Beogradske opštinske novine

ГОД И Н Д X. _ ади узевши у обзир то, да је г. Павле Поповић оптерећен сдужбеним посдом, тражи да се пошље једап од општипских лекара. — Никола Вулковић падазв да треба послати једио дице иижињерске струке, које ће да проучи техтшчку страпу ових завода, како да се сазида овај завод. — Андри ОдавиЂу изгледа да наје нужпо то лице да буде доктор, пего лице које је вично адмипистаративпии пословима. — Филип ВасиљевиЂ мисли да греба посдати лице које ће проучити, какви се запати раде у тим заводима. — Мата Јовановић чувши да се тражи да се пошље инжињер, налази за потребно да напомене, да све што бп инжињер тамо сазнао, могао би то исто и по плану радити. Таао троба дб иде лице које је добро да проучи администрацију и унутрашње уређење. — Председник налази да је главно питање у томе, да ли треба да приберемо сву сиротињу на једном месту или пе! Па кад се то реши, онда да заинтересујемо једно лице, које ће да се посвети овој усгаповг. Моди одбпр да овласти општински суд да избере то дице. — Ђока Нозаковиђ сматра да би комисија требала претходно да прибави матери]ал, правилник о устројству тих завода и да одређепа номисија проучи те ствари и кад пађе да треба нослати лице на страну опда и да се пошље. — С. Ботори+1 се слаже с мишљењем да иде Др. Михел као човек стручан и спреман. — Љуба Јовановиђ је рад да комисија са изашиљањем тога изасланика спреми и остало што треба. Надази да треба проучити уређење сиротињског дома, одакле да се издржава, где да се зграда подигне и т. д. 0 самом изасланику има да каже да треба поолати човека, који ће умети да свати дух и суштину те устапове на страни. — Председник нита, да ли одбор прима извештај. Одбор ирима извештау. — Председник пита, одобравали одбор, да се пошље један човек на страну као изаслаиик. Одбор одобрава. Састанак је трајао до 9 час до подне.

држан 16. Јануара 1392. године у Београду.

Председааао Милов. Р. Маринковић. — Председник отварајући састанак, позва секрегара да прочита записник прошлог састанка. — Секретар прочига. — Одбор ирима залисник с тим, да питање о изасланику није решено. — Андра Одавић напомињајући да је једанодборнику једкој ранијој седници поднео Формалан предлог, да се Гец отпусти, а одговор г. председника гласио да је поднесена оставка, коју ће у своје време уважити, тражи да се тај човек саслуша (чл. 11. устава), и одреди једна, комисија да извиди његов рад, па ако је крив, да се отпусти и изда уверење да га не приме нигде, а ако му је рад добар, да се не отдушта из службе. — Председник јавља да му је Гец лоднео оставву и рекао је да ће је уважити кад нађе за потребно. — Мијаило ЈанковиЂ није против коми-

- 195 сије, ади смагра да је председник радио по дужносги. — Мијаило Ђори1г мисли да је коректан рад овога чиповника. — Поп Таса Капетан Спасић потпомаже предлог Одавића да се одреди комисија, која ће да извиди рад овога чиновника, јер би то била опасна ирактика на нросту реч једпога човека осудити несаслушанога. — Коста Б. МијајловиЈг пита, је ли позпато председнику, да један човек који помаже Геца, иде по механским авлијама, те прегледа свиње, што их сељаци догопе на пијацу. -- Председник одговара да му је то позпато, а мисли да ће се то све избећи, ако се усвоји извештај комисије о уређењу марвепог трга. — Андра Одавић поиово тражи комисију која ће да извиди његове радове. — Раденко Драгојевић и ако иема нишга иротив овога чиновпика, жели да се добије такав, који иеће пуштати бобичаво месо у варош. Светозар БоториЂ жељан да притече у помоћ правди, бидо штићењем оних које је Гец оштетио, бидо пак Геца, ако је ненраведно пападнут, подпомаже Одавићев предлог да се избере комнсија, која ће реФерисати, има ли кривице или не ? — Никола Вулковић предлаже да председник позове поверљиво подчињене оргапе марвеног лекара да оии кажу, има ли какве здоупотребе или не ? па ако опи потврде, да има злоупотребе, да му се уважи оставка; у противном не. Настаје гласање. — Председник саопштава да је већина, одборника против тога да се даље говори и објављује да има још реч г. Никола Р. Поповић. — Никола Р. Поповић мисли да се питање о Гецовој оставци остави да реши председник, јер он му неће уважити оставку, ако буде добро вршио своју дужност; или ће му је уважити због лошег вршења дужности. — Гавра Бркић налази да председник треба да однусти Геца. — Председник остаје поново при својој речи, да није уважио оставку с тога, што је дошла у време, кад се највише имало посла на кланици. — Никола Р. Поповић остаје при свом предлогу да се ова сгвар остави председнику на решење. — Андра Одавић одбија најсвечаније, да хоће да се заузима за ма кога; сва му је жеља у томе, да се истина дозна и с тога је за комисију. Настаје гласање. — Председник саопштава даје већина гласала тако, да се ово нитање о марвевом лекару остави да реши председиик. После гласања тражи одобрење о позајмици од пола милиопа динара од београдске задруге за међусобно помагање и штедњу, док се не би дошло у могућиост да се ова ствар боље регулише. (Чује се : у конФерепцији). После конФеренције. — Председник моли одбор да реши, које лице да се пошље на страну ради проучавања питањаоподизању сиротињског дома. — Милутин МарковиЂ мисли да би боље било да се шиље лице, кад ово питање сазри, да комисија с општинским судом одреди једно лице.

БРОЈ 17. — Гавра Бркић хоће да се сасгави једна комисија, па она да састави све што треба. — Св. БоториЈ> је за то да осгави комисији да она каже, кад буде готова, треба ли слати које лице. — Никола Р. ПоповиЂ објашњујући потапко да ће то лице, које иде на страну, да проучи унутрашње уређење страиих завода такве врсте, даље, да ће ово стати највише 2000 — 3000 динара, а не 100.000 динара, палази да је потребно послати овакво једио лице. — Никола ВулковиЂ мисли да комисија затражи све прописе о унутрашњем уређењу завода гакве врсте на страни, иа да се тако помогнемо. — Веља ТодоровиЂ налази да би требало почети зидање зграде, а расписати стечај за управника, који би имао да проучи унутрашње уређење таквих завода на страни. — Председник моли одборнике да овај нредлог усвоје о изашиљању једног лица. Такав завод у пас не постоји, у суседству га има. Шиљањем овога лица треба да се користимо добрим странама туђих завода, а лоше одбацимо. — Коста Б. МијајловиЂ је за го да се одреди два лица; не може ли се два, онда Једно. — Поп Таса Капетан СпасиЂ сматра да треба приступити зидању зграде и расписати стечај за лице које ће водити надзор пад домом, па то лице и послати на страну. — Мијајло Бончић потпомаже поп Тасу Капетан Спасића. — Илија Ђурић налази да би то лице требало да буде техничар. — УБуба Јовановић потпомаже мишљење, по коме би оиштивски изасланив ради проучавања овога питања, требао да буде и унравник тога завода, у осталом. будући уверења, да треба послати лице на страну, које ће то све проучити, налази да се то остави да председпик реши с комисијом. — Милутин Марковић је за то да се избере једно лице, које ће све што је нулшо да на страни проштудира и поднесе извештај, па с комисијом продужи рад. Настаје гласање. — Председник саонштава дајерешено да се пошље на страну једно лице, које ће да проучи уређење сирогињских домова, па о томе поднесе извештај. За тим моли да се саслуша писмо задруге, којим је одговорила на молбу општине. — Одборник /Буба ЈозановиЂ прочита. — Председник објашњује да. су преговори прекинути, јер нису могли да се сврше. Сад се морају чинити краће позајмице да се одговори позајмицама с разним предузимачима, нарочито с предузимачем што израђује машипу за нов водовод. Тај је нредузимач готов и моли да се прегледају машине, како би извршио намештање. По томе је нужна извесна сума да би наш рад одржали у снази и одговорили обавезама. После кратке дебате састанак је претворен у конферерцију. Састанак је трајао до 9 и по часова по подпе.