Beogradske opštinske novine

ГОДИНА X.

412

БРОЈ 44

зна. Н, пр. да каже од 45 х0л>. дипаранеће више коштати. Соломон Азријел. Ако се узме да је 3 [ 3 добра, а једна трећина хрђавог материјала, онда целокупна сума изаћи ће до 40 хиљ. динара Стеван ЧађеоиИ. У колако сам познат са шипама овога попуђача, знам да су шине малога проФила и држим да неће иревазићи 20 километара дужине иити 15 килограма од куретног метра, Позпато је правило да колико је год шина тања у толико је скупља. Кад упоредимо цифру коју тај страпац за своје шине са пормалпим пресеком тражи са овом у извештају за гаипе понуђача Еарамарковића уверићемо се да су цеие последњега јеФтипије иа баш и кад би равне биле, били би паа дозволио патриотизам да купујемо еспап од туђина и издајемо новац у туђу земљу? Никад. Цене су по себи скромне и за пас корисне. Дена за шине заузима пајвећу цифру. Ако ми желимо истински бољитак и напредак Београду, ако и кад збиља желимо и тежимо да Београд подигиемо у економном, здравственом и трговинском погледу и да Србији блиста као црестоница, ми морамо иасипати баре са обе његове страпе иоред Оаве и Дунава и морамо вупита овај материјал.ЦАко би дали да предузимач насипа, општину би скупо коштало и искључпли би наше људе из рада и из лицитације, а наша тенденциј^ и треба да буде да несмемо давати све цосдове сгранцима. С гога господо, ако понуђач пристаје на цене по извештају, који је за свакога јасан и целисходно склопљен, ја сам мишљења као техничар да се поднето извешће усвоји и ногодба по њему закључи. Ђока Ж. ЕешиК. Ја бих молио чланове комисије да објасне: да ли предузимач првстаје на цену која је овим одређена? (пристаје). Пошго г. Одавић вели да присгаје, онда и ми треба да пристанемо јер су ово најпоштенији услови. Ја прошлог пута иисам био за онај извештај али на овај пристајем с тим, да би требало да се објаспи о оиим ситницама које нису обухваћене. С теван ЧађевиК. Ради објашњења. Ја сам рекао ако би шина било на 20 километра и ако би курентни метар изнео 15 или 12 кила, онда бн изишла од прилике цена до 36000 дин. Осим тога ни један техничар не може се усудити да прецизпо одреди тежапу старом материјалу пре мерења, кад се зна да је исти унотребом и рђањем могао изгубити од своје тежине. Ја дакле нисам ово о вредности и гежини говорио с прецизношћу пего од прилике, у осталом кангар је мера и најбоље је што је тако и удешено да се по тежини и квалитету и плати. Ђока ДимитријввиК потпомаже предлог с тим, да куповна цеиа пе буде већа од 45.000 дин.

Н ик. Р. ПоповиК говори опширно о предлогу комисије и препоручује га. Иредседник ставља на гласање извештај комисије. Усвојеп је извештај комисије са 14 цротив 4. Инжињери су онај део Енглезовца који није уведен у регулацију, измерили и направили нлап како да се изврши. Молим да се одреди комисија да ово оцени. Андра Одавш. Ја предлажем да буду члапови те комисије сва господа из- одбора који су стручњаци за те ствари. Првдсвдник. Усваја ли одбор ? (Усваја) По.пто је већ доцкан закључујем седпицу. Састанак је трајао до 8 сах. по подпе.

За воду на савској пумпи. а) Буре од 3 акова -5 дин. б) Буре од 6 акова . . -2 „ д в) Буре од 9 акора '15 ,

РАЗНЕ ОПШТМНСКЕ ТАКСЕ

КЊИЖЕВКИ ОГЛАС

НОВА ПРНПОВЕТКА Ч. ЕШАТОВИЋА ТРОШКОМ КОЛРЧЕБЕ ЗДУЖ БИНЕ ИЗДШЛХ ЈЕ новк каига РАЈКО о Д РАСИНЕ ПРИПОВЕТКА С КРЛЈА XVII. ВЕКА паиисао ЧЕДА ШИЈАТОВНЋ У овој својој најноввјој прииоветкп наш уважеви академик Чед. Мијатовић, изнео је слпку једвог младића са села — од Распве Рајка, који, напојев витешким духом срискпх народпих песама, као прави витез „без бојазни и ирекора", стагља себе у службу ослобођења једне гроФпце, која је допала ропства код једног потурчењака. Одважиост : чпстота карактера од Расипе Рајка унраво је запосна, његов српски осећај осваја срце п блажи душу Србпнову, аегово пожртвоваве за частиобраз равна се пожртвоиању класичних витезова. Кроз целу ириповетку веје оживљавајући дух сриске свести и српског поноса, — и чптаоца ће справом иасладом читатп и ужпвати у Рајку од Расипе. Дело је елегаатио штамиано на финој артији и има 15 штампаиих табака. Цена 2 динара. Може се добпти у Београду : у књижарница Вел. Вадожпћа и трговинн ЈеФте Павловића и компаннје, који нмају главни комиспон. Продавцима даје се пристојан рабат.

К О Е за јавнз забавз у онштини београдокој

I. ДИМР.ИЧАРСТВО : а) За чишћеље димњака (цилипдера) вез раздике па спратове -2 д б) За неузидан шпархерд -2 д, в) За узидан » -4 д г) За ведики узидан тпархерд у гостиопици '5 д д) За чншћење димњака од два спрата . . '2 д ђ) За чишћење нростог димњака • д е) За чишћење чуикова до 2 и по метра уједно са пећима -1 д ж) за чшићеае чункова од 2 а по метра на у^едпо са више пећпма -2 д з) За паљење дамњака (цилипдера) без разна спратове '75 д III. ПРАЖЊЕЊЕ П0МИЈАРА И НУЖНИКА а) Од кубног метра 1. д в) Од акова -5 д

1у. 0ЕТАРЕЗА : а) Марка за нашче за годапу дада в) Обнављање изгубљене марке спје

З'д

V ГРОВАРЕНА; а) Гроб за децу 7 д б) Гроб за одрасле ....... 12 д в) Мала гробница 655-. 2 п. д г) Велика гробница III реда 998-89 п. д д) Велика гробпица II реда .... 99-32 и. д е) Велика гроббница I реда . . . 684-57 п. д VI. МРТВАЧКА К0ЛА а) Мртвачка кола стара са 2 коња . . . 2'9 д б) Мртвачка кола са анђелима са два ко1 »а 24'9 д в) Мртвачка кола нова са 2 коња . . , . 36'9 д I) Мртвачка кола ноза са 4коња .... 72-9

I. а) За свирање муш. оркестара ио ка®аиама, баштама и т. д. од воицерта до Зд , б) За смрање са певањем вештака од 1 копцеиа 5 д ј в) Зв свирање женског (оркестра) амен^ апее з^Дд

Ц. а). За игранку у локал 1-ог реда . б) За игранку у локал. П-ог реда в) За игранку у локал. Ш-ег реда III.

15 д 1д Д 5

-1.

а) За панораму на дан б) За разне иреставе и иоказиваае вештина, дневно 1— д в) За менажериЈе и музеуме 5—15 д г) Циркус од представе 1 —2 д д) За забаве „Тингл-Тангл" т. ј. (певање, свираае и представљање) од вечера .... 5 д IV. За друге врсте забава које овде нису предвиђене ре шаваће општински Суд засебно.

таксЕ ЗА ИЗНОШЕЈЊЕ ЂУБРЕТА заквартове: Савамалоки, Теразијски, Врачарски: и Варошки. 1. Од собе и кухпње илп мањег дућана са собом 0 25 п. д. 2. Од две или трп собе, са кухињом нлн већег дућана са магазом . . . 0-70 п. д. 3. Од четирн илн више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале 1-50 ц- д. За квартове: Дор^олски и Палилулоки. 1. Од собе и кухиње, нли мањег дућана са, собом 0 20 н. д. 2. Од две иди три собе са кухињом илп већег дућана са магазом . . 0 60 п. д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од каФане са кухињом, од гостионпце са кухињом, без штале 1 дин. Од суда општине београдокз 28 Августа. 1892 год. АБр. 9449.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГА СУДА.

Власник Онштина Београдска

Иарна штампарија Народно Радикалне Странке.

Уредник Урош Кузманови^