Beogradske opštinske novine

ВРОЈ 19.

— 212

ГОДИНА X.

— Светозар Ботори\х сматра, да се не треба удаљавати од главне стварн, а она се састоји у томе, да се то зумљиште откупи — Никола Р. Поиови\\ налаеа да је по регулационом плану утврђено, где ће се засадити по два-три дрвета. — Пре^седнш пита, да ли има кога против. (Нема). За тим саопштава, да је било одређено повереништво да проучи пита<*е о набавци једне терегне желелнице за насипање баре и за пренос камена у варош из мајдана у Топтидеру. Повереништво је свршило посао и саопштава вам извештај. (инжињер чита). Прима те ли овај извешгај. Одбор ирима. За тим саопштава и једну понуду о откупу жељезнице под повољним условима. Сматра, да треба изабрати комисију да проучи ту жељезницу и роФерише. —- Пик. Р. П оиови\\ мисли, да се овај посао да истој комисији, поштоје та, посао савеспо иршила. — П редседник пита, да ли се усваја мишљење предговорпика и да се члаповима комисије да попутпина. 0дбор аристаје. — Раденко ДрагојевиК је за прирез од 20°| 0 , а и одобриће се, ади није за прирез од 10°| с . — Председник сматра, да је свршавање посла ван рејона нредмет специјалнога одборовога рада. Грађани, који су правили куће, после угврђења рејона, не зреди ми ништа. Зграде ће се одкупљивати, ча ће се туда подизати шуме и паркови. (Врло добро). — За тим пита, шта да ради о зидању варошкога суда, јер је унрава вароши гражила одговор за два дапа. Минисгар правде налази да Крстићева зграда не одговара потребама за то, што нема локала за пригвор и што тамо седе и други закупци. — Свет. ЂоториК налази. да је немогуће за два дана даги одговор и тражи, ,да се одреди комисија, која ће проучити питање и да поднесе мишљење : какву зграду треба подићи ? — Др. Марко Леко говорећи о року, налази да ће се министар задовољити, кад му се јави, да је предмет узет у рад Сматра, пошто ће бити нужан план за ову зграду, да се замоли министарство грађевина, да оно изради план, иосле чега да се рас пише стечај. — Ник. X. Поиовић пита, да ли ће подизање ове зграде доћи на терет зајма од 10,000.000 Д0н. и штајестим зајмом? — Председник одговара, да у прве послове снадају : водови, канализација, школе, кланице, осветлење, а доцније послови као што је зидање варошкога суда. — Др. Милан Радовановић усваја предлог г. Марков о уговору управе вароши Београда, али се не слаже с г. Марком, да министарстзо грађевина изради нлап,јер зиа да га неће израдити. С тога је за Богорићев предлог да се одреди комисија. — Председник пита, да ли одбор пристаје, да се избере комисија да ово питање проучи и подпесе извештај. Одбор иристаје. ■- Свет. ВоториК моли да се у комисију узму и лица, која не припадају одбору, а позната као стручна.

— Председник мисли да буде поред техничких лица и по иеки правпик. Тога ради предлаже у комисију г. г. Милана Капетаповића Др. Милапа Радоваповића, Николу Ћирића председника варошког суда. Ђову Радовановића и општинског ипжињера. Одбор ирима иредлог. За тим саопштава, да је управа вар. Београда упутила једпо писмо, по коме тражи зграду за затвор осуђеника. — Решено, да се и то унути истој комисији за зграду варошкога суда. После тога саопштава мишљење опшгипског правозаступника о имању ЈеФрема Станимировића, који је у пезгоди, иа моли суд, да се питање о пакнади што пре реши. — Светозар БоториК прима мишљење правозасгугшика, јер је овај човек врло сиротног стања, па бн иропао. — Председник пита, прима лп се мишљење правозаступпиково, да се да то земљиште у замену, или да се по обостраном, споразуму одреде процениоци. (Чује се: на песледњи пачип). — Ник. X. ПоиовиК пита, зашто арендатор песка наплаћује и на Сави за износ песка и то на лађе што тамо пристану ? По чему оп то чини ? — Пре]\седшк изјављује, да сгоји у условииа за давање песка под закуп, да наплаћује таксу и па песак, који се и са стране на нашу обалу донесе алијеодбор решио, да се наплаћује арепда само на онај пееак на савској и дунавској обали ; то му је саоиштено, кад нротивно ради, ја сам му наредио да се наплата обустави. — Ђока Нешић је слушао од закупца, да ће аренду наплаћивати све донде, док општина ие поведе спор против њега. — Председник констатује, дајеоњему општина дала право на свој песак, а не и па туђ. (Врло добро). За тим саонштавамо мишљење инжињерово о грађењу општинске зграде. Ако се усвоји инжињерово мишљење, онда треба наредити да се све и у детаљима изведе. Пристаје ли одбор ? Одбор иристаје. — Председник извештава, да је Савка Табаковић била узела под арепду чишћење улица, па је због болести и њене смрти раскннут уговор. Накоп себе оставила је четворо децеиједно од те деце кћер Ружа моли да јој одбор поклони положену кауцију. Мисли, да одбор треба да прими ову молб.у. (Врло добро),, — Ник X ИоиосиК жели да зна, у које је време раскинут уговор ? — Свет БоториК је противан мишљењу предговорниковом и општина не треба да упропасти ту ситну децу. — Ник. Р. ПоаовиА је за то да општина поклони тих 12 комада обвезница, јер ће сачуваги једну породипу од очевидпе пропасти. — Ник X. П оиовић исто тако мисли, али само ако је општипа оштећена, оће да се и види. — Марко Велизарић је такође за то да се поклоне ове обвезнице. — Лредседник пита, да ли одбор одобрава продају. Одбор одобрава и овлашКује иредседника да може иоклонити ову кауцију, ако не буде штете. Састанак закључеп у 12 часова.

Т^. К С Е за јавне забавз у општини београдокој I. а) За свирање муш. оркестара по каФаиама, баштама и т. д. од концерта до 5. д._ б) За свирање са певањем вештака од 1 коидерта 5 в) За свирање ажепског (оркестр) Дамеп-Капеле 20 II. а). За игранку у локал 1-ог реда 15 д. б) За игранку у докал. И-ог реда .... 10 » в) За игранку у локал. Ш-ег реда .... » III. а) За нанораму на дан 5—10 д. б) За разпе иредставе и показивање вештина, дневно 10—50 , в) За менажерије и музеуме 5—15 г) Циркус од представе 10—20 » д) За забаве „Тингл-Тангл" т. ј. (невање, свирање и представљаае) од вечера .... 50— , IV. За друге врсте забава које овде нису предвиђене ре шаваће општински Суд засебно.

За воду иа савској пумпи.

а) Буре од 3 акова . б) Вуре од б акова в) Буре од 9 акова .

00'5 дин, 00-0 „ 00-15 ,

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАНСЕ

I. димничротво : а) За чишћење димњака(цилиндера) без разлике на спратове............ 0-20 д,. б) За неузидан шпархерд 0-20 » в) За узидан » 0-40 » г) За велики узидап шпархерд у гостионици 0-50 » д) За чишћење димњака од два спрата . . 0'20 » ђ) За чишћење простог димњака 0-10 » е) За чишћење чункова до 2 и по метра уједно са пећима 0*10 » ж) за чишћење чупкова од 2 и по метра на уједно са више пећима 0*20 » з) За паљење днмњака (цилиндера) без разе на спратове 0*75 » II. ИЗВ0ЖЕН.Е ЂУБРЕТД: а) За собу и кујну или мањи дућан са собом 0-21 » б) 2—3 собе са кујном или већи дућан са собом 0* в) 4 и више соба са кујпом или гостиоиица са кујном без штале 0 11 » XII. ПР&ЖН>ЕН>Е П0МИЈ&РД И НУЖНИК& 1 а) Од кубног метра 0-211 д. б) Од акова ^'16 * Ху. ПС ЕТ &РЕН : а) Марка за пашче за годину дана .... 3'11 б) Обнављање изгубљене марке стаје 1. динар. V гробдрин:

а) Гроб за децу . , б) Гроб за одрасле в) Мала гробница . г) Велика гробпица III реда ,

. . . 7 дин. ... 20 „ , , . . 555 -52 п. » . . . 998-39 п. » д) Велика гробница II реда .... 1099-32 п.» е) Велика гроббница I реда . . . 684-57 п. „ VI. МРТВАЧКА К0ЛА а) Мртвачка кола стара са 2 коња . . . 12-9 ^ б) Мртвачка кола са анђелима са два коња 14-9 „ в) Мртвачка. кола нова са 2 коња . . , . 36-9 „ г) Мртвачка кола ноаа са 4 коња .... 72-9 0

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОИ1ПТИНСКОГА СУДА.

Власник Оплтина Београдока

Парна штампарија Народио Радикалне Странке.

0

Уредник Урош Кузмановић