Beogradske opštinske novine

Број 46.

- 195 —

Год. ХП.

VIII. По ирочитању молбе Е. Јовановићеве, учитељиде дечијег забавишта, одбор је , јрмпо ; да се из општинске касе а из партије буџетом одређене на станарину учитеља од првог Новембра ове године издаје Е. Јовановићевој учитељини дечијег забавипгга на име станарине по педесет динара. Овим се укида раније одређена помоћ од двадесет динара месечно. Суд општински да води надзор над овом школом. IX. Председавајући износи одбору на рошсње мол<бу К. Петковића закуица букувичке киселе воде, .да му со учини олакшица у плаћању општинских дажбина на ову воду. По нрочитању те молбе одбор је рпииб: да се суд општински одпосно ове молбе управља по ранијим одборским решењима. X. Председавајући износи одбору на решење молбу трамвајског друштва са мњењем надзорне комисије. о наплати таксе трамвајске. По нрочитању тога акта АБр. 4974, одборје на предлог одборника г. Милана Ж. Маринковића одлучио : да се решавање о овоме одлоики а да надзорна комисија заједно са г. г. Д. Милојевићем, М. Ж. Маринковићем и Љуб. Марковићем, одборницнма, учини корак код друштва, и проучи уговор, те да се установе прелазне карте и да се линије поделе на мање делове, и за те мање делове спу сти цена. XI. По прочитању протокола лицитације АБр. 7820, држане по трећи пут за давање под закуп •општинског земљишта у железничкој улици, на којој није било ни једног лицитанта, — одборје решио: да се општински плац у железничкој улици уступи досадањем закупцу Милану Поновнћу овд. трговцу под истим погод•бама и ценн, ако пристане, и да се о учињеном извести одбор. XII. Председавајући износи одбору на решење питање о чишћењу нужника и помијара. По прочитању протокола лицитације АБр. 7819, накнадне понуде Јулке Свет. Јовановића, <бившег закупца АБр. 7821, молбе грађана београдских АБр. 4036, да се чишћење врши модерннм справама и понуде Петра Б. Јоакимовића, АБр. 4045 да ово чишћење врши он модерним справама, одбор је решио: да се како лицитација тако и понуде Јулке Свет. Јовановића и Петра Б. Јоакимовића одбаце; Да општина београдска од нове 1895. више не наплаћује никакав приход од чшп ћење нужника и помијара ; Да се чишћење помијара и нужника од нове 189пете године, да оном предузимачу, који ће бити у стању, да овај посао врпш уредно, модерним справама, где то може бити и који буде на лицитацији понудио пајнижу цеиу према нрописаној такси од стране општинског еуда.

Да суд општински пропише нарочите погодбе у смислу овога решења и поднесе их одбору на одобрење. XIII. По нрочитању молбе дома сиротне и напуштсне деце АБр. 2702 и акта Министарства Унутрашњих дела АБр. 7284 да се дом сиротне деце, хемијска држ. лабораторија и болнице општа д})жавна и за душевне болеети ослободе плаћања воде из новог водовода, и но прочитању МишљеЊа управе водовода о овим актима, одбор је ЈЈешио : да се дому сиротне и напуштене деце учини олакшица у снабдевању дома водом према предлогу управе водовода ВБр. 2337 а да се болницама опште државној и за душевне болести као и држ. хемијској лабораторији не може учинити никаква олакшица односно плаћања воде потрошене из новог београдског водовода, пошто ови заводи имају богате фондове, из којих се издржавају. ( XIV. Председавајући изнзси одбо]>у на решење акт српског трговачког удружења, у коме су изложени предлози, како да се осигура Београду да буде средиште срнске извозне и увозне трговине. Но прочитању тога акта АВр. 2715, одборје одлучио: да ове предлоге проучи и поднесе одбору своје мишљење на решење нарочиго иовереништво, које ће се састојати из три члана, што ће српско трговачко удружење изабрати и из ових чланова г. г. Петра Б. Арамбашића, Давида Л. Симића, Јакова Алкалаја, Мих. Јовичића трговаца, Отојана Николића и Ђорђа Н. Вучо, комисионара. XV. По прочитању молбе паробродског друштва кнеза Гагзрина му се уступи у својину земљиште, на коме постоји петролеумски резервоар, како би то друштво могло иодићи потребне зграде за експлоатацију монопола на петролеум, одбд је решпо : да се паробродско друштво кнеза Гагарина одбије од тражења. Да суд општински уредно наплаћује кирију од тога друштва за земљиште на коме је резервоар петролеумски. XVI. По прочитању поцуде Самуила Стевановића да му општина београдска откупи за 40.000 дин.узлату његову збирку старих ствари и оружја, одбор је 1<ешио: да се преко понуде Самуила Стевановића пређе на дневни ред, пошто општина у овој прилици нема новаца, да ове ствари откупи. XVII. По прочитању молбе београдске богословије АБр. 7200(93 да јој општина уступи своје земљиште за подизање нове зграде за богословију, одбор је решио: да се преко молбе београдске богословије пређе на дневНи ])ед. пошто општина београдска према својим пбтребама није у стању да чини какве поклоне у земљишту. XVIII. По прочитању молбе Петра Цветића и другова АБр. 5117, да им онштина откуни већи број

историјских слика и албума српских владара, што су они издали, и по прочитању стручнога мишљења о овим сликама АБр. 1972, одбор је рии»о: да се преко ове молбе Петра Цветића и другова пређе на дневни ред. XIX. Председавајући износи одбору на решењс предмет о награди Ђорђу М. Станојевићу за учињене услуге општини и двогодишњи бесплатни рад око увођења елекгричног осветљења у општини београдској, одбор је одлучио: да се решавање о овоме предмету одложи, док не поднесе свој извештај о електричном осветљењу и уговору одборско повереништво изабрато у седници одборској од б. октобра 1894 год. АБр. 5922 и 7015.

ОПШТИНСКИ ПОСЛОВИ Парастос. Г-ђа Драгиња удова поч. Станојла Петровића, бив. саветника, давала је у својој задужбини на новом гробљу, цркви Св. Николе, парастос покојном руском цару Александру III. у еуботу 12. ов. месеца у 9 1 | 2 сати пре подне. На парастосу је чинодејетвовао Његово Високопреосвештенство господин Митрополит Михаило, а присуствовало је многобројно грађанство, као и одправник послова у руском посланству. После парастоса г. Некљудов а и многи грађани благодарили су г-ђи Драгињи на њеном учешћу у жалости руског народа. Лекарски преглед. Услед паредбе суда, која је већ неколико иута штампана у нашему листу, врши се у општинском суду сваког дана преглед млађих као, слугу, слушкиња, собарица, келнера. касапских момака и других. За ово кратко време показало се је, да је ова наредба од неоцењиве вредности по здравље грађана, јер је до еада констатовано неколико случајева прелазне венеричне болести баш код оних лица, која послужују друге јелом и пићем. Код једног келнера ћебабџијског нађене еу велике богиње, и тај је момак до самога прегледа око јела својим зараженим рукама баратао. Обраћа се и овом приликом пажња грађана београдских, да не пренебрегавају, да упућују евоје млађе на преглед, јер ће ова радња много допринети њиховом здрављу. А суд ће од своје стране израдити код надлежне власти, да се пи једном млађем, ма које врсте, не потврди буквица, док се ие подвргне лекарском прегледу.

СТАТИСТИЧКИ ЗАПИСИ У ОПШТИНИ ВЕОГРАДСКОЈ

Путнички еаобраћај вароши Београда. У седмици од 30. Окт. до 6. Новембра 1894 г. допутовало 1231, отпутовало 1105, Од којих су: а.) Пола: мушког 1160, женског 71. свега 1231. б.) Вероисповести: православне 1115. неправославне 77, мојсијевске 24, мухамеданске 15, свега 1231.