Beogradske opštinske novine

ГОДИНА XI РАД ОПШТИНСКОГ ОДБОРА 93- РЕДОВНИ САСТАМАК 30. Октрбра 1801 године. Председавао предоедпик г. -М. Р. Марипковић од одборпика били: г.г. М. Ј. Марковић II. Дветановић ? Д. Најдавић, А. о ла1,ић ' С. Чађевић, Р Драговић, К. П. Михајловић, Ј. Станковић, 'Б. Димитријевић, Љ. Јоваиовић К. Б. Михајловић, М. Капетаиовић М Велизарић, Ђ. С. Новаковић, Г. Бркић, С. Азријел Л. Дашковић, I. Прочитаи је заппсник одборскпх одаука седнице држане 28. Окт. 1891. год. п одбор је одлучио да се изостанн примедба г. Косте Главинпћа, одборшша, пз одлуке Књ.Бр. 719 односио зидања трошаризског к.а^аципа. II. Одбориик г. 'Впрђе С. Новаковић, и|шмећује, да је у записнику ирошле седнице шшсано дч је пројект буџета за идућу годину у оачелу у.својен а међутам у тој седници није било довољио чланова одбора за решавање пових ствари Пошто је председник општпне објасиио, да е овај цредмет — пројект буџета за идућу годппу — већ два пута стављап на дневни ред, одбор је после иопмеиичног гласања са 11 гласова протнв 3, (2 нису гласали) решио, да се иреко »ве ирлЈедбе нређз на дчевни ред. III. По прочатању акга уираве болнпце за душевае болести АВр. 2863. 2862, којим тражи уверења о нмовном стању извесних болесннка, одбор је изјавио, да су му Мића Јовановић и Наста Стојановнћ иепознати. IV. Председник наноси одбору па решење молбу Васе Давидовића, којц понова моли, да му одбор општински изд8 умерење о сиротноме стању како неби морао цлатити судске таксе но споровима својим. По прочитању те молбе СБр. 17439 одбор је после ноименичног гласања са 10 глассва против 2 (5 нису гласали) репшо, да се иреко ове молбе нређе на дневнн ред.

- 247 V. Ио нрочитању молбе Владнслама Г Б. Илића овд Т1 »говца СБр. 17430 којом тражи. да одбор опозове уверење о сиротиоме стању издато његовој бпвшој жени Косари, тврдећи да она пије спрота, - одбор је реишо, да се нреко ове молбе пређе на двевпи ред. VI. Председништао ншоси одбору на решење предлог Српског лекарског друштва да се о онштинском трошку установи у Београду варошки завод за дезииФекцију. По прочптању тога предлога ЛБр. 1033. одбор је одлучио, да овај предлог проучц одборско новерепиштво на поднесе свој извештај одбору на решење. За новеренике изабрати су ; г.г. Др. Марко Т. Леко, 'В. ДимитриЈевпћ и М Капетановпћ одборници, Др. Мнлан Јовановић-Батут проФ. Вел. Школе, Др. Мих. X. Лазаћ, Др. Ф. Рибнпкар Др. С Михел, Др. Змај Јован Јовановић, Др 0. Попс п Др Д. Данчевић општ. лехари и Др- Алексапдар Зега општински хемичар. VII. ЕснаФ лебарски у Београду, подпео је молбу да се цена лебу повнси иошто је и брашно и жито знатно носкупало По ирочптању те молбе АБр. 2864 одбор је одлучио, да се овај предмег остави за идућу одборску седиицу.

96. РЕДОВИИ САСТАНАК 4. Новембра 188)1. год. Председавао председник г. Миловав Р. Марипковпћ, од одборпика били: Мата Јоваповић, Ђ. Николић, Р. Драговић, Н. Р, Поповић, К. Б. Мијајловић, С. Чађевић, Ф. Васиљевић, М. Вилизарић, Мил. Ј. Марковић, Љуба Јоваповић. Ђ. Дииитријсвић, С. Азриел, Ј. Станвовић, В. Виторович, Р Петровић А. Одавић, Дим. Најдаповић, Ђ. С Новаковић, К. Д. Главинић М. Каиетановић, К. П. Михајловић, А- Дашковић, I. Прочитан је записник одборских одлука, седипце држане 30. Окт. 1891. год. и примљен је без икаквих измена.

БРОј 50 ч/ч/\/ чА\/\ ——N/4,-4/— ..-\/\ —• ?гу\ •. - ^./\/\^II. На предлог одборнпка г. Андре Ј. Одавића, одбор је изабрао Др. Б оку Петровићаза члана новереништва. за нроучавање предлога о установљењу дезинФекцијоиог заводл у Београду. (Решење од 30. Окт. 1891. год. ЛБр. 1033.) III. По прочитању протокола лицниацпје СБр. 17487. држапе 28 Окт, 1891. год. за набавку 25.500 кпла мекиња шеничних, на којој ниЈе бнло ни једног лицитанта, и попуде 'Ворђа Нпколића СБр 17257 одбор је нослз ионмшччног гласања са 19 глдсова пр )ти:'. I р;ш !0. да се набавка 25500 кила шеначпих мекиња уступл Ворђу Нпколићу према условпма прописаним а по цени од дванаест и ио динара од сто кила. IV. По нроч ггању нротокпла лицитације СБр 17486, држане 31. Окт. 1891. за давтњз нод закуп наплате таксе Фијакерске за време од 1, Јан. до 31. Дец. 1892 год. према условима, одбор је после попме;ч1Чног гласања са 11 глаова против 10 реишо, да се ова лицитација. као чеповољна одбаци и друга распише. V. По прочитању протокола лпиигације ГБр. 1985, држапе по други пут 1. Нов. 1891, год. за зидање трошаринског магаццна одбор је решио, да се задање овог магацша трошарзлског уступи Луки Ј. Радосављевићу као најнижем понуђачу-за цену од четрнаеог хиљада и сто дивара под погодбом да проиисану кауЦИ)У одмах пологки плп у готовои новцу 11111 у државним папарима; ако не испуни ову погодбу да се грађење овог магациаа уступп Петку Вељковпћу за цену од четрпаест хиљада и сто педесет дипара. Не пристапе ла и овај предузимач, онда да се држа и трећа кратка усмена лнцитацвја. VI По чрочитању акта нстражног судије за вар Београд АБр, 2886. 2922, 2888 и акта нсражног судије за срез таковски АВр. 2887, којим се траже уверења о влгдању и имозном стању пзвеснпх окрављенпка, одбор јц изјавио да је Мплан ПетровиК каФеџија доброг владаља, по

Месец беше међутнм већ зашао, а дубока ноћ беше обавпла земљу, али се оиа на то није огвртала пије марнла, што је хаљином за џбуње занињала п псту цепала, што се спотицала н п.то су јој руке бпле све раскрвављеае хватајућн се за бодљнкаву лозу од куппне. Гледала је да што даље побегне. .. кад је дошла до широког друм ч а осврне се и још једном ногледа старе развалине, што крпју злочпнство њенога отца. Пошавшн равчпм друмом умнри се мало и, идући лакше размишљала је о стварцма, што је доживела. Шта да радц ? Шта треба, шта мора да радн? А Бруно — дркћућп покрије лице рукама, и впше није могла да мисли. Глава јој- беше збуњена н у ватри и сасвпм скрушено ишло је ово снрото дете по пустоме путу. Нпје нц ириметила, да је већ до кућа дошла, н механично савије у познату улицу. Као у сну корачала је и на цослетку отворц врата од с ога сопственога дома. Једва је приметила, да некога има у каФапи, н тек горе у соби својој, кад се је закључалп, и кад се срушила онако обучена па кревет, олакшала је срцу, бризпувши у илач.

IV. Просидба Сутра дан ујутру је Роза устала и као обичио своЈе "оглове радила — алп како је сада била бле А а- п како су јој њене сјајне очи биле сада велике и озбиљне ! Берба сс једва уздржала да је не нцта, шта је ноћас у развалинама видела — јер ,је морала нешто видетн али се није усудила да је пита, ма да је била у интимном пријатељству са својом младом газдарицом. Изгледала јој је данас некако свечапа нзванредна; те је све раднла, шго је само хтела и што јој је могла са лица прочптати, а носао јој изваиредно добро ишао данас од руке Као муња распростре се по вароши глас, да је Роза у поноћп пшла у развалине и за знак своје смелости оданде донелаједан прут. Млади страпци су још нре зоре отишлн у развалиае и до доручка се са вешћу вратили, да је гранчица заиста под столом осечена и да је храбра девојка па сигурно опкладу добила. Одмах ујутр искупе се сви у каФану, да из Розиних уста што подробииЈе чују, јер их је ово тајанствено створење, а нарочпто њепо бледо лице од синоћ, чинило веома радозналима. Али Роза данас није се показивала. V" пола девег часова огрне се марамом и кроз ^башту

оде стазом до хеленхофско!' друма избегавајућп отворене путеве. По хеленхоФском друиу ишла је, као спноћ, све до савијутка пешачког нута ка развалинама Ту у џбуњу очекпвао ју јо Бруно. Радосно јој младнћ пзађе на сусрет и новпче нружајући јој руке : » 0 како си добра Розо, што си овамо дошла; како сам те жуд4 0 очекпвао! — Али зашго си тако бледа? Да ниси болесна, Розо?® »Нпсам, Бруно/ одговори сирота дево.јка мпрно дозволивши да је он пољуби, »мепи не Фали ништа — моме телу — али ми је на срцу нешто тешко и дошла сам само, да тебн то кажем " ,Шта је, срце м_оје? (< рече младић брижно, ваљада је огац онет био суров према теби? Стрпи се још мало, па ће све битн добро. Сп ноћ сам добио радосну вест." »Ннје, Бруно" прекпде га девојка мирно. ,Отац ме је истпна грдио, што те је у авлијн видно, али као обично, и ја то не бих баш тако к срцу нримила, јер због тебе и трпим." »Добра моја Розо!" (НАСТАВИЋЕ СЕ)