Beogradske opštinske novine

ГОДИНА X. иамадског, одбор је решпо, да се ова попуда у свему прими с тим, да сопственик зграде буде дужан учииитн иужне понравке у згради, које буде захтевала потреба кварта. Закугша цееа у четирц стотине динара месечно има^се плаћати до 1893. год. из партије буџетом одређепе на непредвиђеие трошкове, а доцније да се стави у буџет расхода онштпне београдске. Закуп има трајати од 1. Новембра 1892. г. па до 1. Новембра, 1895. годиие. X. Поводом тпм, што полицпјска власт у последње време својим поступањем према општиии београдској паноси општика штете њеним инте ресима и самоуправп, — одбор одлучује да се о свему томе обавестп грађанство овим ирогласом. *)

општински послови

— Општински буџет. Одбор општине вароши Београда у неколико последњих својих седеица претресао је буџет општине вароши Београда и у начелу и у појединостима и усвојио. Буџет је одмах послаг Државном Савету на одобрење. После одобрења Саветског, буџег ће се оштампати у општинским новинама.

ЖЕНОКО ДР7ШТВ0 у Београду Бр. 305. 27. Октобра 1892. год. Београд Оаштини Града Београда На предоавку и молбу Управе Женског Друштва од 28. Септембра о. г. Бр. 289. Ви сте вашим решењем саопштили у писму од 6. о. м. АБр. 10484. изволели одредити Женском Друштву за његову Раденичву Школу годишњу иомоћ у двадесет хвати дрва, која сте за ову годину одмах дали и пренети у шволу. Управа Женског Друштва сматра за своју најпречу дужпост овим замолити, да госпо") Проглас је овај штампан на челу лиота од 25. Октобра 1892. год. Ур.

И.УРАЂ КАСТРНОТО СКЕНДЕРБЕГ ИСТОРИЈСКА РАОПРАВА ваписао ^ИКОЛА јЗУ^ИЋ (С једном генеалошком таблицом) (Темах награђен првом видовданском наградом оиштине београдске.) мото; Скендербег је срца Обилића ЊЕГОШ. ГЛАВА ТРЕИА Однетништво Хамзино Не прође иза овог догађаја још пи година дава, а већ је Скендербег имао да претрпи још један жесток удар несрећне судбипе, истина последњи те врсте, али и најтежи. Хамза, његов нећав и једае од првих војвода и помоћника, и он га остави и пређе непријатељу. Али пре но гато пређемо на тај догађај, да видимо летимице, шта је било до њега. Кад Мухамед, после пропасти Мозове,

- 414 дин [федседвик као и сва господа одборници општине вароши Београда изволе иримити изјаву њепе пајвеће захвалпости па овако хуманом и родољубивом одзиву њеној молби уверена, да ће општипа паше нрестопице својим племевитим делом стећи признање од свакога, а Женско Друштво и његове сиротице, за које се опо брине, задужити вечном благодарношћу. Са висовим: поштовањем Председница Женског Друштва Персида Пинтерови^ева Деловоткиња Јелена Н. Маркови1ева

ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ Општински суд држаће за издавање сљедеКих својих права под закуп, јавне лици гације : на дан 2. Новембра ове године право на наплагу таљигашких такса, од 1. Јануара 1893. год. до 31. Децембра исте годиие; на дан 3. Новембра ове годинв право своје на вађење песка са обала Савске и Дунавске за време од 1. Јануара 1893. год. до 31. Децембра исге годиие Лицитација ће се држати у књиговодству општ. суда. Одпочеће се тачно у 2 а закључити у 5 часова по подие. Услови могу се видити сваког радног дана у књиговодству за време канцелариско. Од суда општ. Београдске 23 X 1392. год Бр. 17939, у Бограду.

Пошто па држану лицтгацију за давање општ. права за цубок од завлане сгове у овој општини, воја је држапа 22. овога месеца, иије дошао довољан број лицитапата, то ће суд опшгипе Београдске ову лицитацију држаги на дан 10. Новембра ове године у књиговодсгву општипског суда. опази, да Скендербегу баш ни на који начин пе може наудити, одлучи се, да сву своју снагу окрене сад на српски Београд а па границв арбансве да пошље само повећу војску, да му чува области од арбанаских упада. Дозпавши идуће годипе (1456.) последњих дапа месеца марга, да је та војска гурсва стигла на границе његове а не знајући, какав јој је задатак, Скеидербег се пожури Дибри и стаде очекивати, да по своме обичају она уђе у Арбанију. Али Турци се и пе помицаху из свога табора. Онда их оп стаде свакојако узнемиривати, не били му како изишли на мегдан. Али кад виде, да су му сва усиљавања узадудна, остави ту Моза с два пута већом војском но штојеимао обичај остављати, а сам се врати гребену Редонима, вако вели безимени нисац, да надгледа грађење заиочете гврђаве, а Барлеције, да проведе осгатак годино у лову и другим тавим забавама.ј) Међутим и султап се беше добро сире. мио и 13. јунаЦ) појави се пред Београдом^ Огромна његова војска од нреко сто педесе т хиљада људи и силиа аргиљерија од трист а топова, улевале су му паду, да ће ту твр. •ј-) В а г 1 е 11 и з, Бе УНа е^с. 1Ш. IX., 251. |*ј-) Н а ш т е г, I. 265.

БРОЈ 45 Лицнтација одпочеће се у 2 а закључити у пет часова по подпе. Позивају се лицитанти да па ову лиццтацију дођу. Услови могу се видити свавог радвог дапа у каицелариско време у књиговодству оишг. суда. Од Суда општ. Београдоке 30. Октобра 1392 год. СБр. 17937. у Београду.

РЕДОВНН САСТАНАК ОДБОРА ОПШТЕИЕ БЕОГРАДСКЕ (по стеногр . велешкАмд) држан 15. Семт. 1392 год редседник. Пошто има довољаи број одборника да се може радити, то отварам одборску седницу и молим да саслушаге записник прошлог састапка. (Секретар прочи'1а). Има ли ко шга да примегп иа запкспив? Н. X. ПоповиЂ. Тражим да се унесе у записиив и закључак, да вредност жељезнице не сме превазићи 45 хиљада динара. Председник. Било је разиих мишљења, па је већипом гласова усвојено мишлење комисије (Чује се : да се и то запише.) Има ли још ко шта да примети ! (Нема) Усваја ли одбор записнив ! (Усваја), Сад има једно питање Фурунџија о хлебу. МиЂа Петрови^. Важније о чему да се побринемо, а то је што леб неваља продају га непеченог, а то нако не коптролише. Председник. Ја вас молим вад год добијете хрђав леб досгавите најближем одељву. Ђока Нешић. Држим да за сад треба, да остане стара цена, а њихова молба да се извиди. Андра ОдавиЂ. Господо. Би се врло добро сећате кад је одређивана комисија да је то само за то учињено, да се ово лебарско питање свине са дневног реда, вако нас не би сваве годипе малтретирало. Неможе се таблица мењати јер шта би било да је по таблици цена 25 п. а ма да кажемо 24 п. Они би онда дигли вику. Мина Банковиђ. Данашња је цена од 10 — 11 дип. С тога сам да се према овој цени одреди такса хлебу. ђаву освојити за неколико недеља, вад је Дариград могао освојити за онако кратко време. Дошавши под Београд стане га он бомбардовати из својих топова и не престајаше пи дању ни ноћу. Међутим велива му Флота од двеста лађа крстарила је овамо онамо по Дунаву и пазила је, да Хуњада с помоћи не нређе преко њега. Али Хуњади ииак продре 14. јула Београду у помоћ, разбивши пајпре и расувши турску Флоту. Онда Мухамед 21. јула заиоведи главни напад и с исуканом сабљом полети пред својом војсвом. Али поред свега њихова усиљавања и после жестоке и крваве борбе, они буду одбијеии и Мухамед с двеста кола рањених не заустави се чак до СоФије.ј) На тај глас Скендербега обузме необичпа радост и он писа писмо Хуњадију, у коме му честиташе на јупашгву и срећном уснеху. На жалост, радост та претвори се за вратко време у највећу тугу, јер једва после пеколико седмица разнесе се други, тужан глас, —• да је Хуњади умро. Али ова година 1456 осим што Мухамед нроиале под Београдом. би за Свендербега веома срећпа још с једпе сграпе. У њој му брав буде благословен и оп доби •(■) Наштег, I. 256.