Beogradske opštinske novine

ГОДИНА х._ _ Трпковића КГБр. 488, одбор је овластпо председника општиее београдске, да у пме одбора општипског закључи погодбу са попуђачпма о откопавању, п одношењу земље до нове аивелете преко палилулског трга. XIII По прочитању акта встражиог судије за вар. Београд АБр. 5415, 5446, 5445,5414,5436, 6214, 6218, 5435, и акта 7. пуковске команде АБр. 6195. којим се траже уверења о владању и имовном стању взвесних лица, одбор је пзјавио да је Михајло Вогдановић, доброг владања, а сиротног пмовног стања, да су Љубомир Марковић, п Петар Шахпм доброг владања и доброг имовног стања ; да су му ПапаЈОТ Јовановић, Спаса Плић, Мплан Пејић, Иса Секулић и Михајло Стојановић пепознатп, да су Коста Јовановић, Јован Симоновпћ, и Дпмптрије Л.еко, инжињери доброг владања и доброг имовног стања. XIV. Председник износп одбору на мишљење молбу Милеве Берберовнћке, којом тражи уверење о сиротном стању, да би могла добити трогодишњу пензију за удомљење. По прочптању те молбе СБр. 5261 одбор је изјавио, да молитељка поднесе доказа о вре,аности свог непокретног имања као и о осталом, што је у молбп навела. XV. Одбор је оиштпнскп на предлог г. Апдре Одавпћа, одборника после поименичног гласања са 11 гласова протпв 8, (који су били за 23 паре) 6 нису гласали решио да се пена хлебу спустп па двадесет и четири паре дин. по килограму а да се продаје по вароши по двадесет и пет пара у тежппи од 1043 грама. Ова цена вреди од трећег Априла о. г. закључно. XVI. Председнпк извештава одбор, да према одборском решењу од 1. Марта о. г. АБр. 4235 треба пзабратп повереппштво, које ће руководити прпрезом одређенпм за откуп земљишта ван рејона. По саслушању овога одбор је одлучио, да председнпк општине спремп кандидате за ово поверенвштво и поднесе одбору на одобрење у пдућој седници. XVII. Председник износп одбору па решење ствар упутита књиговодству коме ставља у дужиост да сваке године најмање на шест недеља пре закључка годишњах рачуна, дакле најдаље 15. Новембра сваке годнае од општинског суда овај попис тражи. Пре него што закључим ово своје мпшљење част мп Је учтпво напомепути да за књиговодство треба одвојени локал, где ће чиновници моћи у миру сзоје послове са циФрама обављатп, а за чување документа и књпга које ваља обављатп, нужно је да се набави једна каса п потребан прибор: столова, ормана, раФова, столице п други канцеларискп прибор. 10. Маја 1891. год у Београду. Понизни К. Ј. ЈанковиИ.

Потппсанп чланови компсије које је одбор одредпо, да одреде које бп се књиговодство као најсигурније за послове општпнске могло усвојити и која би процедура за точно п сигурно обављање свију послова била најподеснија, прочитали су овај предлог главног књиговође п са свима објасњењима овди упозпалп су се п саип

_ — 191 — _ о избору управника пнжињерског оделења општпне београдске. Одбор је одлучио, да се ова ствар остави за идућу седницу.

24« РЕДОВИИ САСТАНАК. 9. Априла 1892. год.

Председавао нредседник г. Милов. Р. Маринковић; били од члаиова суда: Ј. Илијћ, од чланова одбора: г.г. Ник. X. Поповић, А. Одавић, Свет. Боторић, Ђ. Ж. Нешић, Др. М. Т. Леко, Д. Дашковић, Мих. М. Ђорђевић, Г. Бркић, Мића Петровић, М. Капетановић, Р. Драговић, М. Јовановић, Ђорђе Нераиџић, С. Азриел, Др. П. Поповић, Јов. Ђуровић, Др. Радовановић, М. М. Ђорић, Свет. Ристић. I. Прочитан је записппк одборских одлука седнице 1. Апрпла 1892. год. п примљен је без икаквих измена. II. Одборнпк г. Андра Одавић дознао је, да је општински марвени лекар примио од војеног лиФеранта говеђе месо за добро, које је војена комисија одбацпла, па мислп да је ова радња неиравилна. На ову примедбу председник је одговорио да му ова ствар није позната, но да ће ствар извпдетп и одбор известпти. III. Одборнпк г. Соломон Азрпел предлаже, да се повереништво за расправу разних трошаринских питања попунп повим члановима, пошто је један од пређашњих чланова престао бити одборником. По саслушању овога одбор је решио, да по" ред досадашња два члана г. г. С. Азриела и Н. Р. Поповића буду још члапови овога иовереништва п г. Вел. М. Тодоровић, Мићо Петровић и Михајло Ђорђевић, с тпм да тројица од њих могу пуповажно решење допетп. Ово ће повереништво пмати да у споразуму са управнпком трошарцне решага о отварању кредита појединим трговцима. ПроТив решења овог повереништва може се поднети жалба одбору општпнском. IV. Одборник г. С. Азриел предлаже да се крајне куће у Душановој улпци према граду регулншу на терет регулационог Фонда, којм је у општинсу о томе размишљали па су нашли да се овај предлог у свему усвоји и да се ио њему што пре пристуии раду. Београд 16. Маја 1891. г. Чланови: Јов. ТадиЕ. с. р. Андра Ј. Одави^ с. р. Мат. Јованови^ с. р.

Одбор Је општинскп у седници својоЈ од 16. Маја о. г. усвојпо у свему овај предлог одборског повереништва с тпм, да се одмах приступи извршењу истог и књпговодства у општинп београдској по њему уведе. ББр. 1866. Београд, 18. Маја 1891. Деловођ У. Кузманови^.

ВРОЈ 17. ске руке прешао, како би се калдрма у том делу улице могла поставпти премарегулационом плапу. По саслушању овога одбор је одлучио, да се о овој ствари доцппје решава. V. По прочитању протокола лицитације СБр. 6195 држане за давање под закуи оба кнјоска на калимегдану и нонуде Јакова Месаровића СБр. 6050 одбор је решио, да се оба кијоска на калимегдану уступе под закуп Јакову Месаровићу за две стотине педесе: динара годпшње укупно према прописанпм погодбама СБр. 5063. VI. По прочитању протокола лицитације СБр. 453 држане за откопавање земље до нове нпвелете иреко марвеног трга и у Фишекцијској улици, 26. Марта 1892. г. на којој нпје било ни једног лицитанта и понуде Живка Тришића предузимача ГБр. 491. одбор је решпо, да се понуде Живка Тришића уважи и да му се према, истој уступи откопавање земље преко марвеног трга п у Фпшекџијској улпци по ценп и то : за откопавање земље н кварење старе калдрме по један динар и шесдесет пара дип. за рушење стена- и старих зидина, ако се исте појаве, по три динара од кубног метра. Ово све да изврши под погодбама означеним у његовој понуди, VII. Председнпк пзвоса одбору на мпшљење молбе, којпм се траже уверења о породпчном односуп о сиротноме стању. По прочптању тих молбп АБр. 6167. СБр. 6105, АБр. 343, СБр. 5115, 5849, 5850, 5381, 5109, 5130, 5387, 5348, 5245, 5475, 5560, 5429, 5695, 5964, 5711, 5339, 5375, одбор је изјавио мишљење, да семолпоцима Ружици Младеновић, Персиди Гинић п њеним сестрама, Милици Бајшевић, Јеврему Музпкравићу, Живку Недељковићу, Стевапу Стаменковићу, и Анп Н. Рашић може датп тражено уверење; да се суд предходно увери о имовном стању молилаца Ангелпне Ивошеваћ , Терезпје Енгл, Хрпстине Петровић , Анке Николић , Марије Кочевић Драге Костић , Љпосаве Петковић , Цвете Андрпћ, Јована Радовановића, Војина Игњатовића па тек опда да им изда тражена уверења да се неможе датп тражено уверење Кости Костићу и Ђорђу Симићу, судији касационом (овом последњем по поименцчном гласању са 13 гласова против 6, који се уздржади од гласова. VIII. Председник изиоси одбору на мпшлење ноновну молбу Милеве Берберовићеве, удове, којом тражи уверење о томе, да се не би могло нрпстојно удомитп, ако не добије из удовичког Фонда помоћ од трогодпшње пензпје. По прочптању те молбе одбор је после поименичног гласања са 9 гласова против 6 (4 нису гласали) изјавио мишлгње, да се молитељици може дати тражено уверење. IX. Председник општнне нзвештава одбор да је наштампан у засебној књизи извештај о раду општине београдске у прошлој 1891. год. и да је разаслата свима садашњим и бившим одборницима. Одбор је примио к знању овај извештај. X. Председник износп одбору на решење избор управника ипжињерског оделења општине београдске саопштавајућн, да су се према расписаном стечају пријавили само два кандидати н то г. г. Тоша Селесковић инжињер војно-техннчкпх завода у Крагујевцу и Јован Смедеревац садањи I инжнњер општннски.