Beogradske opštinske novine

ГОДИИА XI.

— 56

БРОЈ 14.

цимо у другу класу а у трећу оне, које не од- ј говарају првој и другој. Односно дене ако ее не варам било је овако — 15 пара дин. за килограм од ирве клаее а 7 а1;о ее не варам за другу и 4 за трећу клаеу. Ја данае молим поштовану гоеиоду, нека се увере, и нека траже ценовнике, па ћс видети. да ли сам ја на уштрб општини био услове саставио. Тим начином набавке општина неће бити изложена никаквој она сности, да ће рђаве шине купитп, само да од рсди савесну комисију која 1>е да прими материјал тачно по условима. Ја сам се у неколико уверио из извештаја чланова комиси је који су материјал нрегледали да има шнна разног профила, али од сваког нроФила доста велики број шина и стога имао сам уверења, да не ћу погрешити, ако општини предложим да куни шине разног проФила. (нАСТАВИЋЕ ск) НАРЕДБА Старајући се о интерееима општине београдеке и о тачном прикупљању њених прихода законом и од надлежне власти одобрених, Суд оппгг. вар. Веограда на основу решења Државног Савета од 24. Октобра 1892. год. Бр. 3438. члана 40. зак. о он штинама и решења одбора оппггинског од 12. Маја 1890. год. АБр. 839, н 11. Луна 1892. год. АБр. 7537, а у свези с наредбом Управе вар. Београда од 10. Новембра 1892. год. Бр. 19.975. наре-ђује Да сваки онај који према поменутој наредби Унраве вар. Београда од исте добије дозволу за давање балова, конце рата и других забава, оуде дужан с том дозволом пријавити се оиштинском Суду и њбму положити ниже означену такеу, која је установљена у корист сиротиње београдске и народног позоришта. Ако који од сопственика или закупца локала где се дају јавне забаве, допусти, да у његовом локалу какво страно лице

сгићи са свим другу намеру своју, коју Дечански није могао ни замислити, и иротив вол.е омеве, ^зео је Јелену. 1 ) Јер прилике и догађа -ји који су се развијали за детињства његова и на српском и на ви зантијском двору, били су доста јаки, да створе у младој, талентираној глави младога краља мисао, да на, мссту трулога византијскога, царства, створи на Валкапу велику снажну сриску царевгшу. А да то постигне, нужна му је конФедерација балканских држава: Србије и Бугарске. И он налази, да ће родбинским везама најчвршће склопиги савезну лигу противу Византије. IЈоследице таке Душановс иолитике опажају се одмах, чим је он ступио на српски престо. Јер превратом у Бугарској, који се догодио на годину дана после прсврата у Србији, год. 1332, дође на бугарски престо шурак Душаног: Александер 2 ), са којим је ,јушан за све време своје двадесетчетиригодишн.е владе био у пријатељству, радећи заједно, да са свим уншите већ изнемоглу византиску царевину. Из досадањега излага ња види се, дакле, јасно, да је појава Синишина на свет, и ') СрећковиКа: Ист. Срба, II. 343—4. -) Пн(1еш.

да)е претставе и друго томе подооно а не увери се да је дотично лице поред дозволе добијене од управе вароши Београда и ошптини таксу платило, биће он одговоран општини за неплаћену таксу. Т Ж Ж С Е за јавне забаве у општини ђеоградској Iа, За снираи.е муш. оркестра по каФана .ма, баштама и т. д. од концерта до 3 д. ) б, За скираље са певањем вештака од 1 концерта 5 д. в, За свирање женског (оркестра) дамен-капсле 20 д ј п. I а, За игранку у докалу 1-ог рсда . - ... 15 д. За игранку у локалу П-ог реда 10 д в, За игранку у локалуШ-ег рода ....") д. Ш. а, За нанораму на —10 д. б, За разне нреетаве и нокапиван.е вештнна, дневпо 10—50 д. л, За менажерлје и музеуме 6 — 15 д. г, Циркуе од претставе 10—20 д. д, За забаве „Тингл-1. нгл" т. ,ј. (певан.е, евиран.е. и представл.ан.е) од вечера ... 50 д. IV. За друге врсте забава које овде шгеу предви^ене решаваће онштннеки Суд засебно. V. Сем онога напла^ива^е се још половина од гореозна- . чене таксе у корист крах. српског, иародног нозоришта. ()д суда оагитине вар: Београда 14. \ Новембра 1802. год. А Бр. 11331. у Београду. ј

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ

I. ДИМНИЧАРСТВО: а) За чишКеше днмн.ака (цилиндера) без разлике на епратове . . 0.20 д. б) За неузидан шиархерд 0 20 д. в) За узидан „ 0'40 д. г) За велики узидап шпархерд у гостионици 0'50 д.

д) За чдашћеше димн.ака од два снрата ... 0 20 д. I,) За чпшкен.е простог днмљака 0 10 де) За чшпКеп.е чункова од 2 и по метра уједно са. пећима 0-10 д. ж) За чишћеље чункова од 2 и по метра уједно еа внше пеКима 0'2о д. з) За пал.ен.е. димн.ака (цилиндера) без разлпке на спратове о-75 д,. П. ПРАЖЊЕЊЕ ПОМИЈАРА И НУЖНИНА: а) Од кубног метра 10*00 Д. б) Од акова ■ 'о*50 д. Ш. ПСЕТАРИНА: а) Марка за. нашче за годину дана .... 3'00 д. б) Обнавл,ап,е пзгубл.ене млрке стаје. . . . 1 -00 д, IV. ГРОБАРИНА а) Гроб на децу 7-00 д. б) Гроб «а одрасле . 12*0.0 д. в, Мала гробннца 555 52 д.. г, Вслика гробиица III реда 998 39 д. д, Велика гробница II реда 1099*32 д. е, Велпка гробница I реда 1684*57 Д. V. МРТВАЧКА К0/1А ; а, Мртвачка кола етара са 2 кон.а .... 12*90 д. б, Мртвачка кола с.а анђелима еа два коп.а . 24 90 д. в, Мртвачка кола нова са -2 кои.а 36*90 д. ]', Мртвачкл кола нова са 4 кон.а 72*90 д.

Т АК ож :-!А ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА за квартове: Савамалоки, Теразвјони, Брачароки и Варошки. 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом 0 25 II. д, 2. Од две или три собе, еа кухињом или већег дућана са магазом 0 70 п. д Од четнри или више соба са кухињом, од каФапе са кухињом, од гостнонице са кухињом без пггале 1*50 п. д. За квартове: ДорБолски и Палилулски. 1. Од собе и кухиње, или мањег д)ћана са собом 0*20 п. д. 2. Од две или три собе са кухињом иди већег дућана са магазом . . . 0*60 н* д. 4 Од четпри или више соба са кухињом, од кач>апе са кухињом, од гостионице са кухињом без штале 1 дин. Од суда општиие београдске 28 Августа 1892. год АВр. 9449.

љегоко васпитавање на дпору евога оца, крал.а српског, Гш к) од огромних посдедица. Услед његова ро1;ења пононо се развија на српском двору грчки утецај, и образује се .јака странка Иалеолога, под протекцијом саме кра.вице срнске. Та странка ради, да Синиша наследи престо свога оца. Услед овога другог аонајире , Душан као најпречи наследннк српског престола, устаје на свог оца, видећи га. да се нодао утецају и саветима лукавих Грка, збацује га с престола, и тиме за навек прекида да.ие интриге I!и зантинаца на српском двору, и мешање н>ихово у унутарње послове српске краљевине; узима у своје младе и крепке руке к]>му државну, и води Србнју путем, ко.ји је доведе до на врхунац славе и величине њене ... Душан је сада зацело мислио, да јс, узевши крму српску, за коју је толико страховао. у своје руке, одагнао за навек онај страх, који му је млади Синиша задавао. Али није требало много времена да протекне, на да се поново и сам Душан увери, е оиасност по сроски нресто од стране Синишине и његових сродника. грчких Палеолога, није још минула. Као год што се преЈ>е сам бојао, да га Синиша у

наследсгву не претекне, исто јс тако сада, што је мл?ди Синиша коју годину више за ле!>а затурао. г 1,ушан почо увиђати све више, да је Синиша још једнако опасан противник и наследству његовог сина Уроша. Тај страх је канда био још јачега дејства, него онај први, док је Синиша био само дете. и не помишл.ајући на круну; јер је сада Синиша био младић, и нод инсиировањем можда својих пријатења Иалеолога, све то јаче долазио до уверења: да он -■— Синиша треба после Душана да наследи српски нресто. Тај страх, који је Синиша задавао Душану, тако1)е ,је био од замашних последица, што |1емо ниже и видети. А сада ире гога, да ире1)емо на детињство Синишино, и да видимо: шта бива са њим носле смрти оца му; где живи, и где се васпитава до доба, кад је постао деспотом Акарнаније и Етолије ? (наставиће се)

УРЕДЕИШТВО И АДМИНИСТРАДИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГА СУДА

Власник Општина Београдска

Штампарија Петра'Лурчића, Обилић. венац бр. 14