Beogradske opštinske novine

ГОДИНЛ IX да му је његово пмоино стање неиозвато ; да је Пера Тодоровић уредник Малих новина п владања и имовног стања доброг, и да су му Ан дреја Станић и Ђорђе СтеФаиовић неиозпати. VII. По ирочитању молбе еснаФа лебарског из Београда. АБр. 2864, којом тражи повишење таксе хлебу, и по саслушању цена брашну и аситу, одбор је после иоименпчиог гласања са 13 гласова иротив 9 решпо, да цена хдебу остаие и даље иста. т. ј. двадесет н пет пара дип. ио кплограму. VIII. Иредседнпштво 1;зноси одбору иа решење пзвештај књиговодства општинсеог у коме се пзлаже, које су партији буџетеке прекорачене •и које би до краја ове годиие према досадањем стању биле прекорачене. По прочигању тога извештаја ББр. 4818. одбор .је решпо, да се одобре накнадни кредити на издржавање ванбрачне дсце у 4 600 дии, на плату служптеља школских — Фамулуса 500 дин., на стан учитеља основиих школа 400 д. и на чиш^ење пнјаца 1560 дин.; за ос1але вакнадие креднте изабрало Је новереништво, које ће нотребу њихову ироучити и одбору ре®ерисати. За поверенике изабрати су г.г. Соломон Ј. Азријел, Марко Белизарић и Апдра Ј. Одавпћ одборницн. IX. Председник општине извештава одбор да је пок. Тодор Херман бив. гостиопичар овд. и соиственик ,Жировног венца" завештао оиштнни 10000 дин. за оснивање школе за слепе и глуво-немр ; да је ов о завештање извршпо и општпни предао повац са интересом у име наеледника иокојниковог г. Јов. Ф. Селесковић овд. гостиоЕичар. По саслушању овога одбор је иримио, к иовољиом знању овај извештај и устајањем одао пошту поменутом поко.јнику, X. Иредседник извештава одбор, да се Је на распасааи стечај за марвепог лекара пријавило шест кандвдата, који према извештају мннистарства умутрашњих дела, сви имају квалиФИкапије за општ. марвепог лекара. Према овоме моли одбор, ла од иријављеннх кандндата уЧ1ШИ избор, По саслушању оиога, одбор је изабрао г.г. Др. М. Хаџп Лазић, Др М. Т. Лека, Ђ Димитрнјевић и Дим. Најдановић, одборнпк да као одборски иовереници прегледају иснраве пријављепнх капдидата и предложе одбору јед»Јога за избор. XI. Одборнпк г. Јован Станковић интерпелпше председн.иштво како се из врачар. квартаврло неуредно ђубре износи. По саслушању овога председнпштво је одговорило, да ће по овој стварп издати нужну наредбу. XI. Према решењу одбора од 28. Окт 1891. г. КњБр. 725. АБр, 2752) председник нзноси одбору на појсдиначни претрес п решс ње пројекта општинског буџета за идућу 1892. год По нрочитању и претресу сваке тачке по особ, одбор је решио, да се у бЈЏету за идуКу 1892 годину предвиде ови приходп. (Буџет ће се доцније у цели и оштампати).

•- 248 општински послови Буџет оиштине београдске за идућу годину свршеп је у одбору општинском и остаје сада, да се ношље државиом савету као сталном окружнон одбору на нреглед и нотврду. Чим ово буде, објавиће се цео буџет у овим новииама. ПомзЋ. Приликом иретреса буџета општинсног за идућу 1892. год. одбор је решио, да се унесе у буџет за идућу годину сума од 1000 дин. као помоћ Фонду за нотпомагање сиротних великошколаца. Ова се цифра има сваке године од сада у буџет расхода уносити. Исто је тако одбор општински решио, да сваке године даје хиљаду динара Фонду за помагање породица умрлих чиновника. Удружење општинских званичника у краљевини Србијн но свој прилици дало је повода, да се ова сума унесе у буџет рас хода, а најприличиије би и било. ла се та сума издаје сваке годипе удружењу опшгинских званичника, које је основано ради иомагања породица умрлих чиновника општинских а само би на тај цачин ова сума и била од помоћи. Житни трг. У буџету расхода општине београд. за идућу годинустављена је сума од 20.000 дин. за насипање опог дела баре Венеције, што је одређен за житни трг. Овом делу општинског одбора цео се је београдски трговачки свег обрадовао, а нарочпто Савамалски крај, који је дао представништву опшгинском и писмену захвалпицу, потписану од његовнх најодличнијих грађана. Марвени лекар. Од нријављених марвепих лекара на расписани стечај одбор је општински у седници својој од 29. Нов. 1891. год. изабрао г. Димитрија Енежевића за општинског марвеног лекара. Одпуштен. Општински иижињер г. Антоније Пижл одпуштен је из оиштинске службе решењеи одбора општннског од 29. Нов. о. г. ИСПРАВКА „Уредвику Београдских Општ. Новина." Господине, У броју 48. „Новина Београдске Онштвне" од 17 Нов. ове год иодкрала се једна ногрешка у томе, што је тамо казано : да је Коста Б. Михајловић механџија укријумчарио једно прасе, а треба да стоји : Стеван Ђорђевић кувар, Косте Б. Михајловића механџије, укријумчарио је једио прасе. Молим учините у овоме смислу нсправку у првом идућем броју. 29. Нов. 1891. год. Београд. С поштовањек Лудвиг Рис. над. контролор

ВРОЈ 50. ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ. Онштина Београдска издаваће нутем јавне лицитације следећа непокретна добра, набавке и разна права, и то: 3. Децембр. Право за избацивање ђубрета из варошких домова, кауција за сваки кварт 300 динара. 4. Декембра. Главна управа општинске трошарине нродаваће пред каФаном Панђеловом на марвеној пијаци (батал џамији) следеће ствари у кријумчарењу ухваћепе: 1. СераФима Деспотовића 1. коња 1 кола и 1 сандук гаса са 1 торбом шећсра; — 2. Тодора Борчанина бак. овд. 2. коња, 1 кола са амовима као и 2 бур гаса; и В. 1 врећа шећери Мнлоша Аћимовића бак. овд. Продаја ова дајс се јавности, и позивају се купци на лицитацију, која ће почети горњег дана у 10 сахати пре подпе. Бр. 874- 875, 873. Из канцеларије Глав. Управе оишт. трошарипе 28 Новем. 1891 год. у Београду. 10. Децембр. Цубок од говеђих месарница, кауцију нолажу српскн грађани 30( 0 динара, а страни подајници 6000 динара. 12. Декембра. Суд онштине вароши Београда, даваће под закуп право за вађење и продавање „Л.еда а са обале савске и ^унавске, за време ово зимске сезоне. Л.ицитација ће се држачи у рачуноводству суда опнпинског од 8—12 пре и 2 до 5 сати по подне у које ће се време и закључити. Ка^ цију иолажу српски грађани 250, а страни Еоданици 500 динара у готовом новпу или ^ржавпим папирима од вред. Услови ове лицитације могу се видеш у рачуноводсгву пре. а и на дан лицитације, СБр. 18869. Из рачуповодства суда опш гинс вароши Београда 30 Новембра.1891 г. 13. Децембра. Ков коња чете пожарне кауција 100 дипара. 16. Децембр. П.-,ац у железничкој улици до Балугџића, закЈпни рок даје с.е за три године, кауција се полаже у 30 диаара. Све ове лицитације држаће се у рачуноводсгву суда општине вароши Београда у означеие даве од 8—12 сати пре, и од 2—5 сати по подне, у које се време и закључују. Услови ових лвцшација могу се видети у рачуповодс'1ву пре, а и на дан лицитације. Из рачуводства оуда општ. вар- Београда 24. Авгуота 1891. год, СБр. 12 903.