Beogradske opštinske novine

- 86 -

Број 21.

осамдесет дин . . . 2880*47. Чувар нужника три стотине шесдесет дин. . 360Овде је прекинуто даље решавање с тим, да се у сутрашњој седници настави.

ВАНРЕДНИ САСТАНАК 6. Маја 1895 год.

Председавао ваетупник предеедника члан суда г. Мих. П. Живадиновић, од одборника били су г. г. Др. Ник. X. Николић, Ферд. Розелт, Ј. Алкалај, Го|1чаков Миловановић, Благоје Милошевић, Викола Бошковић, Вел. Антић, Живко Кувмаиовић, Љуб. Марковић, Ср. Ј. Стојковић, Мил. Ж Маринковић, Младен Николић, Јосиф С. Јовановић, ј. Безуха, ЈБуб. Ковачевић, Зах. К. 3. Поповић, Стеван II. Поповић, Јоротије А, Миливојевић, Миленко Марковић, II. Д. Стеванонић, Си. X. Рлстић Шокорац. I. Прочитан је занисник одборских одлука седнице држане 5. Маја 1895 године и у одлуди КЊВр. 301 учињене су ове измте: под Бр. 34 да се реч „варошки" избршпе, пошто 1«е онај општински декар бити шеф, |кога сами онштински лекари између себе изаберу; под Бр. 40, да се набрајање персонала изостави и да се место тога стави: за управу болнице дифтеритичне, што се има подићи." Потребан персонал У управи одредиће одбор кад болница буде готова. II. Поводом интернеладије одборника г. Др. Николе X. Николића учињене у седници одборској од 5. Маја 1895 год. и услед решења одборског од истог дана, којим се задржава од извршења решење одборско од 4. маја 1895. год. ТОБр. 85 односно наплаћивања за вожњу нругом од савског пристаништа до нарног кулатила, нредседник надзорне комисије обавештава одбор, да је у интересу грађанства, да од Славије до нарног кунатила будс непоередна вожња те да се путницп не морају иремештати из кола у кола, али да ће поред свега тога остати две пруге и тако се наплаћивати. | По саслушању овога одбор је после поименичног гласања са 15 гласова нротив 7. решио: да се решење одборско од 4. Маја 1895 год. ТОБр. 85 не извршује и сматра као и да не постоји и да у место истог ступи у свему у живот решење одборско од 16 марта 1895. АБр. 1778, по коме калимегданска пруга почиње од савског пристаништа и свршава се код Св. Савског Дома а пруга кроз Душанову улицу да почиње од Св. Савског Дома. Такса за вожњу по овим нругама да буде она, која је у поменутом решењу одборском АБр. 1778 утврђена. Овако стање да остане све донде, док се не регулише питање о преламању осталих трамвајских линија. Ш. По прочитању молбе Миливоја Јосимовића, главног инспектора срп. држ. железница СБр. 7167, одбор је из)<1вно мишљење: да се молиоцу Јосимовићу може дати тражено уверење о породичном односу на основу исказа потписаннх сведока.

лулске основне школе два одељења опште државне болнице, што су у приватним кућама смештена; одборницп г. г. Мил. Ж. Маринковић и Јеротије А. Мшшвојевић нодносе писмен нредлог како да се удесп контролисање материјала и израде калдрме. Одбор је одлучио : да се оба ова акта ставе на дневни ред, Кад по реду дођу. V Продужен је појединачни иретрес буџета општинског за 1895 год. н ио прочитању сваке тачке по особ, одбор је решио : да се и ове позиције ставе у буџет расхода за 1895 год. д, СТАТИСТИЧКО ОДЕЉЕЊЕ. послови: оиште статистички, сређивање грађанских аореских и аојничких саискоеа 48. Ше<1> одељсња две хиљаде четир стотине динара 2400 - 49. Известилац за војене нослове хиљаду и осам стотина дин. . . . 1800 - 50. Извсстнлац за спискове грађанске и гласачке хиљаду осам стотина д. 1800 - 51. Три писара од 1000 дин три хиљаде динара 3000" Овде је прекинуто даље решавање с тим, да се у првој седници настави.

Ограда је зидана са гвозденим филаретама. Кауција износи 1000 динара. Нацрт и остала документа могу се видети свакога дана од 3 — 4 п. п. у канц. арх. одсека, код „Лондона". Из грађевинског оделења суда општине вароши Београда. ПБр. 6265 и ПБр. 6266,, 12 Маја 1895 год. ПОЗИВ ЗА РЕГРУТЕ

општинскп послови Изложба У згради скупштинсој приређена је изложба свих домаћих производа и сировина. Ово је учињено с тога, да би страни гости, што нутују кроз Београд у Цариград и даље, могли се упознати са нашим производима. Изложба се данас отвара.

IV. Одборник г. Младен Николић подноси писмени захгев, да се што пре уклоне из околине [пали-

СТАТИСТИЧКИ ЗАПИСИ У ОПШТИНИ БЕОГРАДСКОЈ Путнички саобраћај вароши Београда. У времену од 5. Маја до 12. Маја 1895. год. допутовало 636, отпутов 610, Од којих су: а.) Пола : мушк. 593, женс. 43, свегабЗб. б.) Вероисповести: православне 555. неправославне 60, мојсијевске 20, мухамеданске 1, свега 636. в.) Постојбина: Србија 532, А.-Угарска 63, Босна и Херцеговина 4, Црна Гора 1, Турска 5, Грчка 1 Бугарска 5, Румунија 1, Русија 4, Германија 6, Франц. 3, Италија 1, остале државе 8, ван Европе 2. г., Занимање путника: Тежаци и економи, 39, Занатлије 69, Трговци 244, индустријалци 4, ншекулантп и предузимачи 4, Гостионичари 16, Интелигенција и војска 106, ђаци 27, раденици и помоћници 22, Пиљари и бозаџије 1, надничари и слуге 59. Из статистичког одељка Суда општине вароши Београда 15. Маја 1895 год.

0 Б Ј А В А

На дан 19 о. м. после подне држаће се у грађевинском оделењу суда општине града Београда лицитација за ограде око школа палилулске и дорћолске.

Према чл. 6. правила за регрутовање младића, приступило се у општинском суду предходној спреми свих послова око регрутовања за ову 1895 годину. У тој намери одбор општински у седници својој од 10. Априла тек. год. одредио је за чланове регрутне комисије ову г. г, одборнике: За кварт варошки: Захарија К. 3. Поповић и Ђорђе Николајевић Хаџи. За кварт теразиски: Софроније Јовановић и Живко Кузмановић. За кв. савамалеки: Стеван П. Поповић и Атанаснје Ђ. Кумануди. За кварт палилулски: Сава ПетровићКовачевић и Младен Николић. За кварт дорћолски: Јанаћ Костандиновић и Петар Б. Арамбашић. и За кварт врачарски Јован Ристић и Стеван Јорговић. Комисије ове свака под председншлтвом кмета дотичног кварта радиће одређени носао у здању ово-општинског суда у новој згради у авлији сваког радног дана од 8 до 12 пре п од 3 до 6 сати по подне, по раснореду: 1. Од 1. до 6. Маја комисија из варошког кв. 2. Од 8 до 13. Маја комисија из теразиског кварта. 3., Од 15. до 20. Маја, комисија врачарског кварта, 4. Од 24. до 27. Маја, комисија савамалског кварта. 5. Од 29. Маја до 3. Јуна, комисија дорћолског кварта и 6. Од 5. до 10. Јуна, комисија палилулског кварта Позивају се сви младићи који су вођени 1875. године, овде у Београду, а тако исто и они, који су рођени на страни, па су са породицом досељени овде стално. да према квартовима у којима живе предстану комисији у напред означено време ради уписа у регрутни списак, и ради иредходне расправе потребних односа стања. Потребно је, да са младићима дођу и родитељи или стараоци,, ради нужнцг објашњења породичних односа, а за младиће који се десе у то време на страни дужни су њихови родитељи или стараоци и најближи сродници предстали комисији. Из канцеларије војног одељења суда општине града Београда, Бр. 550 15 Априла 1895 године.

УРЕДНИИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГА СУДА

Власник ОНШТИНА БЕОГРАДСКА

Штампарија Светоаара Никодића Горња Јованова улица бр »3.

Уредник УРОШ КУЗМАНОВИЂ