Beogradske opštinske novine

Год. ХШ,

— 85 —

Број. 21

Св, Савског дома пет пара и од Св. Савског дома Д0 парног купатила пет пара и обратно. Али да пруга од Св. Савског дома ;до друма за ново гробље кошта и даље само десет пара т ј. да путници, који се возе од Св. Савског дома ка новом гробљу лису дужни платити више од десет пара. V. По ионовном прочитању предлога одборника г. Николе Бошковића, АБр. 2728 о ослобођавању трошарине јагањада и ирасади одбор је одлучио: да се о овоме предлогу изиште мишхење управе трошаринске и комисије трошаринске с извештајем, колики је приход био .у прошлој години од овог предмета. VI. Заступник председника пита одбор, да ли се одборско решење од 10. Анрила 1895 год. АБр2331, којим је обустављено регулисање вароши до етупања у живот закона грађевинског, — од,носи и на извршење регулације Мајданске улице и на исплату експроприсаног земљишта у тој улици, која је регулација и исплата одобрена решењем од 12. Јануара 1895. год. АБр. 711. Одбор је изјавмо: да се решење одборско од 10. Априла 1895. год- АБр. 2331 не односи иа решење ■од 12. ЈануаЈ)а 1895. АБр. 711 и да се према томе регулација Мајданске улице има лзвршити у свему, како је поменутнм релгењем одређено. УП. По нрочитању извештаја комисијских, ГБр. €51 и 642, одбор је одобрио: одређене осе у улицама Скопљанској и Бунарској. УШ. По прочитању протокола лицитацше АБр. .2671, држане за давање под закуп пет месарских ллацева на доњој страни на великом тргу, одбор је решио : да се ова лицитација као неновољна од•баци, и да се више не расписује лицита.ција за издавање истих плацева под закуп. Ако буде каквих понуда било за узимање истих под закуп, да се те понуде изнесу одбору на решење. IX. Заступник нредседника онштине саопштава одбору, да је суд општински, ослањајући се на решење одборско од 13. Априла 1895. год. АБр. 2720 учинио трошак око дочека Њеног Величан•ства Краљице Наталије и да тај трошак према ноднетим рачунима износи 5916-95 дин па нредлаже одбору да овај издатак одобри. По саслушању овога, одбор је рвшио: одобрава се сума од пет хиљада девет •стотина и шеснаест динартз и деведесет и пет пара на терет партије буџетом одређене за непредвиђене трошкове, која је утрошена на спрему за дочек ЈБеног Величанства Краљице Наталије. X, Застунник председника износи одбору на решење молбу Петра Стојковића овд. месара АБр. 2075, којом тражи, да му се врати месарска аренда на ону количину масти и сланине, што је изли•Фсровао гарнизону београдском. Одбор је одлучио:

да се ова молба стави на дневни ред кад по реду дође. XI. По прочитању акта Управе вар. Београда АБр. 2685, 2504, акта истражиог судије за вар. Београд АБр 2583, 2610, 2487, 2615, 2616, 2488, 2552, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица одбор је иа\авио : да је Јован Тодић кројачки мајстор доброг владања био, док је у Београду живео; даје Марко Иванишевић фотолитограф доброг владања и средњег имовног стања; да су доброг владања и доброг имовног стања Стеван Максимовић пекар и Никола Михајловићкафеџија; Да су доброг владања исиротног имовног стања Благоје Стојковић дијурниста, Милан Милановић кувар, Ката жена Милан Милановића кувара, Војислав Антонијевић контролор; да су му непознати: Велимир Јовановић б. служ. Ђока Богићевић шпекулант, Ракила жена Јована Магалуца жандарма, Ракила жена Стевана Живића ганајдера, Бенцион Салфати клонфер. XII. По нрочитању молбе Насте удове Михајла Стојановића из Крушева СБр. 6524, одбор је решио : да се молитељици Насти не може дати тражено уверење о њеном породичноме односу. ХШ. На молбу Симеуна Смиљанића пожарника АБр 2645 одбор је решио : одобрава се молиоцу Смиљанићу тридесет дана осуства ради лечења с тим, да му се исто има рачунати од дана кад га стане употребљавати. XIV. Одборник г. Стеван II. Поновић примећује, да димњичари наплаћују двапут онолико, колика је такса за чишћење димњака и подноси једну признаницу, но којој је више нанлаћено. Заступник председника изјавио \е : да ће ствар извидети и крнвца доставити полицијској власти ради кажњења.

Марковић, Вел. Антић, Мих. Крстић, Љуб. Ковачевић и Живко Кузмановић и поднесу одбору своје мњење на решење. III. Одборник г. Др. Никола X. Николић изјављује да је читао плакате друшгва трамвајског, којим се објављује, да ће кроз николико дана возити електрични трамвај од Славије непосредно до парног купатила те ће према томе бити то једна пруга, па мисли, да би било шгетно по грађане ако остане у снази решење одборско од 4. Маја 1895. год. ТОБр. 85. Одбор је одлучио ; да се решење одборско од 4. Маја 1895. год. ТОБр. 85 задржи од извршења док се суд не обавести о овој ствари и док не иоднесе одбору извештај. IV. Продужен је појединачни претрес буџета општинског за 1895. год. и по нрочитању сваке тачке по особ, оцбор је решио : да се и ове позиције ставе у буџет расхода за 1895. год. Г. САНИТЕТСКО ОДЕЉЕЊЕ. послови: а., ПОЗВАНОСТ ОПШТИНСКИХ ЛЕКАРА, надГЛЕДАЊЕ оскудних, ХЕМИСКА ИСПИТИВАЊА И ВЕТЕРИНАРСТВО, б., ОИШТДН. болнипе, в., ДЕЗИНФИЦИКАја и ОДРЖАЊБ ЧИСТОуЕ, г. ВРТАРСТВО.

34. ШеФ оделења, лекар ре®еренат и за кварт варошки три хиљаде дин. 3000' 35. Пет квартовних лекара по 2500 дин. дванаест хиљада пет стотинадин. 12500 36. Шест бабица по 840 дин. нет хиљада четрдесет динара .... 5040 37. Два марвена лекара по 2500 дин. пет хиљада динара 5000- 38. Хемичар три хиљаде динара . . 300039. Лаборант шест стотина дин. . . 600' —

40

вн СЗ и 8 Ч © « мз н х Рк а н ©

4000-

ВАНРЕДНИ САСТАНАК 5. Маја 1895. год.

Председавао ваступник предселника г. Мих. П. Живадинови!], од одборника били : г. г. Н. X. Тома, Вел. Антић, Др. Никола X. Николић, Живко Кузманови!], Миленко Марковић, Сергије Станковић, Горчаков Миловановић, Благоје Милошевић, Никола Бошковић, Зах. К. 3. Ноповић, Стеван П. Поповић, Љ. Ковачевић, Љуб. Марковић, Спасо X Ристић, И. д. Стевановић, Михаило Михаиловић, Мил. Ж. Маринковић, Јарослав Везуха. I, Ирочитан је занисник одборских одлука седнице држане 4. Маја 1895. год. и иримљен је без измена. II. Заступник председника износи одбору на решење молбу Стане Лаз. Павловића и других грађана Крунске улице АБр. 2773, којом моле, да се Крунска улица ирошири. По нрочитању те молбе одбор је одлгчио : да како ову молбу тако и прилике на лицу места проуче одборници г. г. Љуб.

б, Лекар управник диФтеритичне болнице Секундарни лекар, Иомоћник лекарски, Економ, Портир, 2 момка 6 нудиља, 2 куварице, 2 праље.

Наиомена. Ова је сума прорачуната само за три месеца и одобрена је под погодбом да се може трошити на персонал само онда, кад буде болница саграђена. в„ 41. ДезинФектор машиниста, хиљаду нет стотина дин. 42. Два дезинФектора помагача две хиљада дин 43. На персонал за чишћење улица и износ ђубрета педесет и три хиљаде пет стотина осамдесет дип. 53580' Нааомена. Суму под Бр. 43. одбор је одобрио под ногодбом да суд у року од десет дана поднесе одбору на одобрење нацрт правила за чишћење улица и износ ђубрета из домова. г, 44. Вратар две хиљаде сто шесдесет динара 45. Помоћник хиљаду две стотинс д. 1200" 46. Четири чувара наркова по 720 динара, две хиљаде осам стотина

1500.-

2000--

2160-—