Beogradske opštinske novine

Бр ој 6.

- 22 -

Год. XIV.

ИЗВЕШТ АЈ 0 РАДУ ОПШТИНСКОГ ХЕМИЧАРА 8А 1895-ту годину °д Д-ра Александра Зеге Госаодине Лредседниче, и Госиодо Одборници! Част ми је поднети Вам извештај о своме раду у години 1895-ој. Од како Опгатину београдску служим па све до данас радио сам и радим у државној хемијској лабораторији, Краљевине Србије, Краљ-Милутинова улица бр. 45 (Врачар). Лабораторија је богато снабдевена и одговара свима погодбама модерне науке. Никад нисам оскудевао, било у хемикалијама и реагенцијама, било у апаратима, што на првом месту имам захвалити управнику те лабораторије господ. Др. Марку Т. Леку. За послугу дат ми је лаборант те лабараторије Драгутин Николић који је увек тачан вредан и савестан био, тако, да сваку препоруку заслужује. Мило му је што му је Одбор будетом повисио плату на 600 динара. Ове године није лабораторија примала никакве помоћи од стране београдске општине. Пошто има две ненаплаћене норуџбпне а многих хемикалија и реагенција ће ми ускоро нестати, то најучтивије молим Одбор, да изволи наредити, да се управнику државне лабораторије изда буџетом одређена сума. У овом свом извештају изнео сам цео свој рад: шта сам аналисао, а код појединих важнијих предмета и начин како сам радио. Овим извештајем покушавам да поставим темељ једној збирци натпих животних намирница, сваке године допуњаваћу анарана, под утицајем СШсМ) несрећних прилика да само прими од других раније утврђене услове.^ 1 ) Ну то врло умесно побија Луј Леже — добар познавалац јужних Словена — кад вели: „Аустрија врати своја освојења и подвеза се да не потпомаже Русију у спољњем рату против Турске; она доби само стару Оршаву и један срез на Уни на граници Хрватске. Тако још овога пута бечки кабинет устуаи сигурну добит за несигурну корист (ЈасЛш!; 1а ргоћ' роиг Г отћге) и жртвова своја освојења, која му заокругљаваху праве границе, само да сачува једну удаљену немирну провинцију (Белгију), која за њ беше непрестано опасна због лакомости Француске."( 2 ) Порта притешњена од Руса, а на наваљивање западних сила управо моли Русе за мир. За време примирија које се закључи на шест месеци, у Јашу би утврђен мир 29. декембра 1791. године, на скоро после смрти Потемкинове, који јеи био главни подстрекивач Катарине II у овом рату. А сад да бацимо један општи поглед на стање и расположење Срба за ( 1 ) СгеасћЈсћЈе <1ег 8егђеп, В. I. 8. 271-271. ( 2 ) ШзШге <Је 1' АиЂпсће-Ноп^пе, (III. ивд.) р. 388.

литичке методе, и описиваћу опширније поједине предмете, тако, да ће ова збирка временом сваком, који сс контролом животних намирнина буде бавио, моћи послужити као поуздан саветник. Благодарећи Вам, Господине Председниче и Вами, Господо Одборници, на великом поверењу, којим сте ме и ове године одликовали, молим Вас да изволите примити уверење мог одличног поштовања. Београд у Јануару 1896. Д-р А. Зега, хемичар општиие београдске. Вода. Вода је један од најважнијих услова нашег живота. Она раствара и разноси свс ранеће материје које наш организам прима; она одржава еластицитет и снагу нашпх мускула и жила, и нанослетку, она регулише анималну тонлоту нашег тела. Како дакле вода тако важне Функције при процесу нашег живота врши, то је јасно да се највећа нажња мора обратити, каква се вода за подмирење људских потреба узима. Хигиена захтева од једне таке воде да мора бити : постојано бистра, свежа, без укуса и мириса, да ие таложи, да има што еталнију температуру (-која зависи од средње температуре дотичног места, иу никако да не пада.под ГУ целзијуса а да не прелази 15". ) нссме иматп много минералних соли или органских материја, а никако клица заразннх болести. За оцену каквоће једно воде служи поред њених физичних особина, њен хемијски и бактереолошки сложај Хемијока анализа Узимање аробе извршено је но нропису швај-. царских аналитичара; у потпуно чистим стакленим Флашама са стакленим затварачем. Флаша се три пута са дотичном водом напуни па опет испразни, пошто се четврти иут напуни, затварач добро опере тако затвори да у Фланш ваздуха нема. Ти.ииература водв мереиа је лобрпм целзијусовим термометром из чесама : Термометар стојн 5 минута у текућој води, сатим се чита температура. Из бунара: Флаша у којај се узпма. проба остави се заједно са термомевреме Кочине Ерајуне (1787 - 1791,) па да завршимо описивање исте. Срби чујући за спреме ЈосиФа II на рат с Турском, очекивали су исти с нестрплењем; Хришћани на Балканском полуострву почеше да се крећу и да се сећају своје старе независности. Доситије српски философ XVIII столећа, овако одушевљено поздравља ЈосиФа II : Светла круно, Јосиое велики, Простри милозт твоју на род српски ! Ти об|_ати лица поглед благи, На дедока твоји пирод драги, На Србију бедну и на Босну, Кој»' трие работу несносну. Буд' подобан неба господару, Дико света, пресветди цееасу ! Изли на свет превисоке даре Дај Болгаром п.ихове бољаре, Твојим Сербљем витезове старе, И Грецији њезине Пиндаре."(') Али Срби нису ни чекали да Јосиф II. пређе с војском, већ су на први миг, као што смо раније видели, устали и на своју се руку тукли с Турцима као: Алекса НенадовиЛ, паиетан Коча и други. Кад

( Ј ) Доситије Обрадовић у писму љубазном Харалампију.

тром 10 минута у води да се температура изједначи, затим се брзо извади и степени на термометру забележе. Мипералне материје : 100 кубних сантиметара воде, пипетом илд каком другом тачном мером, пзмерени (температура воде мора при сваком мерењу 15°ц бити), испаре се до сува, у једној платинској шољи 1 (где. нема платинског посућа, може послужити сребро, никл, порцулан и стакло) на нарном купатилу (\Уаззег ћас! - Ват - тапе) затим суши се у сушаоници на 100 - 110°ц до константне тежине. Органске материје: Помоћу раствора калијумиерманганата и сумчорне киселине, по начину ког сам публиковао у „Сћеттксг 2»иипо-" 1894. год број 1. 50 кубних сантиметара воде, тачио измерени измешају се у једном стакленом балону — од једно 100 с. м. запремине са 5 сам разблажене сумпорне киселине (1 део киселине 2 дела дестиловане воде) и 5 сам. раствора калијумперманганата (0., 306 гр. растворено у једном литру дестиловане воде.) Оставе ое на кључалом парном купатилу 20 минута, за тим се додаје 10 сам. раствора оксалне киселине (0. 63 гр. чисте оксалне киеелине растворене у једном литру воде) црвене боје одмах несгаје. Сада се додаје из једне бирете све дотле горњег раствора перманганата, док се не појави ноново црвен каста боја. Типсар раствора иерманганата одређује се чистом, од органских материја подпуно ослобођеном водом, или у једној већ инститрираној проби. Количпну органских материја означавао сам у милиграмима за оксидацију утрошенога Калијумнерманганата. Хлор: Помоћу расгвора сребронитрата (10 .8 гр. С1, чистог сребра растворе се у азотној ки" селиии, азотна киселина сеподпуно испари и сребронитрат раствори у 1 литру дестиловане воде, или се директно раствори у 1 литру дестиловане воде, или се директно растворе 17 гр. хемијско чпстог сребропнтрата у 1 литру дестиловане водс). Тачно се измере 100 с. м. воде, коју ваља пспитати, додаје се неколико капљи кплихромата (воден раствор). Затим пушта се пз пак Ћесаревци пређу у Србију они на позив њихов — као што веле Срби у молби царском комесару и српском народном сабору — „без сваког сумненија и страха свергоше иго турскаго владенија, прилепихом свеусердњејше к војскам ћесарским и с многоју нашеју погибељу и безчисленнм трудами е четвертое лето сије (1787 — 1790) противу Турков воевахом.'^ 1 ) А српски изасланици код бечког ћесара — који иду да узалудно моле за помоћ, као и да их не преда Турцима — ни мало не претерују кад веле: „ Целом је свету иоанато, да је онострани народ (Србн у данашњој краљевини) иокренут па рат од чести из соиствене тежње да збаци турски јарам , од чести иак објављеним иозивним иатентима — иротив дин-душмана хришКанског у току истог ревносно жртвовпо свој живот, добро и имање, да како сама себе тако и оне области са свим отргне исиод турске власти и да их онда иреда у власт двора аустријског Раније смо, и ако у доста бледој слици, изнели ратовање Срба уз Ћесаревце иротиву Турака; и нарочито истакли борбе по Србији, где су они уираво (') Гласник срп. уч. др. књ. стр, XX. 42—43.