Комисија која буде одређена, треба све то да проучи јер ми неможемо дати два решења разна. Коста ГлавиниК. Ја иредлажем за ту комисију: Николу Р. Поповића Љубу Јовановића ч М Марковића (усваја се). Молим г. председавајућег да одговори: има ли овде дате молбе од неких грађана, са Врачара да им се устуии камен општииски, који се по улицама налази. Та молба веле стоји поодавно овде и никако се не износи на решење. Молим да се исга изнесе сад на решење. Заст аредседника. Онјепристао да му се камен уступи и да га он сам о свом трошку носи. (Ипжињер. место где мисле да носе камен то је гамо код Људанове п.иве). К. Б. МијајловиК. Ти људи што то траже чине верујте из нужде. Кочијаши имају муку од блата кад тамо пролазе. С тога они и траже да га носе о свом трошку. М. МарковиК. Ја сам чуо да има молбе и од стране палилулаца. По тој ствари држим да се сад неможе олако решити. Ови су људи нречи и њима мора да се да, но опет и ово се сад не може решити. Прво треба да се види како ће бити, да ли тај камен неће требати општини и тек ако не може да се упогреби онда може бити говора да се приватним грађанима да. Н. Р. П оаовиК. Овај исти одбор који сад регаава ову изнету сгвар донео је пре годину дана, у једпој својој седници одлуку, да се прво ради на гтодмиривању потреба у рејону старог Београда, па онда тек кад се ово изврга!' да се ради у рејону проширеног Београда. Како у старом рејону још нису иодмирене потребе и има миого пекалдрмисаних улица, то преко овога треба прећи на дневни ред, иа обрагити пажњу на сгари рејон и на пређашње решење одборско по овој ствари Сима МилићевиК. То се сад говори само из пркоса, а зна се, да је та улица живља него све па Дорћолу Једно дете кад иде у школу треба човек да га води. Није поштено овако радиги. С тога сам да се молиоцима камен уступи без обзира на говор г. Николин. Заст. аредседника. Молим вас г. одборниче да не употребљујете речи такове на овоме месту где и^ места није. Какви су то изрази: „пркос" „непоштепо". Такав говор не води решењу већ свађи. К. ГлавиниА Ја кад сам покренуо ово питање учинио сам то за то, да се по тој молби реши црно — бело. Мене су за то молили неки грађани да покренем. Они веле, да траже само одпатке од старе калдрме. Кад господо постоји молба а има могућности да се учини, онда треба људма учинити. Да би се знало шта се може решиги, да изберемо комисију, па да нам она према с^ању ствари поднесе извештај. Ми смо тако дали и у Палилули, па је напраиљено неколико улица.

Љуба ЈовановиК. На првом месту греба око клапице да се подмири, а не ово што је слободан простор. Раленко Драговић. Шго се тиче тога Енглезовца ја сам био увек прогиван да и он уђе у рејон. Сад је и он ушо у рејон и грађани подносе молбу и траже да се донесе решење, хоће д' им се дати или не. Сад у одбору не треба више говорити: „постоји молба из тога и тога краја", него постоји молба грађана. Само треба казати да иалилулци плате ону калдрму као и остали грађани. С тога сам мишљења, ако има ка] меиа да се да у оближњим местима. I Димитрије Најдановијј. Кад је г. Љуба ' наиоменуо за улицу што води шупи, опда би ја молио да сетај пут једанпут направи. То није оелика улица него само 200 метара. Нека се паправи ма и од макадама и око шупе калдрма. Држим да је пре и г. Одавић предложио био. (Свршиће се.)

БШОГРАДСКА ПИЈАДА Од 28. Јуна до 4. Јула 1891. год.

ТЕЖИНА

Ч Е Г А

100 к. просечиа цена

КИЛОГР.

Д и н.

Брашна пшенична .

79

Брашна кукурузна. .

13-

116,873

Пшенице

15-20

32 641

Кукуруза

1150

10.000

Ражп

12 50

32.152

Јечма нова ....

9--

556

Овса

11-50

731

Пасуља

25--

5.948

Кромпира нова . . .

12-

Арпаџика ....

—• _

440

Црна лука ....

8 -

280

Бела лука ....

45- —

Шљива сувих

—. —

1 532

Крушака

30 -

Јабука

Ораја

—■ —

Грожђа

—•_

8.535

Воће разно ....

35'—

Сочива

—.

3.066

Сира

70-—

26

Кајмака

120--

17.5^0

Сена ......

4-50

1.880

Сламе

2-50

566

Масти

124--

Рибе фришке . .

§

Свиња дебелих .

Сува меса

*

Меса говеђа сиров.

— '

Длаке говеђе . . .

• —

Црева урађена .

*

Костију

632

Кудеље

— •_..

32750

Коже ....

__ • __

10.000

Цемента .....

Катрана

43.100

Креча

3-40

880

Тгумура дрвена . . .

7-—

159.000

Угљена камена . . .

■—

280.000

Камена проста . .

—• —

34.165

Дрвенарије разне .

—• _

14.424

Вина

44 —

Ракије комове меке

—•—

8.986

» шљивове меке

60 —

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОИШТИНСКОГА СУДА ;

Влаоник Оплггина Београдска.

Парна штампарија Народне Радикалне Странке.

Тредник 7рош КузмановиЈ..