Beogradske opštinske novine

Број 2.

Год. XIV

1. Д-р М. Хаџи-Лазић са етаном у Југовићевој улици 9 ,за зааадни Врачар. 2. Д-р Влада Ђорђевић са станом на углу дворске улице и Марвеног трга (кућа пок. ђенерала х4.нђелковића), за источни Врачар. 1. Д-р ^Самуило Поис са станом у Душановој улици 45, за кварт варошпи и дорИолски. 4. Д-р Милорад Гођевац са станом у Поп-Лукиној улици 4, за кварт савамалски и теразигски. 5. Д-р Јован Станковић са станом у Хилендарској улици 17, за кварт иалилулски. Школског лекара место је празно.

0 Б Ј А В А Управни одбор удружења службеника београдске ошптине за штедњу, извештава еве службенике београдске општине, да је се до данас уписало за чланове овог удружења 163 лица са 352 удела. Ко би јога од службеника београдске општине хтео се уписати у ово удружење нека се обрати благајнику друштвеном г. Милији Јовановићу, где -ће се уписатр^г^ положити уплату. На овај начин вршиће се упис још само до 30. Јануара ове године, а ко се после тога рока пријави, мора се писменом молбом на управни одбор обраћати. 5. Јануара 1896, год. Београд. УПРАВНИ ОДБОР Дедовођ, ПредееДник, /ђуб. П. Ристик Ђ. Ж. НешиЋ. Благајник, Милија Јовановиђ. 0 Б Ј А В А Општина београдска нма од многих граћана својих да потражује за израђени трога храбро дочекају и тако потуку, да погибе и сам Бушатлија са још 2 000 Турака. Овом сјајном победом Црногорци зададу Турцима велики страх; самосталност утврде, а храброст им се расчујена далеко у свету. За ово владика добије из Петрограда орден Александра Невског.(') Поред велике убојне спреме п огромне војске Јосиф II у овој години (1788.) није постигао очекиване успехе, поглавито због невеште управе над војском и великих болести, од којих му је боловало од јуна 1 788. до маја 1789. године 172 000, а умрло 33 000 војника.(*) Једини успеси у овој години јееу: заузеће Шапца; храбро напредовање Лаудона на граници Хрватске и заузеће Хоћима. -— Банат је био сасвим опљачкан, а Београд још боље утврђен, што се Срба тиче, они су се изгубили у четничком ратовању, а уз то силан( 3 ) свет иселио се са покретном имао[,] Милакочзвћ Д.: Истор. Црне Горе, III. [Н. б. 173] стр. 161-166. [ 2 ] брогзсћП Ј,- Кеиев^е §евсћ1сћ1;- (1ег оевеггсхсћ. МопагсћЈе, В. I. 8. 404. [ 8 ] К а 11 а у по разним изворима налазн да број исељеника ивноси 25 000 [беасћ. <1 8егћеп I. 276] али и сак

тоар или калдрму пред њиховим имањима. За овај дуг јемчи само имање, и општина има права према законима, да ово своје примање егзекутивним путем из имања наплати, без обзира на сопственика имања. (§ 465. гр. пост.) Дешава се често, да се нови сопственик имања изненади, кад општина затражи од њега да наплати калдрму или тротоар саграђеи раније, него што је то имање купио,' те на тај начин постају спорови. С тога суд општине београдске објављује грађанству, да је дуг за израђену калдрму или тротоар исти такав терет за имање, као што су интабулисани дугови, дужна пореза и дуг за водовод, и да непокретно имање служи општини као закона залога за наплату њеног примања као што то пмање служи држави за залогу за њено примање. Према томе, при свакој куповини и продаји непокретног имања у Београду, уговорачи, ако не желе неприлика имати, треба да се изве&ге код општине београдске да ли и колико дугује дотично имање општини за калдрму и тротоар па да и тај дуг узму у рачун при погодби о куповини и продаји имања, јер општина неће се обзирати на одбрану новога сопственика. Од суда општине београдске 16. Нов. 1895. год. АБр. 7086. ПРИВРЕДА Ш ВИТЕШТВО Келику бригу полажу баварци на унапређивзње ноњарства види се јасно из овога. Пре кратког времена нанадали су посланици баварског министра војног ауна два дапа само за то, што је једна војна комисија. која купује коње за војску, погрешила те купила и четири коња који су ождребљени на страни. Читав је лом био у баварској скупштини тим поводом. Министар је се најзад бранио тиме, што вином у Ћесарију. Једино су Руси у овој години били срећни у рату с Турцима. Они су однели више сјајних победа над Турцима на Црноме мору и доњем Дунаву под врховном командом Потемкиновом. При заузећу Шсмаилова и Оџакова, особито се одликовао прослављени руски генерал А. Суваров. У Молдавији заузму Јаш и утврде се на реци Пруту. — Крајем 1788. г. крену се Јосиф II с Дунава у Беч болестан и незадовољан, да се више никако и не појави на бојном* пољу. Пре поласка Јосиф II размести војску у зимовнике. С Турцима у Београду и Србији бн углављена нека врста прнмирија, кога су се обе стране придржавале по невољи,

у то не верује. Ван свакн је сумн.е, да јч тај број куд и камо већи. 0 тој сеоби прота М. Н е н а д о в и к вели: врене се сав народ Сави. Тако исто и све оне нахије од Мораве, које су се с Турцима завадиле, своје Фамилије спреме у Ћесарвју, а мушкарци остану у војсци. Ја добро памтим кад су патоварили све »а кола, заокупили стоку, па смо се онда сви кренули и дођемо у село Скелу према Купинову. Кожа ми се и сада јежи, кад се опоменем онога народнога преселенија, јср се јога добро опомињем, како је народ пиштао и мучио се. " Беснило болести, која завлада међу пресељеним народом овако описује: „За тим да је још већа нропаСт и жалост, удари некаква болест у еав ово-странски народ те помре. — Не могу рећи да се половина вратила овамо, колико је онамо ирешло." [Мемоари, етр. 19 — 20].

је наводио да је комисији подваљено, али то није ни у колико помогло да се интерпеланти задовоље и скупштина утиша. Сви говорници називали су министра најпогрднијим речима, чак су узвикивали да је министар издајник отаџбине и захтевали, да он да оставку а комисија да дође пбд ислеђење. Доиста је овај дргађај врло поучан; јер кад једна Баварска, у којој цвета индустрија, води толико бриге о унапређењу домаћег коњарства, шта онда остаје другим земљама, код којих је индустрија још у повоју и које су упућене првенствено на приход од сточарства. Е, ал' за то су Баварци и постали богати, чувени и моћни, што не даду да њихов марјаш иде у туђу земљу. Заиста леп наук, нарочито за нас. Артески бунар у Добричеву. — Господин министар Народне Привреде изволео је наредити да се на имању државног настувског станишта у Добричеву (код Ђуприје) одмах отпочне бушење артеског буцара. Добричевски завод оскудан је врло у пијаћој води. те ако поменути покушај донесе повољан ресултат, и завод добије добру пијаћу воду, онда ће се важност Добричева знатно новећати. Груписање имања државне ергеле. Члан Главне управе свих Кола Јахача господин Коста Црногорац народни посланик, у друштву са још неколицином својих другова — господе народних посланика, поднео је још на дан 10. децембра прошле године Народној скупштини иредлог , да се имање Управе Државне Ергеле групише и арондира. Народна Скупштина увићајући како економну тако и Фискалну корист од тога п[>едлога, одмах га је прихватила једногласно, и пошто је на другцм нак странама ратовало се и у позну јесен. До сада се, при ратовању Аустрије с Турском, после годину, две или више дана ратовања увек, преко зиме и почетком пролећа, покушавало да се дође до мира мећу зараћеним странама, на предлог оне или ове неутралне силе. Па тако је било и овог пута. Султан Абдул-Хамид беше склон да пристане на посредовања Француске, ну он умре 27. марта 1789. г. а нови султан Селим III. осујети то, затраживши повратак Крима као услов за даља преговарања. Он же.љаше да повратн изгубљене земље па се напреже, да што већу силу истури против непријатеља. Хасанпаша видински имао је да напада на Русе у Молдавији; друго оделење посла у Влашкој: треће имало је за задатак да брани Београд и чува сву Србију; а Капуданпаша имаоје данападана Крим. Како Руси, тако и Тесаревци спремали су се да се одупру Турцима на свима тачкама. Ове године (1789.) ратна срећа била је,каошто ћемо видети, више наклоњена ЈосиФу II, него што је то било прошле године.