Beogradske opštinske novine

Број 47. [ \ лар, Риста Миленковић, ириватијер, Риста ' Пуљевић, кавеџија, Соломон Азријел, трговац, Светозар Јанковић, трговац, Стеван Јевтовић, златар, Тодор Михајловић, трг. IV Одборник г. Љуб. Марковић као члан повереништва за иреглед планова, израђсних од г. Милана Андоновића, проФ. Вел. Школе, изјавњује, да ће тек од недеље отпочети преглед тих пла нова и да Ке онда тек моћи казати колко им времена треба за преглед. Одбор је аримио & зкању ову изјаву. У. По прочитању протокола лицитације АБр. 8057 држане и по трећи пут за давање под закуп подрума под школом к?д саборне цркве, на којој није било ни једног лицитанта и по прочитању ионуде Браће Ниголајевић-Хаџи, овд. трг. АБр. 8058, одбор је решио: да се подрум под школом код Саборне цркве уступи под трогодишњи закуп од 1. Јануара 1895 год. по прописаним погодбама а за (две стотине педест) 250. динара годигање кирије Браћа Николајевић-Хаџи трг. овд. VI По прочигању протокола лицитације АБр. 8056. држане и по четврти пут за давање под закуп •ошпт. плаца код чесме „Кнегиње Љубице" на којој није било ни једног лицитанта, одбор је решио: Овлашћује се суд општински, да овај ндац изда под закуп, ако га ко затражи, за цену коју може добити. VII. По прочитању акта г. Милана Ј. Андоновића, нроФ. Вел. Школе којим нуди, да свршени земљемери под његовим надзором изврше катастри рање Београда, — одбор је одлучио да се овај предмет стави на дневни ред код по реду дође. УЈЦ. Одборник г. Љуба Марковић пита, зашто се не износи одбору на решење извештај повереништва изабратог у седници одборској од 6. Окт. 94 г. АБр. 5922 и 7015 за проучавање уговора о електричном осветлењу. Председавајући иатвљује, да ће се овај извештај изнети одбору на решење одмах чим га прими од повереништва. IX. Председавајући износи одбору на решење молбе Димитр. Дуке-Пешике, да га општина издржава као свога питомца на страни ради изучавања ветерине и Петра Н. Ђорђевића, да га општина издржава као свога питомца на страни, ради изучавања медицине. По прочитању тих молби, одбор је решио, да се преко ове обе молбе пређе на дневни ред. X. Председавајући саопштава одбору, да јеуправа болнице за душевне болести одмах с пролећа ове родине заузела све општинско земљиште, што лежи између болнице и вароши; да Ј'е онштинска управа иротестовала против тога и даје усјјсд тога министар унутрашњи ч. дела иослао општини акт, у коме разлаже потребу, да се зем-

— 198 —

љиште уетуии болници у први мах на употребу а доцније па неограничено ј >асположење. По прочитању тога акта АБр. 2382, и извештаја грађевилског оделења ГБр. 2445 одбор је решио : да се извести господин министар унутрашњих дела да се ово земљиште не може уступити болници за душевне болести ни на употребу ни на неограничено расположење, пошто исто земљиште лежи баш у зони рејона варошког која зона према ре гулационом плану износи 50 метара ширине. Ж. По прочитању молби Франца Штибнера и других становника новог селишта АБр. 5310 и 4949 да им општина да бесплатно камена за калдрмисање улица, и по прочитању мишљења грађевинског оделења АБр. 5531, и 5149, одборје решио: одобрава се молиоцима Франпу Штибнеру и осталима да из општинског мајдана ваде бесплатно камен о своме трошку за калдрмисање улица но то само под надзором и упутствима грађевинског оделења, како неби мајдан упропастили. XII. Предтедавајући саошитава одбору, да се по регулационом плану отвара нова улица која ће везивати баталџамију са хилендарском улицом, да та улица иде бзш преко имања Милоша Маринковића и да је М. Маринковић ноднео молбу да му се имање процени и исплати. По саслушању овога и по прочитању његове молбе одбор је решио, да се преко ове молбе пређе на дневни ред, пошто нема за сада потребе да се ова улица отвара. XIII Председавајући износи одбору на решење молбу Хермана Флајшера овд. ГБр. 4114 и ЈосиФа Здравковића овд. ГБр. 3862 (АБр. 4815) да им општина иакнади штету нанету њиховим имањима нивелисаљем улице кнез Милошеве. По прочитању тих молби и мишљења грађевинског оделења, одбор је одлучио : да суд општински средством комисије извиди, да ли је Херман Флајшер зидао са лица улице какву грађевину према нивалети добијеној у 1891. год. ГБр. 122(91. и да ли јс и у колико та грађевина оштећена, па са овим извештајем поднесе овај предмет одбору иа решење. Да суд општински средством комисијо извиди, да ли је грађевина Јосифа Здравковића, због које оштету тражи, зидана по нивалети добијеној 1890 год. ГБр. 1634Ј90. и ако јесте, да утврди количину оштете, и исплати је из партије одређене за грађење друма у кнез Милошевој улици. XIV, По прочитању молбе старалаца масе иок. Љубице Јевр. Вучковића да општина беогЈ>адска накнади маси штету нанету масеном имању нивелисањем кнез Милошеве улице, због чега и спор код првостепеног суда за вар. Београд постоји, и коју је ствар одбор решењем својим од 11. Нов. 1892 год. ГБр. 2689 већ једном одбпо, и но прочитању мишљења општииског иравозаступника одбор је решио, да се преко ове ствари пређе на дневни ред.

Год. XII.

XV. По прочитању молбе драгољуба К. Јовановића пензионара, АБр. 5858|93. и АБр. 5451(94, даму општина београдска накнади штету нанету његовом имању нивелисањем кнез Милошеве улице и по прочитању мишљења грађ. оделења и општинског нравозаступника одбор је решио : да се преко ове молбе пређе на дневни ред, пошто кућа молиочева иија на регулационој линији нити језидана по нивелети датој од онштине.

РЕДОВНИ СДСТАНАК

Председавао:: Предеед-ник беогр. општ. г. Мих М Воги ћевић, приеусткоиади члавови оуда: г.г. Мих. II. Живадиновић и Јов. АнтовијевиК. Од одборвика били г.г. Н. Д СтеФановић, М. Милашииовић, Јарослав Безуха, Стев. II. Иоповић, Ђорђе Димитријевић, Јоси» Јовановић, Благоје Милошевић, Горчаков Мидовановић, Сава Петровић, 3 К. 3. Поиовић, Дим. Мвлојевић, Ј. Алкилај, Ферд. Розелт, К >ста Петровић, Ср. Ј. Стојковић, Љуб. Марковић, Ст. Ђ. Јорговић Мил Ж. Маринковић, Јеротије А. Ми ивојевић, Мих. Михајловић, Стев. Д. Поповић, Др. Ник. Никодик. I. Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 15. Нов. о. г. и примљен је без измена. II. Одборник г. Дим. Милојевић пита, зашто се не разрешује од дужности депозитар г. Јоца Илић и зашто се депозитна каса не повери једном од изабраних кметова. Председник одговирп: Да г. Јоца Илић до сада није разрешен депозитарске дужности због тога, што је до пре неколико дана привремено вршио дужност благајника водовода, и ношто је послове у водоводу предао сталноме чиновнику, разрешиће се и од дужности депозитара, зашта је већ издата наредба. III. Одборник г. Дим. Милојевић предлаже, да се одреде неколико одборника, који ће имати права и дужности, да све касе општинске ирегледају у свако доба кад за иотребно нађу, — Одбср је одлу чио: да се овај предлог као хитан стави на дневни ред за седницу што за овом долази. IV. Председник износи одбору на јкшјсњс према одлуци одборској из ирошле седнице иредлогодборског повереништва, изабратог у седници одборској од 15. Октобра 1894 год. АБр. 7607 за ирописивање правила за одбор у смислу чл. 75. а) закона о устројству општина и општинских власти. По прочитању тога предлога АБр. 8074, одбор је решио: да правила, по којима ће се изрицати казна, кад који одборник или заменик не дође у садницу или изостанак не оиравда овако гласе: Правил а. На основу и у духу чл. 75. а) закона о устројству општ. и општ. власти, одбор општине вар. Београда прописује оваправила, ио којима ће суд општински одређивати казну над оним одборницима и заменицима који не долазе у седнице ошитин. одбора: