Beogradske opštinske novine

БРОЈ 44 скупа. Даиас су дрва еа месту 28 дин. хват ј и без подвоза. Незиам шта би сам Раденко ; могао учииити. Председник. Па па што да сведемо ствар. ! Ја би прекинуо. (Чујесе: да остане). Добро ! Нек остане за идућу седницу. Чујте лицитацију за даваи.е под закуп места Фијакерпстима. (Секретар прочита) Одобрава ли одбор ? (Одобрава) Чујте извештај комисије за одређивање осе. (Секр. црочита одређену осу за улицу ! београдсау.) Усваја ли одбор ? (Усваја) Од Милоша Обркнежевића узетјеједан део имања за трошаринску станицу. Комисија је оценила 3 динара кв. метар. Ако одо- ј бравате да наредим, да нам се изда тапија. | (Одобрава се) Соломон Азријел. Ја имам један нред- ; лог. Молим да се изнесе на дневни ред. | Андра ОдавиЂ. Сећам се да је било на ј дневном реду неки одкуп имања од Раденка ј Драгојевића. Шта је с тим предметом. Председник. Комисија је одредила цену ! и оцена је била таква да је суд није ј могао примити. Ако желите да доиесемо авга ! (Чује се : за идућу седпицу). Добро. | Слогина улица раскопана је и нивели- ■ сана а осгала је без калдрме Трговачка , улица треба да се калдрмише и то са дотераним каменом. Молим вас да одобрите да можемо држати лицитацију и дати на рад. Одкопавање је свршено. (Усвајаседржање лицитације) Ђока НешиЂ. Зна ли председник да иам објасии зашто је кућа Глигоровића испала за чатав метар. Председник. Мени није иознато, али линија је дата по регулац. плану. Ђока НешиЂ. Макар да је дата тек то иеваља. Председник. Могу да извидим, иа ћу после дати одговора. Председник. Ви зиате да смо подигли оне винарске магацине доле иа Сави али нисчо иредвидели локал за једиу канцеларију за надзорпике а то је иотребно. С гога сам наредио да се иаправи предрачун од стране грађевииског одељења и он износи 1850 дин. и 90 пара. Ово ће, наравно пасти на терет трошарипеија молим да одобрите да се држи лицитација (одобрава се). Ђока НешиЂ Је ли у тај предрачун ушло и прављење зида с горње страпе и одконавање, јер без тога изгледаће врло јадио она улица где су магацини. Председник. Узећу да наредим да се направи и за ово нредрачун. Изволте чути извештај комисије односно мотака као снроводиица електричног осветлења (Секретар нрочита) (Председпик претвори седнииу у конФеренцију) Одбор је усвојио мишљење надзорне ко мисије за осветљење а пе прима наномене концесионара јер им иема места нрема закљученом уговору. За овим решено да трамвај пролази Мајданском улицом место Савском. Седница закључена.

Држан 10. Септембра 1292. год.

Председник. Пошто има довољан број одборника за рад, то отварам седницу и молим вас да чујете записник последњега састанка (Секретар прочита. Прима се).

- 411 Милан КааетановиК. Предлаже да се понова изнесе па решење ствар о електричном осветлењу. пошго је у ,,дневном листу" изашао чланак у коме се вели, да у прошлој седпици није било довољно одборника за решавање нових ствари. Председник. Изјављује, да је ова ствар давно па, дневном реду и да је нрема томе довољан број одбориика у прошлој седници о овој ствари решавао. Но, да би се прекинуо сваки говор, износи по нова ствар на решавање, што је одбор и усвојио. А. ОдавиИ. Доказује, даје довољно одборника решвло у прошлој седпици ову ствар и да је нрема томе сада не трзба износити. После још неких објашњења иредседник стави па пасање, да ли одбор усваја своје решење из ирошле седиице о овој ствари. Одбор је изјавио, да усваја. Севретар прочита лицатацију за дрва. А. ОдавиК. Предлаже да се ова лицитап,ија одобри. Председник. Одобравате ли ? (Одобравамо). Андра Одавић. Наводи, да се дешава, да износачи ђубрета уцењују људе — грађане при погодби за износ ђубрета, нарочито од кад је уговор са концесионарима расккиут. Моли, да се овоме стане на пут. Председник. Одговара, да је знао у напред. да ће иасгупити уцењивање, па је за го и одредио таксу. Ако се ко жали да му је ко тражио иреко таксе, оп ће одмах иредузети истрагу и сгрого таквог казнити. То је мера с којом мисли да ублажи то уцењивање. Андра ОдавиК. Та би мера коју г. председпик напомену имала смисла кад не би пред нама стајала ова несретна болест колера. — Колера се појавила у Кракову и кажу да се јавила и преко реке и јошје нада да не пређе нреко те реке даље, и ако ј то Аустро-Угарска не спречи неможемо ни ми. И кад јетако, ја нредлажем да онштина набави један број кола (10—15) иа да нареди изношење ђубрета. Стеван ЧађевиК. Ја ћу да потпомогнем предлог г. 0/)авића с тога, што они таљигаши који данас вуку ђубре немају кола за изношење ђубрета, већ су махом обична кола за кабасте герете и тако изпосећи ђубре сеју га ио вароши и расиростиру смрад и стварају легла епидемијама. Ако би оншгина набавила кола за изношење ђубрета која су добро загворена то би се спречило и доцније ако се изношење ђубрета удеси на други начин да то врше привагна лица општина би сгоја кола могла продати или устунмти нод извесним условима. Председник То је најсавршепији начин да онштина спреми једаи нарочити воз па онда да се сама ностара. Ја сам лане изнео предлог о томе па није усвојен. Сад нак кад се овај немио гост појављује, сад се сви брините. С тога ја велим да општипа направи једап воз па да сама општина то ради, а да паплаћује таксу. Хоћемо ли тако ? (Хоћемо) Добро. То да се запише као одборсва одлука. Сад друго. Одобрава ли одбор, да општипа узме 15 кола под надницу. (Немојте 15. него колико треба.) Добро. Дакле овлашћујете ли опшгински суд да узме потребан број кола и да органи3 УЈ е та Ј Р а Д како т Р е ба ? (овлашћујемо) Трошкови око тога да падну па пепредвиђени кредит а да се од грађана нанлаћује колико греба.

ГОДИНА X. Стеван Чаћеви&> Набављена кола ваља да су по пропису за изношење ђубрега а никако друге врсге. председник. Сад се морају имати кола ма каква, а доцније гледаће се и на то. Стеван Чађевић. За што се не по^ивају улице бар сад кад је настала жега но се по улицама дижу облаци прашнне ? Ми то треба да чинимо не само из бојазнк од колере већ Београд даве и сатиру и друге опаспе епидемије. Шарлах и диФтерија сталпо односе силне жртве. Председник. Са оним средствима која нам стоје на расноложењу, ми поливамо улице сваки дап а онај предлог о поливању одавно стоји на дневпом реду али ево где се никако не доспе да се изнесе па решење, међутим би и по писму управе вароши Београда требао да се једном сврши. Мика БончиК. У вези с овим предлогом о чишћењу улица и ноливању, ја мисдим да би требало решити и о узимању 2 лекара у општинску службу, нарочиго за крајеве врачарски и налилулски. Ово је хитна потреба у овоме времену. (За идућу седницу Чује се) Добро, ја ћу за набавку још бар 2. лекара поднети предлог у идућој седници. Др. Марко Аеко. Моли да се разреши од дужности члаиа надзорне комисије за електрично осветлење. Председник. Доиста је се г- Марко већ више пута молио за разрешење од дужности па би му зребало учипити по молби. Милан КаиетановиК. Поводом молбе г. Др. М. Т. Лека даје и он оставку на чланство исте комисије. А. ОдавиК. Противан је да се ове оставке уваже, пошто су молиоци изабрати као стручна лица. Председник. Пристаје ли одбор да се г. Л.еку уважи оставка на чланство у електр. комисији? (Пристаје кад неће никако да остаие) Онда молим да изберете на његово место другог. (Др. Павле Поповић) Усваја ли одбор. (Усваја) Прсдседник. Молим вас да чујете извештај комисије која је проучавала питање о одкупу жељезнице. (Селесковић чига) Као што из извештаја видите, овде није могло да дође заокругљена цифра ношто је ово један пут, којим се долази до цепе Начин како да се прими, то је мерило — каитар. Ако ко има што да говори нек изволи. МиКа ПетровиЛ. Тражи, да се изнесе бар приближна цифра, шта ће коштати ова железница. С оломон Азријел. Објашњује корисност предлога комисије о откуну железнице. Поа Таса Каиетан СиасиД. И мени се овај рад комисије донада, јер се по њему зна ште купујемо а шта плаћамо. Овде се износи цена иојединих делова, а кантар ће казати колико ће се имати платити. Комисија је све поделила у класе н свела цену на половину. С тога треба усвојити овај извештај. Кад би се ђутуре узимало за понуђача би боље било, да, прими 50 - 60 хиљ. динара, али за општину не би. Др. Марко Леко. Да би ово питање могли решити нужно је, да нам се изнесу цене из разних Фабрика за нове железнице, на да упоредимо цене појединих нових делова са ценама иојединих делова старе жељезнице. (Селесковнћ чита разне ценовнике.) Веља ТодоровиК. Нама су овде изпесене цене појединих делова. Но ја маслим према целокупном извештају, да би комисија могла казати приближно цену укупно те а одбор