Beogradske opštinske novine

По саслушаву овога одбор је одлучио, да ј одборско поверевиштво прегдеда и оценп све- ; доџбе и остале писмена ових кандидата па под- ; несе одбору своје мишљење на решење. За поверенике пзабратц су г. г. К. Д. Главинић, Ст. Чађевић, М. Капетановић, Мата Јовановић, Свет. Рпстић, В. М. Тодоровић и М. 0. Петровић одборнидп. Пуноважан ће извештај бити оне г. г. иовереинкр,, који буду дошлп на састанак комисијскн. XI. Председник општине пзвештава одбор да свакодпевпо додазе суду небројане молбе сиротиве овд. за помоћ и издржавање из касе оиштинске па цреддаже да се установи један одбор, који би ове молбе одељивао п предлагао за ломоћ. Но саслушању овога одбор је по предлогу г. Св. Боторића одборпика одлучио, да старепшне одељака кандндују ио десет лица пз сваког кварта за овај одбор сиротињски, од којпх ће одбор општински пменовати чланове овоме сиротињском одбору. XII По прочитању акта управе трошаринске АБр. 5471, којим се нредлаже да се буџет трчшаринских расхода повећа са неколико хпљада радп вршења јаче контроле, одбор је одлучпо, да о овоме предлогу ноднесе свој извештај одбору на решење новереништво за расправу трошаринских ствари. XIII Председник износи одбору на решење молбу Мнлана М. Банковића бив. члана суда и благајнпк општинског, кошм моли да му се даде пз општинске благајне награда што је извесно време вршно дужност благајника управе водовода. По саслушању овога одбор је решио, да се молилац одбије од тражења. XIV Одбор је општннски на предлог више одборвика после поменнчког гласања са 9 гласова против 8 (којн су бидп за 21 пару) 2 надгласали, — решено, да се цена хлебу сиусти на двадесет и две паре динарске од килограма а да се по вароши месп по двадесет пара у тежинп од 909 грама.

25. ВАИРЕДНИ САСТАНА^ 12. Априла 1892. год.

Председавао председник г. Милов. Р. Марипковић; били од чланова одбора: г.г. Ник. X. Поповић. И. Ђорђевић, Ђ. Ж. Нешић, Н. Вулковић, Ф. Васиљевић, Р. Драговић, Јов. Ђуровић, К. Б. Михајловић, Дим. Гајић. Мих. М. "Ворђевић, М. Јовановић, К. Д. Главинић, Мита Петровић, Рад. Филииовић, В. Тодоровић, Ђорђе Неравџић, М. Капетановић, Љуб. Јовановић, М. Велизарић, М. М: Ђорић, Л. Дашковић, Милут. Марковић, Др. Радовановић, Ђ. С. Новаковић. Свет. Ристић, Коста Петровић, ДР' М. Т. Аеко, Јов. Хрпстић, Ћ. Димитријевић, Милан Трпковић, Г. Бркић, С. Боторић, С. Азријед, Др. П. По повић. Др. Алкалај, А. Ј. Одавнћ. I. Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 9. Априла 1892. год. и примљен ]е без икаквих измена. П. Како у прошлој седници није био довољан број чланова одбора за решавање нових ствари то председник износи на поновно решавање ствар о спуштињу цене хлебу, и одбор је после поименичног гласања са 11 гласова против 10 (који су били за 22 пару) 2 нису гласали, усвојио у свему решење одбора из прошле седнице, по

коме се има цена хлебу спустити на двадесет и две паре по килограму, а да се продаје по I двадесет пара у тежине од 909 грама. Ова цена | да вреди од 14. Априлк ове год. | 1Н. I По прочитању протокола саслушања Шивка ј Тришића ГБр. 505, по коме нуди да отпопава- ( јући продужење Симине и Хајдук Вељкове улице^ поред гимназијског плаца наспе Которску улицу | по 1.60 дин. од кубног метра за време од три- • десет радних дана, одбор је одлучио, да се овај посао да на израду путем јавне лицитације, IV. По прочитању .протокола саслушања Карла Шмнта овд. ГБр. 523, по коме пристаје да откопа земљу до нове нивелете у. Марковој улици по 1.30 динар од кубног метра, па да ту земљу носи у Бару Венецију, одбор је решио, да се ова понуда Карла Шмита прими, и да му се уступи откопавање земље до нове инвилете у Марвој улици по један динар и тридесет пара од кубног метра и да ову откопану Земљу носи у бару Венецију. Ово све да пзврши према прописаним погодбама. V. Одборник г. Никола Вулковић предлаже, да се у локалним .шстовима околних места Земуна, Панчева и т. д. објави, да ће општина бсоградска у овој години предузимати много радова разноврсних, како би отуда дошли предузимачи и радевици и општина могла јевтиније своје послове извршити. Одбор је препоручио председништву, да по овоме предлогу поступи. VI. Председник износи одбору на решење правнлник за издавање воде из новог београдског водовода, који је одборско поверенигатво прегледало и са незнатним изменама усвојило. Пошто је овај правилник прочитан и пошто је после подуже дебате једногласно усвојен у начелу приступљено је појединачном претресу истог. По прочитању сваке тачке по особ, одбор је решио, да правилник тај овако гласи: (штампаће се у идућем броју.) Овде је на предлог одборника г. Др. Павла Поповића прекинуто даље решавање с тим, да се у идућој одборској седници продужи. VII. Председник износи одбору на решење акт надзорне водоводне комисије, којим тражи, да се одобри накнадни кредит од по милијона динара за набавку материјала за спајање водоводних цеви са кућама као и за извршење целог тог посла. По прочитању тога акта АБр. 5370 одбор је одлучио, да се решавање о овој ствари одложи.

општински послови

— Цена хлебу. Одбор је општински у седници својој од 12. Априла 1892. год решио, да се цена хдебу спусти на двадесег и две паре дин, по килограму а да се продаје по вароши по двадесех пара дип. у тежини од 909 грама. Ова цена да вреди од четрнаестог Априла ове године. — Водовод. У току прошле недеље, одбор општине вароши Београда, у својим седницама, држаним у недељу, понедељак, уторник и среду, претресао је правилник, по коме ће се издавати вода приватнима

из новога водовода. Правилник је усвоЈен и у идућем броју који следује, одштампаћемо га у целини.

Г. МООВАНУ Р. ШАРИНКОБИТуУ ггредседнику ОПШТИНЕ ВАР. ВЕОГРАДА На крају треће моје одбране од напада г. Ђоке М. Стапојевића папоменуо сам : „Ако би г. Сганојевић ипак наставио, да овај разговор и даље онако води, као што га је до сад водио, онда иека се зна, да је ово моја завршна реч". Г. Отанојевић користећн се том мојом изјавом и у IV. његовом одговору, који је штамаан у последњем, 16. бр. Општ. Но. вина насгавља и даље онај разговор, који се међу нама повео на онај исти начин, као што га Је и до сад водио. Тиме је толико успео, шго остајем ири мојој изјави и нећу даље да му одговарам. Али, незнам да ли је та моја изјава једино дала повода уредништву Опгат. Новина дау последњем 16. броју истих новина напомене, како се IV. одговором г. Станојевића завршује полемика по познатом вам предмету? Како ову напомену уредништва Општ. Новина могу нарочито необавештени погрешно да тумаче,*) то да би се и том разном тумачењу крај учинио, дозволите ми г. председниче, да се на вас као старешину наше општине обратим молбом, да ме изволите известити, како ви сматрате оне моје примедбе на уговор о електр. осветљењу а и моје „одбрапе", те да у иознатој вам полемици важете ви завршну реч. Молим вас г. председниче примите уверење мога одличног пошговања. ДР. МАРКР- Т. *ЛЕ^р.

Г. ДР. ШАРКУ Т. ЛЕКО одборнпку ОПШТИНЕ БАР. БЕОГРАДА Као у сваком другом, нарочито каквом већем ошнт. послу, налазим, да је нужно да се чује и најстрожа критика. Од строге и непристрасне критике можемо имати само користи, јер она допри носи томе, да се радови, на које се односи, што савршеније и потпуније изведу. У колико се енергичним заузимањем „надзорне комисије" и повластичара за ел. осветљење Београда, буде успедо, да се у ствари покаже, како је уговор о елекгр. осветљењу, суаротно вашем мишљењу врло повољан за наше прилике, у толико ће бити веће користи за нагау општину. У томе нарочито и налазим. да су ваше примедбе на уговор о електр. осветљ. варопга. као и ваше „одбране" корисне н од практичпога значаја. *) Напомена. Уредништво падази да се IV. одговором г. Станојевића завршује полемика поводом примедаба на уговор о елек. осветдењу, једно с тога што је г. Станојевић вао реФерент поменутог уговора захтевао да каже завршну реч, а друго да би се даље избегда дична пре* пирка. Ур.