Beogradske opštinske novine

ГОДПНА X тарна удружења; власнике зграда (кућа) по улицима и становнике вароши Београда. Л.нцитација ће се држати у рачуаоводству суда општ. Београд. од 8 до 12 пре и од 2 до 5 после подне у које ће се време и закључити. Кауцију полажу српски грађани 400 а страни поданици 800 дин. у готовом новцу или у државним папирима од вредности. Услови ове лицитације могу се видети пре а и на дан лицитације. Из рачунаводства оуда општине вароши Београда 7. Фзбруара 1392 год. СБр. 2165. На дан 13 тек- мца од 10 до 12 сати пре подне, држаће се у канцеларији инжињерског оделење суда ово општинског (у панђелиној кући на марвеном тргу) јавна ; усмена лицигација за набавку 465 комада коља од ливеног гвожђа за утврђивање осе у улицама ове вароши. Еауци)а се полаже при лицитацији у 900 динара у готовом повцу или у државиим папирима. Ближи услови, предрачун и мустра коља, могу се видити при поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцеларијсво и при лицитацији. Од отране суда општ. вар. Беогреда ГБр. 149 7. Фебруара 1292 год. у Беогруду.

РЕДОВНИ САСТАНАК ОДБОРА ОПШТИНЕ БЕОГРАДСЕЕ (по СТЕНОГРАФСКИМ ВЕЛЕШКАМД) држан 23. Јануара 1392. год. у Београду. (сиршетак). Као што знате, грдна количина камена треба за кеј, а тако исто и за насипашс баре. За то држим да нико од одборника у начелу неће бити нротиван да такву омању железницу за извршењ е ових радова набави, и да према томе о ву понуду не треба да одбацимо. Ја ћу само ово да вам напоменем, Ја сам наредио да се покупи земља по калдрми београдској и немам довољно подво зник средстава да се то изврши, а ви знате кад се та земља осуши, дигне се прашина, која просто дави Београд. Ја сам наредио да се та земља покупи, и за три дана не може то да се изврши за то што се са рабаџијама ради. Дакле од преке је потребе да општина такву једну омању железницу набави, иначе општина нема довољно подвозних средстава. Дакле ја. Држим да ћете ову ствар примити у начелу, а ако нађете да ова понуда није повољна, ми ћемо тражити бољу. Дакле ја ћу ставити на гласање, јесте ли сагласни с тим питањем у начелу, да општина треба да набави једну омању железницу, а о овој понуди после да говоримо. Андра ОдавиЂ. Што се мене лично тиче и ја сам за то да општина треба да набави такву једну железницу само ја сам мигаљења да не можемо о томе гласати, него да одредимо стручну комисију, која ће нам поднети извештај, па ћемо онда ценити какву железницу треба да набавимо. Дакле ја предлажем да се одреди комисија, која ће то питање проучити.

— 49 Председник Ја знам да је то начин, којим сс одлажу питања. На послетку ја пристајем на то, само ја мислим да је свакоме јасно да ћемо железницом имати јеФтинија подвозна средства него са рабаџијама, и имајте на уму без железнице решење о иалдр чи биће илузорно. А да се некаже да је на пречац ова ствар решена, ја пристајем одредите комисију од неколико лица, који ће ову ствар проучити. Банковић. Ја држим да можемо ствар одмах решити, јер и комисија ће нам казати да ову ствар треба да прихватимо. Милутин Маркови-К. Остајем при малопрешњем гоЕору да одредимо комисију. Ми обично одрођујемо комисије и за многе ситније ствари, а у толико пре треба да тако радимо и овде, што би општина у куповању ових подвозних средстава до 100.000 динира па и више, С тога се не могу сложити са изнетим мишлењем предговорника да не треба комисија, а ово још и с тога разлога што ми немамо нв расположењу средстава да можемо одмах приступити томе послу. Ми немамо новаца на расположењу ни за друге потребе, које су далеко раније решене и одобрене. За ову потребу немари дригих новаца, сем оним буцетом предвићених 20.000 динара, за насипање баре, али и са тих 20000 динара ако би их могли употребити не можемо ништа за изнете по гребе отпочети. С тога остајен при томе да са гледишта општинских интереса огласимо ово за врло хитну ствар, или ипак да изберемо комисију која ће ту ствар свестрано испитати и поднети нам извештај на основу кога би могли донети одлуку. Председник. Као шго вам рекох ја немам ништа против тога да се избере комисија. Доиста ствар и нијн позната била, јер у штампи није о њој говорено, и ја се слажем да и треба што боље да се расправи. Што се више и озбиљније проучи, тим ћемо бити сигурнији, да ћемо потреФити пут, како треба да се изврши. С тога мислим да се сложите с тиме да се избере комисија, која ће проучи то питање. (Усваја се) Сад молим вас, кога ћете да одредите у ту комсиију ? Андра ОдавиЈ). Ја бих предложио да у тој комисији буде пет лица, и да чланове те комисије кандидује г. Милан Петровић енжењер, и он сам да буде члан те комисије. Председник. Усваја ли одбор иредлог г. Одавића? (Усваја) После мале паузе : Милвн ПетровиЂ. Ја кандидујем ова лица: г. Милана Капетановића, (прима се); г. Свет. Ристића (при«а се); г. Магу Јовановића (прима се) г. Смедеревца (прима се); и мене петога (прима се) Председник. Имали би још неки посао да радимо, али ношто је доцкан, закључујем седницу. Оедница јехрајала до 9 сахати у вече. држан 27. Јануара 1392. г, у Београду. Председавао председник Милов, Р. Маринковић. Председнии. Отварам седницу и молим да чујете протокол прошлог састанка (Прочита се и би примљен протокол.)

БОРЈ 7. Секретар чита оставке Петра Маринкбвића абаџије и Димитрија Ћирковића да се разреше од чланства у пореском одбору. Сведозар БотуриЂ. Ја сам мишљења да остану обојица, а нарочито г. Пера који је на свима местима где има какво почасно звање казао: да не меже да их се прими одговарајући се на дужност у пореском одбору. И сад кад би био разрешен и од ове дужности. онда незнам шта би био. Ја сам мишљења да дође он у овај одбор и због позиавања грађана из свог краја: и у толико ће бити и боља радња пореског одбора. Што се тиче Ћирковића, он има доста дужности и пошто неможе да их све обавља треба на његово место одредити другога. Мата ЈовановиЂ. Ја за г, Петра незнам, али знам да Ћирковић има веома млого дужности; он има посла сад у Скупштини за тим у банци, а ја мислим да га неби требало толико оптерећавати, нзго му наћи замењеника. Соломон Азријел, Господо порески је одбор готов са разрезом за ову годину и за то нека ова обојица остану. Коста Б. МијаиловиЂ. Ја мислим да Ћирковића може и сам закон да брани а Маринковића штедио би да не буде, али пошто је одбор порески већ готов са поеловима; онда нека за ову годину остане. Мијаило ЂорђевиЂ. Ја сам члан пореског одбора две године и никад нисам видео тога Ћирковиђа тамо. И пошго не долази боље је одредити другога на његово место. Нредседник. Ја сам од скора, тако од почетка овота месеца, у пореском одбору и у колико ми је знано, г. Ћирковић долази на мој позив и врши послове. То што вели г. Ђорђевић можда је било раније, у осталом морам напоменути и то да има три одбора и да чланови његови раде напзменце; те можда г. Ћирковић није долазио у ону групу у којој је био г. Ђорђевић. Чује се: нека остану и даље.) Јесте ли за то да остану и даље ? )Јесмо.) Председник .Вама је познато, да је ради регулисања „Брк. ул." министарство грађевина предложило начин како ће неко земљише да се размени и како ће процена да се изврши. За то су одређени чланови комисије на коју ]е и одбор пристао. Они су свршили тај посао и поднели ми процену да је ја потпишем за општину. Молим вас да чујете извешће о томе, пошто сам рад да то иде са вашим знзњем и одобрењем. Секретар прочита: Председник. Молим вас одобравате ли овај извештај (чује се: одобрава се ; други: да нам се објасни). Светозар БотуриЂ. Ја мислим, да треба да примимо извештај комисијски, кад је комисија поверењем нашим изабрана. јер неби било оправдано понашати према њој са неповерењем. Председник. Ови су процениоци, које је одредила државна власт и пошто је општина један од чланова заинтересованих за регулисање те улице, онда је државна власт сматрала за дужност, да саопшти општини и да је упита да ли она има каквих изузећа да чини противу проценилаца. Ми смо казали да. немамо