Beogradske opštinske novine

БРОЈ 40

113ЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ

1

Цена је огласима (> дин. пара од врсте

на на

ЦЕНА ЗА СРВИЈУI годипу 6 дин. иола године 3 дин.

Недеља.22. Септембра 1891.

1 <:< 1

Претмлату ваља слати уиутницом на општински суд а све коресиодендије па уредника РУКОППСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ

за

страпе земље на годину .... 9 дип.

1 >•<,

Н е и л а I. е н а и п с 51 а н г п р и м а ј у с е.

7..„„нг|!1|||)г'|,1!

:.;~т

О Б Ј А В А На молбу еснаФа бозаџиског, да се дозводи иродавање бозе но удицама београдским, суд општине вар. Београда донео је решење. да се продавање бозе по удицаиа београдским дозводи нод овим иогодбама : 1, Да бозаџије буду дужии у највеКој чистоги одржавати докал, у коме се боза справља. 2. Судови, у којима се боза нрави и у којима се но улицамл про^аје, морају биги чисги : Људи, који бозу праве и по улицама је нродају, морају бити здрави чисто одевени и нумерисани. 4. Забрањује се досадањи пачин лађења бозе мећањем леда неносредно у бозу. Лед не сме доћи у додир са бозом и може се ладити помоћу стакленог цилиндра, у који ће се лед мећати. 5. Да пе смеју бозаџије ни под каквим изговором продавати бозу пред школским локалима. 6. Да понуђених 800 дин годишње плаћају у месечним ратама у напред благајпи општинској од дана саопштења овог решења. 7. Ако се ма која од наведених погодаба не буде гачпо испуњавала, продавање бозе ио улицама одмах ће се забранити. Од Суда општине вар. Бзограда 11 Оептембра 1891, год. АБр. 2252

НА ЗНАЊЕ На основу предписа г. Министра војног од 14 Авгусга гек. год. ФТЈБр. 6649, И иредписа Команданта дунав. дивиз. области № 8705. — Овим се јавља свима оним обвезницима и масама, који дају комору, јахаће, теглеће и товарне коње, ма за коју јединицу, — да су сви такови обвезници и масе, с ходно закону о устројству војске, дужни, да даду, за војену гхотребу оно, што је на њих разрезано, без призрења, држе ли они стоку на лицу, или не, иначе подлеже одговорности.

Они обвезници, који комору и коње дају а који су обавезу служења према го инама прегали као и масе дужни су комору и коње лично привесги овој команди, где ће се коњи нрегледати и оценити, и по том предавати резервистима, јединице за коју су уписати, који ће их у комапду одвесги, и дотичном командапту предати; — По свршеној употреби и вежби, коње ће вратити овој команди, онај исти резервист ко.ји је и одвео, а ова ће их команда ио том сопственицима предавати. Предпис се саопшгава свима онима, којих се ово тиче. Из канцеларије VII пукоз окр. команде 2. Септембра 1891 год. Бр. 9777,

РАД ОПШТИНСКОГ ОДБОРА 60. РЕДВОНИ САСТАНД^ 15. Јула 1891. год. Председавао председник г. Мид. Р. Маринкоиић, од олборпика били г. г. М. Ј. Марковић, Р. Петровић, Р. Ђирковић, А. Шток, Ј. Петковић, С. Азријел, А. Одавић, К. Б. Михајловић, Ј. Станковић, В. Вигоровић, Љ. Јовавовић, Л. Дашковић, К. Д. Главгшић, Ђ. С. Новаковић; М. Јовановић. I. Прочитан је записаик одборских одлука седвице, држане 8 јула 1891 год. и у одлуци Кн>. Бр. 460, учињена је лопува: да се повереништву за надзор и ирчјем калдрме и матергпала на топшчином вепцу дода још г. С. Азријел одборник. II. Председништво саопштава одбору, да је у прошлој седници одбор решно : а) да се објаве о одласку Њ. Велвчанства шгамнају на рачун буџета, одређеног за непревиђене трошкове ; б) да је изабрао иовереништва а надзор и пријем калдрме и материјала; в) да је усвојио у свему ишештај повереништа, изабратог за проучавање питања о укидању акциза; г) да је усвојио у свему извештај повероништва, изабратог ради нроучавања питања о поправци пута ка кданици и о давању старога камена о п штивског становницима Енглезовца и новога селишта према предлогу г. Ђорђа С. Новаковића. , Како у тој седници од 8. јула 1891 г. није било довољно чланова одбора за решавање нових предмета то моли одбор да ова решења иотврди.

По саслушању овога одбор је усво,)ио у све му сва ова одборска решења. III. Како кметовски номоћник I'. Драгутнн Плић по извештају г. председника не долазн на своју дужност од дужег времена, век је се без икакве дозволе удаљио, по чему се нма сматрати, да је своју дужиост нанустио, то одбор налазећи да је овде случај, који се замншља у 1 т. чл. 7-1. закона о општиаама, а односно плате да је случај, који се ранна томе, који је означен у нрвој алинеји т. 6. чл, 50 оппгг. закона одлучује: да се г. Илијћ уклопи са дужности кметовског помоћника, и да му се нлата од оног дана кад је дужност напустио не издаје. 0 овоме да се пзвестн г Илијћ. IV. П о нрочшању акта истражНог суднје за вар. Београд АБр. 1558 одбор Је изјавио, да је Риста Николић, надничар, доброг владања и сиротног пновног стања. V. Председник извештава одбор, да је међу сазватпм релервиетама за овогодашње вежбање, ирнличгн број сиротних грађана београдских, које је по закону дужна отштпна београдска да за време вежбања храном снабдева; да је према овоме суд општински учинио споразум са командаитом дунавске дивизијске обласги, да општина пла и за сваког сиротног резервисту 37 нара дии. дневно па да се храпе као и остали војници из војених казана и да команда сама о набавцп и издавању хране бригу води. По саслушању овога извештаја и по прочитању акта одбор је одобрио у свему овај споразум суда с тим, да се овај трошак исплати из партије буџетом одређене за непредвиђепе трошкове као и да суд онштпнскн поднесе одбору списак тих сиротних војника на преглед и оцену прве идуће седнице. VI. Председнаштво извештава одбор, да је извршило свој задатак одборско повереништво, изабрато у седници одборској од 6. јула о. г. ГБр. 1049, ради иодношаја Формалнога предлога за одобрење накнадног кредита за калдрмисање. По црочитању пзвештаја повереништва одбор је усвоијо исти извештај у свему и решио, да се по њему постуии. VII. Одборник г. Коста Главинић цредлаже: 1, Пошто је саобраћај врло жпв у улици каменичкој, која води од парнога купатила ка жељезничкој станици — да се у тој улуци калдрмише стаза за пешаке; 2. Да се баре у Фишекџијској улици које се углед киша стварају, одклоне каналом.