Beogradske opštinske novine

БРОЈ 45.

ГОЛ> X.

ИЗДАЗИ НВДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ цена за србију: на годину . . . * 6 ДИН. на пола годипе ........ 3 дии. за страпе земље на тодину .... 9 дип.

НедвхЉа 1. Новембра 1892.

Цена је оглаеима 6 дии. пара од врете Претплату ваља слати упутницом на општииски суд а све коресподендије на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Неплаћена писма не прпмају се

ПГГ"*"

•!«((((<

О Б 3 Н А Н А

Како је до сад велики број зграда везан са варошким Водоводом, и како се у већини тих згрлда огпочела вода трошити, то ће од 1. Нов. о. г. отпочети наплата, таксе за потрошњу воде, и управа Водовода моли грађанство да прими к знању следеће : 1. ЈСоиствепици оних зграда, које су са Водоводом спојене, и у којима је инсталација Водовода извршена до 20. Октобра о. г. закључно, подлеже плаћању основне таксе и кирији аа водомер почев са 1-вим Новем. о. г. — Сонственици оних зграда, које се инсталишу од 21. Окгобра до 20. Новембра о. г. подлеже плаћању основне таксе и кирији за водомер са 1-вим Декембром о. год. Сопственици опих зграда, које се инсталишу од 21-ог Новембра до 20. Декембра о. г. подлеже нлаћању са 1. Јануаром паступајуће године и т. д. 2. Досадања упогреба воде, било од појединих предузимача за зидање нових грађевина, којима је привремена унотреба дозвољена, било од појединих сопственика кућа код којих јо инсталација извршена до 20. Окт. о. г,, било од сопственика, у чијим кућама инталисање пије довршено а употреба воде дозвољена на провизорну чесму сматра се као привремена употреба воде по чл. 24. правила о издавању воде из београдског водовода. Читање водомера обавиће се 1. Новем. о. г. 8. Сопсгвепици зграда, у којима инсталисање није извршепо, али су домаћи чинили и сада чине употребу воде на провизорпим чесмама, подлеже основпој такси и кирији за водомер почев са 1-вим Новем. о. г. Бр 3094 31. Окт. 1891. Београд. Управа водовода.

По све дневно од 7 сати изјутра до подне и од 1 г | 2 до 6 сати у вече отвориће се хидрантп за издавање воде на свим местима: 1.) На углу Дворске и Маркове пијаце, 2.) На углу Миланове улице и Обилићевог Венца (Позоришни трг), 3.) На градском пољу код реалке, 4.) На шанцу пред Распоповом кућом, 5.) На Тобџајској Пијаци код , Бајлона", 6.) На раскршћу улица код ,,Славије", 7 ) На палилулском тргу пред каФаном 7 шваба, 8.) У Душановој улици код Нове Основне школе. Вода издаваће се грађанима који буду дошли с малим судовима бесплатно, а наплаћиваће се за сваку саку од 150 лигара 0*10 динара Сакаџијама прогшсана је такса за препродају те воде у 0-40 дин. засакуод150 литара. Од охране суда општина вар. Београда 21 Октобра 1892, год, АВр. 10.793.

ГРАЂАНСТВУ ВАР. БЕОГРАДА

У интересу здравља овдашњег грађанства, а по предлогу општинског санитета забрањено је захватање воде са Саве и Дунава, н зато су огворене на више места привремеме чесме — хидранти — на којима ће моћи грађанство узимати воду у ниже означено време.

РАД 0ПШТИНСКОГ ОДБОРА 80. ВАНРЕДНИ САСТАНАЈ^ 22. Октомбр 1892. год. Председавао иредсеник г. Милов. Р. Маринковић присуствовао члан суда Јов. Антонијевпћ, од одборника били: г. г. Н. X. Поповић, М. Јовановић, Мих. Ванковић Ст. Чађевић, Ђ. Ж. Негаић, М. 'ЈВорђевић, Др. Павао Пононић Коста Д. Главинић, Лазар Дашковић, Др. М. Леко, Љ. Јовановић, М. Марковић, Р. Драговпћ, Ђ. С. Новаковић, М. Велизарић, С. Вељановић, Ђорђе Наранџић, Гаврило Вркић, Коста В, Михаиловић. С. Азриел, М. 0. Петровић, М. Капетановић ц Мих. П. Вончић. I, Прочптан језаписвик одборских одлука седнпце држане 19. октобра 1892. год. и учињепе су ове доауне : у одлуци КЊБр, 861. да приход од винарских магацина нде у касу трошарнвску пошто су за потребу трошарине и поднгнути и у одлуцп КЊБр. 866, да се и друм што иде од три кључа ка Фабрици дувана оиравп као п онај код „Лондона." II Председпик износн одбору на мишлење молбе, којима се траже уверења о сиротноме стању. По прочитању тих молби АБр. 10774, СБр. 18966 18892, 18991, 18990, одбор је изјавио мишлење, да, се суд предходно увери о имовном стању молилаца Милутина Станковнћа, Христапе Д. Мпјатовића, Живке Дпмптријевића, па тек онда да им се изда тражеио уверење; да се Косари В. Илића може датн тражено уверење и да се Василији Вујице Алексића не може дати тражено уверење.

III. Председнпк извештава одбор, да је суд оа штински решењем својнм од 15. Окт. 1892. г. АБр. 10655 решпо, да се лебац у другој нолзвппи месеца иктобра о. г. иродаје по осамнаест пара дпе. ио килограму а да буде лебац тежак хпљаду ето дванаест грама у вредности од двадесет иара. По саслушању овога одбор је примно к знању ово решење судско. IV. Председинк саоиштава одбору, да је суд општански решењем својим од 21, Окт. 1892. год. анаоснову иравилао слободном клању стоке од 19. Нов. 1890. год. АБр. 2164 издао наредбу о месту за нродају етоке у Београду и о паплати ппјачне таксе за ову продају. По саслушању овога н прочитању тог решења одбор је одобрио у свему ову наредбу судаоиштннског. V. Одборник г. Марко Велизарић предлаже, да се у Душаповој улнцп код Видинкаиије направи рампа, како би се у тој улицп отворио саобраћај док се колосек пе оправи. По саслушању овога одборЈе усвојио у свему овај нредлог и препоручио да се што пре изврши. VI. Одбориик г, Стеван Чађевић пита, зашто се ве пзноси на решење извештај повереииштва о томе, који се иредмети могу предаватн на великој ппјаци. Председник нзјављује, да ће на ово пнтање у пдућој седница одговорити. VII. По прочптању протокола лицптацпје СБр. 18958, држане за издавање цод закун плаца општ. више чесме Књегдње Љубице, одбор је решио, да се општ. плац вишз чесме Књ. Љубице изда под закуп за време од 1. Новембра 1892. год. до 1. Новембра 1897. године Николи Мплишићу трговцу за цену од девет стотипа дппара годишње, ако положи прописану кауцију, VIII. По прочитању иротокола лицитацпје СБр. 18766, држане за издавање нод закуп окшт. њиве код „Убанлпћа винограда" одбор је решио да се општ. њива код „Убанлића винограда" изда под закук за време од 1. Новембра 1892. год. дв 1. Новембра 189аете год. Михајлу Кра јинову овд. бупарџијп за цену од осамдесет и три динара и педесет пара динарских годишње, с тпм да се зграде, што на том имању постоје, добро дезиЕФИцпрају. IX. По прочитању понуде Ј. Ш. Пачића овд. трговца АВр. 9582 о давању његове куће „Хотел Венеција" под закун за смештај кварта са-