Beogradske opštinske novine

БРЗЈ 3

:07. XI.

ИЗЛАЗИ ВЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ ЦЕНА ЗА СРБИЈУ: на годину в дин. на пола годиае дин за етрано аемље на годину 9 дин.

НЕДЕЉА 17. ЈАНУАРА 1893,

ЦЕНА ЈЕ ОГЛАСИМА 6 ДИН. ПА?А ОД ВРСТЕ Иретнлату ваља сдати унутницом на оннгтински'суд а еж« коресноденци.је на уредника Гухсописи не вра,-Љ.ају сг Непла*ена писма не примају се

ИЗВЕШТАЈ

Са збвра очттинског, држатог 10. Ја : Ауара /893. год. ради избора члапова ■сталног бирачког одбора за 1898. год. Суд ошитине нар. Београда решењем својим од 21. Децембра 1892. год. АБр. 1219,') саакао |е- збор грађана београдских еа 10 јануара 1893. г. за избор 12 лица за чланове сталног бирачког одбора за 1893. годину. Збор овај држан је по пронисима закона о оиштинама и распису г. министра унутрашњих* дела од 5. Дедембра 1892. године 111>ј). 19540, и на истоме су изабрата ова лида за чланове сталног бирач- ј ког одбора : Никола К. Поповић, трговац. Коста Др. Рнзи.и1|. трговац. ј Марко Барух, мењач. Навле ОеФановик. капеган у иензији. Ђока Бранковић, нензионај). Коста Симић, шпедитер. Навле СтеФановић, секретар касадије. Димитрије Николић, дрвлр Милан Ст. Марковић, адвокат. Мијаило Трпковић, секрет. мин 'иш. Атаиасије Стевановић, пр. суда у пенз. Нетко Вељковић, иредузимач, Нзбор је овај иуноважан, је]> је-г-ла •сало више од трећине грађана што су имали право гласа на овоме збору, н што је збор текао у потиуном реду. Жалбе ни усмене ни иисмене није било. Од Суда оиштине вар. Веограда 16. ■Јануара 1898. >од џ

0 Б Ј А В А Г. Г. Др. Милован Ђ. Миловановић, Душан Димитријевић, Л>. Ј Рајић, поднели су суду општ. вар Београда акт са једним •списком, у коме је забележено 898 лица, ш тражили да их суд са свима лицима у -списку означенима уведе у гласачки снисак. Ношто молител>и нису означили место •становања у реченом списку означених лица, то суд није у стању да свакоме достави своје реигење о горњем тражењу, иа за то у цретпоставци да су у реченом еписку лица по споразуму са молиоцима ушли у тај списак. позива. их да доћу суду ( у књиг.

вод. судско на доњем спрату при улазу са леве стране) да приме решење. Од стране суда оиштине вар. Београда АБр. 208 — 12 јануара 1893. год.

Објава

Засзбном објавом од 2. Јануара тек год. АБр. 9. јављено је грађанству, да су бирачки сцисковм за избор народних посланика, који ће се вршити 25. Фебруара 1893. год. — готови и изложени у Суду општине београдске на углед грађанству. Зато, што још до данас није нико био код суда радп прегледа спискова, Суд општине београдске овим и по други пут објављује грађанству, да су бирачки спискови готови и да се могу код Суда овога до законог рока за време канцелариско ирегледаш. ; Посланике могу биратп само они, који су у бирачке спискове уписани кад добију бирачке карте; а исправке спискова могу се чинити само до 21. Јануара 1893 год. ј а после нема нико права да тражи исправ 1 ке спискова макар у њих не био уписан ко треба или био упиеан ко не треба. (>д суда оашт. вар. Београда 8. Јануара 1898. год. АВр 28.

НАРЕДБА Да би се владајућа дечија болест ДИФтерија и шарлах што више еузбила и оиемогућило даље ширење, поред осталих учињених предохрана — Суд општине града Београда најмио је још потребна кола, у којима ће породице умрле депе чинитн по смртни спровод до гробља. Усл.ед тога, Суд ошнтински јавља потнтованом грађанству да се сви они, који би испраћали умрле од диФтерије или шарлаха, за ново или сгаро гробље а немају својих кола, обраћају за иста овоме суду, пошто је издата строга наредба свима овдашњим Фијакериетима, да нико до даље наредбе несме возити ни мртваце ни породице умрлих од диФтерије и шарлаха до гробља осим најмљених општпнских кола. Такса за вожњу утврђена је од кола За ново гробље и натраг дин. 6*- старо „ „ ., „ 4Од суда оаштине града Веограда. ЛВр. 1165. 31.Децембра 1892, год.

НАРЕДБА Суд општине вар. Београда позива грађанство београдско, да у току овога месеца Јануара набави од општине београдске за своју пашчад нове марке. но што су старе поништене и више не вреде. Нова марка кошта три динара, а кад се изгуби има се заменути др\том уа доилату једног динара. Од суда ои/ит. вар. Веограда 9. Јануара 1893. год. АБр. 166.

Н а р е д б а Ради чистоће, лакшег и сигурнијег саобраћаја као и угледа ирестонице. еуд општине вар. Београда. Наређује, Да се тротоари одржавају чието и са њих снег и благо уклања; а кад је поледица. да се по тротоарима посипа песак. пепео илн томе подобно. Ко би пренебрегао ову грађанску дуж ност казниће се по § 326 кривичног закона. Од суда оаштине вар. Веограда 27. Нов. 1892. год. АВр. //(> //.

РАД ОПШТИНСКОГ ОДБОРА 1. С Љ. СТАЈЕЗ^ХС 8. Јануара 1893. год. Председавао пре :седник г. II. Тати1,. од одоорникл били г. г. Васа Николић, Глиша Стојаиовић, Л. С. Цветковић, Гргур Мидрванови!!, СтеванТЈ. Лоргови]., Стојан П »јкић, А. С. Борвсављевић, Трифун Ћорђевић, Јован Рис гик, Љуб. Марковић, Драгут. М. Настић, М. Јовачић, Јевр. А. Андоновић, Наум Младеновић, Милош Ј. ХаџидиниЈ., Др. Ж. Петровић, Ст. Ивкови1,. Стеван Ћурчић, Или .ја С. Р^јковић, Михајло Мвхајлонић, Сима Р. Обрадовић, Милија Јаковљеви!., Ст. Стевановић, Дим. Мплојевић~ Сима Николић, Стојан Златановић, Марко Стојансвић. Пера М Михајловић, Давид Були, В. М Димитријевић, Др. Н. X, Николић и Пера Тодоровић. I. Ирочитан је записник одборских одлука седнице држане 28. Децембра 1892. год. и учињене су ове измене и допуне : у одлуци књ. Бр, 946, да имају награде по 8 динара дневно кад раде само они чланови новереништва, који нису одборници : У одлуци Књ. Бр. 948. да еснач> поднесе суду на одобрење разрез акциса на но едине чланове еснаФа, па ако суд нађе, да еснаФ више узима од својих чланова него гато даје општиеи, или да овим правом снекулише да му суд може одузети ово прикунљање. —