Beogradske opštinske novine

Год XIV.

РАД ОПШТИНСКОГ ОДБОРА РЕДОВНИ САСТАНАК Четвртак, 28. Децембра 1895. год. Председавао председник Пеогрздске општине г. Михаило М. Богићевић; присуствиао члаи суда г. Мих. П. Живадиновић; од одборника били: Ант. С. Пеливановић, Љуб. Марковић, Сава Џевајровић, Сергије Станковић, Јарослав Бевуха, Дамњан Стојковић, Јосиф С. Јовановић, И. Ковдић, Д-р Војислав М. Суботић, Дим. Милојрвић, Мил. Ж. Маринковић. I Прочитан је записник одлука седнпце одборске држане 21. Децембра 1895. год. и примљен је без измене. II Председник извештава одбор да је према решењу одборском од 21. Дец. 1895. године. АБр. 7608 учињен протест нротиву рада Срп. Франц. друштва код самога друштва у Београду и код акционара у Паризу преко Српског посланства; да је друштво из Београда одговорило на таЈ протест актом АБр. 7628 у коме одриче општинн право да такав протест улаже. Одбор је: примио к знању овај одговор с тим, да ће доцније о њему донети суд кад буде добио извештај од Сриског посланства у Паризу о овој ствари. III Председник извештава одбор, да-су г. г. Линдлеј и Чоке иисмом својим одговорили на решење одборско од б.нов. 1896. и послали своје примедбе на одборску редакцију уговора. Одбор је одлучио: да се овај предмет одложи до прве седниде за овом. IV Продужење појединачног прегреса правила за оиштинске Фондове одбор јо одложио: до прве седнице како би се могао спремити приближан рачун о могућим приходима и расходима Фонда пензионог и о годинама старости и службовању чиновника, кој и су сад у служби. V На иредлог одборника г. Ант. С. Пеливановића, одбор је препоручио : Паша скадарски враћајући се с остатком војске из Босне, дође у околину Никшића. Црногорци му, поседнув све кланце, спрече пролазак кроз Албанију; он им понуди 20 кеса злата, но ови то одбију. Пролазак кроз турско земљиште снречи му Махмуд Беговић, чијег је оца он раније убио, а кроз дубровачке пределе ннје могао, јер га тамо чекаху Бокељи и Црногорци, те се тако паша мораде изложити великој опасности и оскудици у малој околиии Никшића, немајући довољно хране.^ 1 ) Ова четовања нродуже Црногорци и иозно у зиму. Ради интересности ми ћемо још нека навести. Кад паде већи снег никшићки Турци пошљу своју стоку на Рудине по даље од Никшића. За то дознаду Црногорци. на се дшну њих 200, побију чуваре и сву стоку упљачкају, па се врате натраг. При деоби сваки добије по 4 говечета и 32 овце. Овај успех осоколи Црногорце, те њих 3 000 нападну Жабљап , у путу освоје околна села, убију само 15 Турака и 27 њих ране, али задобију велику .пљачку. У то Турцима дође ( х ) На истом месту, егр. 312 — 313,

' ■: — 6 председништву да нхто пре спреми буџет за 1896. годину и поднесе га одбору на решење заједно са потребним иодатдима о пословима и чиновницима у појединим одељењима.

ВАНРЕДНИ САСТАНАК ВО. Децембра 1895. год. Председавао председиик београдске општине г. М. Бо гићевић; нрисрстсовао чдан суда г. Мих. П. Живадиновић; од одборника били: г. г. Дим. Довијанић, Д. С. Ми лутиновић, Сергије Станковић, Влад. М. Ђорђевић, Ј. Алкалај. Пикола Бошковић, Јосиф С. Јовановић, И Козлић, Н. Спасић, Ант. С. Пеливановић, П. Антоновић, Ђорђе Дииитријевнћ, Сгева П. Поповић, М. Штрбић, Дамљан Стојковић, Јарослав Безуха. I Прочптан је записиик одборских одлука седнице држане .28. Децембра 1895. год. .и примљен је без измена. II Председннк извештава одбор, да је саопштио Љшдлеју и Чокеу примедбе одбора на нацрт уговора о врховном надзору над грађењем кеја и канализације, учињене решењем одборским од 6. Нов 1895. год. АБр. 7019: да су Линдлеј н Чоке писмом својим од 21. Децембра 1895. год. АБр. 7686. одговорили на те примедбе; да престаЈу на додатке одборове члановима 2, 3, тач. 4, 5 и 8, чл. 5. последњп став у члану 8.: да на додатке одборове члановима 1, 3 тач, 3, 5, тач. 2, 7, 9, и 10 не пристају са разлога наведених у своме писму п предлажу другу редакцију истих додатака. По прочитању тих иримедаба и разлога одбор је носле свестраног г:бавештења (код додатка члану 1. било је гласање и усвојена је редакција Линдлеја и Чокеа са 13 гласова против 4, једап није глаеао), одбор јс решио: усвајају се у свему иримедбе Линдлеја и Чокеа на додатке одбора општинског нацрту уговора, а које су иримедбе изложене у њиховом писму АБр. 7686, сем примедбе члану III, тач. 3'., те да према томе има остати додатак одбора од 6. Нов. 1805. АБр. 7019 с тим, да се на крају тог додатка дода још и реч „и цени."

Број 2. На случај неспоразума односно избора председника изборног суда по члану 9 уговора, одбор пристаје, да тог председника именује Ее СомеП Сгенега1 Де« Роп18 е! Сћаивбеев а ВгихеПез. Да се ово решење саопшти Линдлеју и Чокеу и на елучај њиховог пристанка, да се уговор објави у општинским новинама и даље поступи по решењу АБр. 7019. III Председник извештава одбор да те суд општинскн саставио буџет за 1896. год. и подноси га одбору на решење. Одбор је после понменичног гласања са 12 гласова против 3 (који су бстли за то, да се одмах у одбору пројект буџета решава) 2 нису гласали, решио: да од суда састављени пројект буџета за 1896. год. прегледају заједно са судом одборници: г. г. Ант. С. Пеливановић, Н. Спасић, Љуб. Марковић и Дим. Милојевић и поднесу одбору свој извештај на решење. Да суд општински умоли г. Министра Финансија да одобри, да буџет за 1895. год. вреди, докле год не буде готов за 1896. год.

ОПШТИНСКИ ПОСЛОВИ Лекарп оиштински , што су дужни да лече еиротнњу: 1. Д-р Д. Т. Николајевић са станом у Јевремовој улици 36, лечи сиротињу у кварту дорЛолском и иалилулсном 2. Д-р Ф. Рибникар са станом у пријепол>ској улици 21,лечи сиротињу у кварту врачарском. 3. Д-р Во.ја Ж. Торђевић са стаиом у Ераљ-Милановој улици 19, лечи сиротињу у кварту теразпјском, варошком и савамалском. Лекарн оиштински за санитетско-иолиг^исни иреглсд и надзор, који врше и ирегледе умрлих и издају посмртне листе:

помоћ из Скадра на 16 лађа по 40 људи. Ну Црногорци их примете за раније, нападну их при искрцавању и иагиају да се врате натраг. Заробе том ириликом четири лађе и нађу у њима 38 мртвих, а много нх је изгинуло при одетупању/ 1 ) Рат са скадарским пашом продужи се и почетком 1790. године. У марту те године крене се он пз Подгорнце са 12 000 људи, ну буде сузбијен; али при испаду из Спужа дочекају га Црногорци и иобију му на 200 људи, ту паде и 23 Црногорца са војводом Ђурашковићем.(-) У априлу Црного1)Ци с Кучима ударе на Подгорицу и Спуж и разбију Турке, који им изађу на сусрет. Да ту недаћу освете скупе се околни Турци, али их Црногорци дочекају, па и њих разбију.Г) Бладика Петар I од народа прозван свети , старао се да се користи ратовањем бечких ћесара с Турцима, те да како год добије муниције. У тој намери посла ЈосиФу II почетком 1790. г. послаиство у Беч. Они застану Леополда II који им, (') На иетом месту, стр. 318 — 319. ( 2 ) На истом месту, стр. 328. ( 3 ) На истом месту, стр. 332—333.

рачунајући на њихове услуге, да „31 725 литара дебели млетачки барута, 63 609 1 );) литара олова, 137 000 комада кремења, 315 риса (ризми) хартије за Фишеке, два топа с лаФетима и са свом осталом оправом."Сј Ову муницију владика је врло штедио — знајући, да су врло често страдали због немања исте — па њом је и разбио силна противника скадарског пашу. Док је паша мировао владика стиша којекако унутарње распре и крвне освете, па заведе известан поредак. Бећ године 1796. спреми се паша са 20 000 људи на Црну Рору. Њега дочекају 8 000 Црногораца код Слатине, па 11. јула у боју победе пашу, побију му 1 500 људи, па и самог њега ране. Да то освети, крене се Бушатлија у септембру исте године са 30 000 Јвуди. После омањих неуспеха Црногорци

(,) Милаковић Д. Истор. Црне Горе, III. [Н. б. 173] стр. 156. — Песник — владика о томе вели [Слободијада, стр. 175]: „Цар Леополд бесамртно ј Живи славним спомињаљем, За прах што им даде исти У витешку муку њину, Којим силу те аждаје, Од Бојане тихоносне, Раскрхаше, посјекоше.'