Beogradske opštinske novine

ВРОЈ 40.

— 378 —

плаћања кпрпје па општппско земљпште, па коме је Фабрпка подпгнута за све време од кад постоји па до првог јавуара 189греће године.

ј Лицитадија ће се извршиги горњег дана ( од 2 до 5 часова по подне. ! ! Од Суда општ. Београдске 19. Септембра 1392 | год. СБр. 14019 у Београду.

општински послови

могу се видети у грађевинском оделењу суда општине вар. Београда, сваког радног дапа у време канцеларије и при лицитацији. Од страпе оуда општине вароши Београда. ГБр. 2076. и 2077 24. Септембра 1392. г.

— Јавна ллцитација. Суд онштине јун- | ковачке у срезу колубарском држаће 27. Септембра тек. год. јавну лицитацију за ! грађу трију кола : једна коњска и двоја во- ј ловска, за војпу комору, према распису ми- | пистра војнога Бр. 4728. За ова кола је осечена сва јапија и спремљене шине и осовине на рачун општине. 1 С тога обраћамо пажњу београдских мајстора — колара, на ову лицитацију, која им даје прилике да што више зараде. — Панађур. Како нрошлих година, тако и ове, држаће се у Алекандровцу тродневпи вашар о св. Петци 14, 15 и 16 октобра тек. год , на комс ће се сви ово-земаљсви производи законом одобрени продавати. ! Свраћамо пажњу нагаег трговачког свеча I на овај панађур. ј

ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ

Како на држану лицитацију 17. Септембра ове год., о давању под завуп општинскс њиве код Убапљића винограда, за време од 1. Новембра ове до 1. Новембра 1895 године, — није дошао довољан број лидитаната, да би се могла лицитација обавити, то ће суд опшгине београдске на дан 28. Септембра ове године држати другу лицитацију пред каФаном три кључа. Услови могу се видити у рачуноводству суда општинског сваког радног дана за време канцелариско.

При грађевинском оделењу суда општине вароши Београда, у Панђеловој кући (Марвена пвјаца) држаће се следеће јавне усмене лицитације и то : I. На дан 29. гек. месеца од 9—12 сати пре подне, за грађење једне зграде за школу у Крунској улици у авлији основне школе. Кауција (850 дин.) осам стотииа и педесет динара. II. На дан 29. тек. месеца од 3—6 саги после подпе за грађење једне кујне и крова над басамацима на западпом врачару код основне школе. Кауција (100 дин.) сто динира. III. I I На дан 30. гек. месеца од 9 — 12 сати | пре подне за грађење нужиика код основне ! школе код Саборне цркве. Кауција (80) осамдесет динара. I IV. ! _ ' - х . , | На дан 30. тек. месеца од 3 — 6 сати . после нодне за грађење једне зграде за стражару винарских магаципа на Сави. КауциЈа (200 дин.) две стотине динара. ; V. Кауције се полажу у готовом новцу или државиим панирима у напред. Ближи услови предрачуни и планови

Пошто опшгински одбор, није одобрио лицитацију, о издавању под закуп општ. ллаца више чесме књегање Љубице, то ће суд оиштински на дан 29. Сеитембра ове године држати другу лицитацију за издавање овога плаца под закуп од 1. Нов. ове до 1. Новем. 1895 године пред каФаном Живковом на Топџијској нијаци. Лицитација ће се одпочети тачно у 2 сата а закључити у нет часова по подне. Услови могу се видети сваког дана у рачуноводству општ. суда за време канцелариско. Од суда општ. Београдске 24|1Х 1392. год. СБр- 16666. у Београду.

О Б Ј А В А

Суд општипе Београдске издаје опшгински дућан бр. I у Фишекџијској улици где су телалнице, одма под закуп до 1. Децембра 1893. године. Позивају се сви они који га желе узеги под закуп, да се до 1. Октобра ове године писмено пријаве у рачуноводству суда г. Димитрију Ј. Јанковићу чиновнику, са озиачењем колику цену месечпо нуди. У рачуноводству се могу видети услови сваког дана за време канцелариско. Од суда општ. Бевградске 24|1Х 1892. год. СБр. 16425. у Бзограду.

Скендербег и у воме се вели овако: „госп»до, казаше ми -ћрв греде царв на насв, тога ради послахв канвжилера мога Нинвца" и т. д. и оно је датирапо 7. маја („месеца черешнгора. 1ц. двнв ЈЈ Л.ешЈЈ").|||) Кад дакле сам Скендербег пише, да му је јављено, да венријатељ иде нч, њега, тек 7. маја, то онда нема никаке сумње, да авангарда Муратова неје могла бити још 5. априла под Кројом. Према томе може се с пуно поузданости новеровати безименом нисцу, који вели, да је аван-гарда турска стигла око половине маја.ј) На шеснаест дана за тим стиже и Мурат на исто место, где му се беше утаборила аван-гарда. Сва његова војска изпосила је ово сто шесет хиљада људи, од којих од прилике сто хиљада беху све сами борци. Осим те огромне воЈске, он беше понео још и доста гвожђа за ливење топова, јер му је иначе било веома тешко повесги чак из своје царевине та тешка оруђа нреко кршевите земље арбанске

■ј")-)-) У Давичићеву речпику из књижевних старина има ова реч „черешжар1)* и то баш из овога документа, али јој Даничић без сумње неје зпао значења. Ми смо нашли у једном македонском кадендару, да се тамо још и данас м а ј тако зове. Голуб за 91 В1епши Ог., Шопа, стр. 233.

Павши под Кроју, он позове Вранаконта да му се преда. Али кад му овај одговори одричући, заповеди одмах да се лију топови После нетнаест дана већ је имао дваиаестЦ), од којих нарочито један задивљаваше све својом огромношћу. Они буду ' окренути на град. Али како на овоме беху 1 само два места, где се могло продрети уну: тра. и то канија и источни део, који гледагае у равницу Тирану, то он изда заповест, да се они управе само на та два места. Таво онај највећи топ с јога друга четири 1 буде управљен на вгшију, а осталих седам на другу сграну, Четири дапа за тим узастонце туцијаше пепријатељ из њих Кроју и после тог времена, већ готово сви зидови лежаху у рушевинама. На дан 25.јунај) одлучи Мурат ' жесток напад. Али на што причати сав ток његов ? Као и сви они прошле године на , Светиград, тако и овај буде одбијен с нај ■ ; већом срамотом по Турве. Па тако би и ! са свима осгалима, која учесташе за њим. '' Увек снажна мишица опседнутих и изне- ! надни напади Скендербегови осујећаваху

-ј-ј-) Барледије вели десет: четири с танадима од шест стотина Фуната а шест од двеста. Ие у11а. 1Љ. VI., стр. 161. -)•) В1еттј 6., Шопа, 233..

све покушаје султанове. Онда он покуша не би ли могао учипити што лагунама. Али и то не испаде за руком: земља око Кроје беше сама стена, те се он брзо мораде махнути своје намере. Међутим, да му Скендербег не би могао више науђавати својим изненадним нападима, он зановеди цоменутом Себали-паши, да с једним повећим корпусом иази само на ту ствар. Скендебег сад увиде јесно, да ће његова помоћ од сада бити узалудна, и повуче се на обале реке Истма, недалеко од Јадрансвог Мора. Али ту му паде срећна мисао, каво би и сад могао наудити Турцима. Он је знао, да Турци немају у свом табору хране, колико им треба, већ да шаљу по њу с времена на време своје чете у млетачке области у Арбанију, где је добивају од Млечића. С тога и одлучи, да од сад пресреће на путу те коморџите, кад се враћају и да их лигаава хране. Па са самим крајем јула већ и учини такав један покушај. Кад Мураг дочује за го, изгуби и оно мало наде, што му још беше осгало на успех. Он већ поче помишљати и па повратав, кад али му саветници дадоше добар савег, којим га врло лаво извукоше из не