Beogradske opštinske novine

ГОДИНА XI.

БГОЈ а.

како 1>е се од сад ови послови вршити. Нису ово случаји само у Београду, него их има и у већој мерн у варошима, које бро.је милион, милион и по па и по два милиона становника, иа су и тамо људи доскочили и нашли начина, како да се ово извршује На нме у вароншма на западу одбор избере један нарочити инФормадиони биро, па ти људн саставе за себе једну делину и своју седниду и у њој о томе дају своја мишљења. Но та њихова мишљења ииак нису коначна, већ шаљу одбору и ако ко у одбору познаје владање чије боље него инФормациони биро. онда онако одбор и решава. Држим, да мн не би погрешили ако би тако урадили. Ми господо, познајемо људе и:; бољих сталежа, а овде махом долазе н г 1раже се уверења за људе. који припадају другим слојевима нашег друштва. С тога, ја предлажем, да ми у првој седници изберемо одбор од 12 људи из сваког .кварта по 2—3. па нек они прво донесу о сваком таком лиду своје мншљење и то поднесу одбору на решење, па нека онда буде онако како одбор нлђе. Тим би се одбору олакшао носао, Павле Цветкови/1. Најбоље ће бити да се пита старешина еснаФа, јер су махом сви људи мајстори. Драгутиџ ПетровиК. Моје је мшнљење прво да се измеаи закон о гоме. По закону не можемо ми туђе мшиљење примпти. Нек се прво то меге у закон па онда до' бро. Сад не треба ни мало зепсти од тогаако не на1>емо каквог је ко владања. Начело постоји да се сваки поштен родио и он је такав дотле док се сам не окаља. Стеван ЋурчнС). Мој предлог не обухвата измену закона Ја сам казао, да ће тај 1шрормацнонн биро дати своје мишљење одбору, па ће опет одбор решавати. Дакле њихово мишљење не би имало власти, већ опет одборско. .! >уди ће ги бити савесни и поднеће нам мишљење и у том случају мој предлог се апсолутно не коси са законом о општинама. Председник. Да ли смо на чисто с тим питањем. Хоћемо ли за данас поступити, као што је до сад рађено, а после ћемо говорити и о овом другом иредлогу г Ћур- ; чића (чује се: Да се ноступи по досадањој практици за сада). Усвајали одбор то мишљење? (усваја) изволите чути даље (секретар чита). Свршили смо са уверењима. Сад је на реду да изберемо једну комисију која ће према регулац. плану одређивати осе по улицама. Инжињер г. Смедеревац објасниће ствар. (Смедеревац објалш). Никола СаасиК. Да ли то још гди год у свету има, да се меће гвоздено коље по улицама. ('Има) Сумњам. Какво коље да теарамо, зар мало има толиких мотака за елект. осветлење што је по варопш пободено. (Смедеревац објашњава)• Јеврем АнтоновиК. За мене је остала ова ствар необјашњена. Држим да су они инжиц,ери који су правили план, то утвр дили. На што сад опет ударати коље. То ће инжињери нри правлењу какве куће па основу регулац. илана одредиги, да ли ће ова кућа или она изаћи напред или се повући унутра. (Смедеревац објасни). Драгутин ПетровиК. Држим, да о тој ствари не треба говорити. И Велики Петар

кад је градио Петроград најпре је направио план. Ово сад ипо се мећу осе, то је за то, да се зна. нравац Александар Борисав.иевиЛ: Само та ос нова што постојп наредба министрова довољна је за оправдање овога захтева, и држим да о томе не треба ни говорнти, већ да приступимо избору лица. Ла предлажем из одбора ла буду у тој комисији г. г. ЈБуба Марковић и Светолик ПоновиК инжињери. Драгутин ПетровиИ. Нарочито у последње време иојавила се извесна ствар, ко.ја је натерала г. министра, да ово нареди, Ви знате да је имала да се повуче права линнја на дунавском крају, право од цркке до на дорћол Тада је било разних мишлења, и једни су доказивалн једно, а други друго. С тога је министар наредио да се иоставе осе, а то значи у нсто време, да се те ствари и реше. (НАСТАВПКК гк)

Н АРЕДБА Старају11И се о интереснма онштине београдске и о тачном прикупл>ању њених ирихода законом и од надлежне власти одо брених, Суд општ. вар. 1 >ео! рада на основу решења Дрлсавног Савета од 24. Октобра 1892. год. Вр. 3438 члана 40. зак. о оп штинама и решења одбора општинског од 12. Маја 1890. год. АБр. 839, и 11. Јуна 1X92. год. АБр. 7537, а у свези с наредбом Управе вар. Београда од 10. Новембра 1892. год. Бр. 19.975. н а р е % у ј е Дн сваки онај који према иоменутој наредбн Управе вар. Веогоада од исте добнје дозволу за давање балова, конце рата и других забава, буде дужан с том дозволом пријавити се онштинском Суду и њему положити ниже означену таксу, која је установљена у корист снротињс београд ске и народное позоришта. Ако који од сопственика или закупца ј локала где се дају јавне забаве, допусти, , да у његовом локалу какво страно лице даје претставе и друго томе подобно а не увери се да је дотично лице поред дозволе добијене од управе вароши Београда и општини таксу платило, биће он одговоран општини за неплаћену таксу. I Т АКСЕ I за јавне забаве у општини Оеоградској I а, За свирање муш оркестра по каФанама, баштама и т. д. од концерта до . 3 д. б, За свџрање еа певап.ем вештака од 1 концерта 5 д. в, За евирање женског (оркестра) дамец-капеле 20 д

II.

15 д. 10 Д. 5 д.

-10 д.

а, За иЧ>анку у локалу 1-ог реда . - . За игранву у локалу Н-ог реда . . . в, За игранку у локалу III ег рода . . Ш. а, За панораму на дан б, За разне преставе и нокауивање вештина, дневно 10—50 д. в, За менажерије и музеуме 5 —15 д. г, Циркус од претставе 10—20 д. д, За забаве „Тингл-Тангл" т. ј. (цеваљс. свирање и представл .а »зе) од вечера ... 50 д. IV. За друге врсте забава које овде н<и-у предви1,ене рсшаваКе општннски Суд ззсебно.

Сем овога наплаћиваће се још нолос.ина од гореознач(и«' таксе у корист к|>аљ. ернског народног позорншта. Од суда оиштиие вар. Веограда 14. Нове.чбра 1892. год. АБр. 11331. у Београду.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ

ТА КСЕ

1. ДИМШШРСТВО:

а) За тишКење димн.ака (Цилиндера) б

ез раз-

лике

на спратове . . . . .

. 0.20

Д-

б)

За неузидан шпархерд

. . . 020

X-

в)

За Увидан „

д.

г) За велики узидан шнархерд у гестионица 0'50

д-

Д)

За чншћење димњака од два спрата

... 0 20

д.

1,) За чишКен.е простог димн.ака . .

... 010

д.

е)

За чишКен.е чункова од 2 и по

метра

уједно са пе^има

д-

ж) :>а чипЉе>[>е чункова од 2 н но метра

уједно са више пе1.и«а <■. .

, . . 0-20

д.

з) За наљен.е димн.ака (цилнндера) без

разли

ке на епраСове

0 75

д.

П. ПРАЖЊЕБЕ ПОМИЈАРА И Н7ЖНИЕА:

а)

С)д кубног метра

. . . 10-00

д-

б),

Од акова

. • 'о'50

д-

Ш. ПСЕТАРННА:

а)

Марка за нашче за годину дана .

. . . 300

д-

б)

Обнавл.ање изгубл.ене марке стаје.

. . . 1'00

д-

IV. ГРОБАРИНА

а)

Гроб за децу

. . 7-00

д.

б)

Гроб за одрасле

. . 1200

д-

в)

Мала гробница

д.

г)

Велика гробнчца III реда ....

. . 998 39

д.

Л)

Вслика гробннца 11 реда ....

. . 1*' 99*32

X"

е^

Велика гробнцца 1 реда

. . 1084-57

ДЈ:

V. 1ИРТВАЧКА К0/1А;

а)

Мртвачка кола стара са 2 кон.а .

. . . 12'90

д.

б)

Мртвачка кола са анђелима са два коња . 24 90

д.

в)

Мргвачка кола нова са 2 кон.а . .

. . . 36-90 д.

г)

Мртвачка кола нова са 4 коња . .

. . . 7-2-90

д-

ТАКСК

ЗА ИЗНОЈ11ЕЊЕ ЂУБРЕТА

а;: кзартове: Савааалска, Тзразијока, Врачарска а Варошии. 1. Од собе и кухиње иди мањег дућана еа собом 0 25 п. д, 2. Од две ијш три собе, са кухињом или већег дЈ т ћана са магазом 0 70 н. д. 3. Од четири или више соба еа 1;ухињом. од каФане еа кухињом, од гостиоиице са кухињом без штале ..... 1*50 и. д.

За кзартоге: Дор4одскг г Палглудска. 1. Од собе н кухиње, или мањег дућана еа собом 0-20 и. д. 2. Од две или три еобе са кухињом или ве ћег дућана еа магазом . . . 0 60 гг д. Од четири или више еоба са кухињом, од кач>ане са кухињом, од гоетионице са кухињом без штале 1 дин. Од суда оппиине београдске 23 Аагуста 1892. год. АВр. 9449.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ 3' ЗДАЊУ Ч)ПШТИНСКОГА СУДА

Власник Општина Београдска

Штампарија Нетра Ћурчића. Обилић. венад бр. 14

Уредник Урош Кузмановић