Beogradske opštinske novine

]'1 >ДШ1А IX. Ио сасдушању овога одбор је усвојио оба ова нредлога с тим, да се израда истих да иредузимачима на лидитацију. VIII. Одборникг. Филип Васиљевић извештива одбор да је пут вишњички закрчен гомилама камења које је тамо довешено ради оправке тога пута п ла је комуникација због тога врло отежана. Но саслушању овога извештаја одбор је решио, да се расппше о^мах лицитација ради иоправке овога пута. Пут се има оправитити до Карабурме IX. Одборппк Филлн Васиљевић пита председништво, кад ће му оно одговорнти на његову раније учпњену нвтерпелацију односно продавања бусења приватним ЛЋдима од стране оиштпнског баштована. На ово пптање иредседник је одговорпоЛда у овој ствари није инФормиран, пошто се је то десидо пре његовог доласка за председнпка општине, но да ће ствар извидети и одбору реФерисатп. X. Председништво извештава одбор, да на држаној лииитацији 7. и 15. јуиа о. г. за давање под закуп изношења ђубрета из кварта врачарског. — није било ии .једног дпцитанта, ио да Је Петар Јевремовић поднео пон\ду да се прима овога иосла и да за то плати општини 100 д. По прочитању прокола лицитације СБр. 9738 и понуде СБр. 9713 одбор је решио, да се понуда ова одбапи и да се распише одмах друга лицитаци.ја, која да се држп иред Л.аза ревића каФ»вом па Врачару. XI. Председппк извештава одбор, да многи грађани долазе и траже да им суд оишшиски исилати њихова потраживања, која је упроиастио бивши депозитор, кметовски помоћник Ђорђе X. Живковић и иредлаже одбору, да одобри суму од 4000 дин. ко)ом би се најпреча иотраживања могла исплатити. По сасдушању овога предлога п по прочитању акта АБр. 1545 одбор је решно, да се из касе општивске изда 4000 дин. пз партмје буцетом одређене за непредвиђеие трошкове, ко:0м сумом да се исплаћују потраживања приватних, а које је упропастио Ђорђе X. Живковић и остади чнновници општински.

— 230 П /\/ ч/ / '- ^ ^-■у-^- у/у/уА Ч/Ч/Ч./ х/ч-"-, Ч/Ч'Ч' Да општински правозаступник ноднесе у најкраћем року одбору реФерат о томе, какав Је керак чињен до сада иротиву ових злоуиотреба. Да општински нравозаступник одмах предузме најенергичнеје кораке ради осигурања оних проневерених сума, по којима је пресуда судска већ изречена п ако се од проневерача, небп могле проневерене суме платати, да псте суме од оних лнца наплати, који су били дужни ио закону, да воде контролу над појединим опшшнскнм органима п од њпх у закону одређеном времену траже рачуна о наплаћеном новцу. XII. Цредседништво извештава одбор, да на држаиој лицитацији за давање иод закуп кпоска бр. 2 на калимзгдаву зије бпло нп једног лицичанта. По прочптању протокола лицитаје СБр. 10370 одбор је овластио председника општине, да он и без лпцитацпје изда овај киоск под закуп дицу, које му буде најповољнкју цену ионудило. О учпњеном да извести одбо) . XIII. Прегседппштво износп одбору на решење акт минпстарства грађевина, којпм се налаже општини, да зграду, у којој је београдски пр востепенп трговачкп суд, оправи, па*ноловину трошка да сиоси општпна, а иоловину округ, и да општина сама ту половину од округа наплатп. По нрочитању тога акта одбор је решно, да председништво одговори министарсгву, да оно само изврши оправку ове зграде, а општина ће, ако по закону буде дужна, платпти сразмеран део трошка, који на њу буде пао; ла председништво извести одбор, чпја је та поме п ута зграда, ко наилаћује кирију од дућана на тој згради п у корист које касе со то вриш. XIV. По прочптању молбе Мирка Крављанца и другпх 82 поднисника, којом моле да се ослободе од плаћања трошарпне на кода при улазу у варош, кад са своје њиве храну упосе, — одбор је решио, да општинска трошарина, до коначпог решења ове стварп не наплаћује трошаринску таксу од опих, који на колвма својпм храну са њиве уносе у варош, но да их само задужују. XV. Председник извештава одбор, да тппограФско певачко друштво „Јаншић* приређује 20.

БРОЈ 40. о. м. забаву у корист иодизања споменика г Бури Јакшићу у парку каднмегданском и да је друштво позвало одбор на ову забаву. По саслушању овога одбор је нримво, повољном знању понив на забаву п решпо. да се нз општинске благајне, а из партнје буџетом одређене за непревпђепе трошкове изда друштву као добровољни ирпдог једна стотина дпнара. 61. ВАНРЕДНИ САСТАНАК 19. Јула 1891. год. Председавао председник р . Мидои. Р. Мариаковић, о д члаиова одбора били; г. г. Милут. Ј. Марковић, М. 13елизарић, И. Цветаповић, Ф. Васил,евић, С. Азријел, Љ. Јоваиовић, Н. Р. Поповић, Р. Драговић, К. Б. Михојловић, М. Јовановић, А. Одавнћ, Ђ. Николић, Г В. С. Новаковић, В. Виторовић, Ј. Петковић, Л. Дашковић. I. Прочитан је заинсппк одборскпх оддука седвице држане 15. Јула 1891 год. и учињене су сдедеће допуне, у одлуцн Бр. 471 />а се дода: да се и са тргова палилуског и марвеног, отклоне све незгоде, које сметају унотреби љпховој и саобраћају. У одлуцу ЕЊБр. 474 да се држи лпцитациЈа пред Л.азаревића каФаном не на врачару већ на марвеном тргу. II. Председпишто саопштава одбору, да Је у прошлој седници одбор решио: а) да се г Др. Илпћ кметовски помоћник укдоии са дужности; б) да се трошак око исхране сиротних резервнста псплачи из партије буџетом одређене за непредвиђене трошкове у споразуму суда са командом. в) да је усвојио у свему нредлог новереништва за поднашај извештаја и Формадног преддога за одобрење накнадног кредита за каддрмисање; г) да се усвоје преддозп г. г. Косте Д. Главинића и Фидппа Васпљевића одборника, односво оправке каменичке, Фпшекџијске и вишњичке улице; д) да се одобрп издатак од 4000 дин. за покриће учињеног деФицита од страие Г Б. X. Живковића и других општп званичника; ђ) да се изда друштву „Јакшић" 100 дин као добровољни прилог прндиком давања забаве.

ДОДЛабФЈМК.

п о ш т А р ПРИПОЗЕТКД. р.. р. Ј 1ушкина. .... Године 1816 маја месеца, имао сам да ндем кроз . . . ску губерпију, путем, воји је сад запуштен. Имао сам мали чин, возио сам се на двоволицама и узимао само два коња; усдед тога поштари ме нису зарезивади, те сам често пута с бојем добивао оно, што ми је. по мом мишљењу, по праву припададо Како сам био млад и прзница, то сам негодавао нискости и малодушју иоштара, кад бл они запрегди коње. који су за мене спремљени, у интов каког вишег чиновника. Веома се дуго нисам могао навићи ни та то, да ме разборити сдуга прескочи при послуживању на ручку код губернагора. Сад ми се то и много што — шта друго чини у реду. И доиста, шта би било

с нама, кад би се у место удобног правила: чин да аоштује чин, увело у употребу како друго, на нример: ум да аоштује ум ? Какве би се распре породиле! Кога би слуге прво посдужиле јелом ? — Ади да се вратим својој приповести. Био је топад дан. На три врсте од станице . . . стаде промицати киша и за кратво време био сам до коже мокар. По доласку на станицу, прва ми је брига била, да се иресвучем, па онда, да поручим чаја. — Еј, Дуња! викну ноштар, намести самовар, па отиди по скоруп. На ге речи изађе иза преграде четрнаесгагодишња девојка и ја је спазих, како издази иапоље. Л.епота ме њена изненади. — Је ли ти то ћерка? запитам поштара. — Ћерка, одговори ми он с неким поносом; а паметна је, умешна Је — сушта повојна мати. Тад он узе преписивати моју путничву исправу, а ја стадох разгледати слике. што су красиле његов скромни, али чисги стан. Оне су престављале историју блуднога сина: на нрвој — часна старина у ноћној каии

и огртачу отпушта пемирног мдадића, који неСЈрнљиво прима његов благослов и торбицу с новцима На другој се јасним цртама преставља развратно владање младћ ћево; он седи за столом, а око њега лажни прнјатељи и бестидне женске. Даље се види, ваво младнћ, проКердавиш све, у дроњцима и гроуглом шеширу чува свиње и једе заједно с њима; на лицу му се види дубока туга и кајање. Најпосле је престављен његор поврагав к оцу: добри му сгарац у истој оној капи и огртачу исгрчао на сусрет; бдудпи се син бацио на колена, а у нерспективи кувар убија угојено теле, а старији брат пита слуге за узров толикој радости. Под свавом сликом прочитао сам иригодне иемачке стихове. Све ми је то до данас остало у памети, а иокрај тога и саксије с леним човеком и иостеља са шареним завесама и остали нредмети, што су тада били око мене. Као сад да гледам самог домаћина, свежег и живог човека у иедесетим годинама, и његов дугачак зелени „сјуртук" с трима медаљама о олињаним пантливама.