Beogradske opštinske novine

— 75 —

Год. XV

да се овај предлог Велимира М. Тодоровпћа за равнање не прими, него да се нарница продужи У нсги мах ставља се суду општпнском у дужност, да преко општинског правозаступннка обнови све досадање парнице о накнади штете због ннвелације и регулације, окончане на штету општине, ако за то поновљење буде законих погодаба, па да о учињеном поднесе одбору опширан извештај XI По прочитању молбе И. Бајлона и Синова и мишљења водоводног одсека АБр. 1405, одбор је решио, одобрава се молиоцима И. Бајлонију и Синовима да могу положити цеви за довод воде из реке С ве у свој млин на топчидерском друму, но под погодбом, да ово не буде од штете по општину, да буду дужни ову цев уклонити кад год општина нађе за потребно да нареди и да пре извршења имају поднети планове грађевинском одбору на одобрење. XII По прочатању акта господина Минисгра грађевина АБр. 1193 и мишљења водоводног ■одељења АБр. 1456 о сиајању Народног Позоришта са водоводом са стране, са које још није спаЈање пзвршено, одбор је решио одобрава се у свему спајање Народног Позоришта са водоводом београдским на начин и у оној мери тако е означено у овом акту господина Министра грађевина Трвшак око овога до водомера има пасти на терет партије за проширење водоводне мреже. XIII По нрочитању акта господина Министра грађевина и мишљења водоводног одсека АБр. 1706, којим се тражи, да се „Господарска механа" на Топчидерском друму споји са новим водоводом, одбор је решио, да се овај захтев господина Министра грађевина не може задовољити, са законих разлога и што би се противило интересима општине и грађана у вароши.

ВАНРБДНИ САСТАНАК 2, Маја 1887. год. Предеедавао председкик г. Ник. П. Цашић, ирисуетвовади чланови еуда г. г. Бран. Рајић и Ђ. Карајовановић, од одборнима били: г. г. Којадин С. Караџић, Влад. Чортановић, Тодор Ј. Мијаиловић, Ђ. Димитријевић, М. 0. Петровић, Милјтин Ј. Марковић, Стеван Макеимовић, Дамјан Стојковић. Влад. М. Ђорђевић, Стеван Миљковић, Евгеније М. Чоловић, Љуб. Живковић, М. Савчић, Р. Драговић, Др. Марко Т. Леко, С. Азријел, Др. Лаза Пачу, М. Тодоровић. 1 Прочитан је загшсник одборскпх одлука седнлце држане 1. маја 1897. године и у одлудп КЊБр. 176 учињена је ова измена и допуна да је иптерпелант одбориик г. Сололон Ј. Азријел навео да општина има да ирима од друштва трамвајсбог око 37000 динара а да вауције ириватних претплатпика за освегљеае износе око 400.000 дин.

дугова, које је општина прнмила на себе купујући приватна имања и дајући накнаду за нзвршење експропријације. одбор је решио, овлашћује се суд општипски да овај предмет регулише, како ће нзјбоље бити по интересе општине па да о упињеном само извести одбор. ТН. Приступљено је решавању о буџету ошптинском за 1897. годину. Пошто је председник општнно у подужем говору објаснио прилике, у којима се општина и љенп приходи м издатци налазе, отпочет је поједииачпп нретрес пројекта буџета, које је ' израдило одборско повереништво. По прочитању сиаке тачке по особ, одбор јо решио, да се у буџет прих ^да општинских з? 1897. годину предвиде о'ви приходи 1 ).

ВАНРЕДНИ САСТАНАК 3. Маја 1897. год: Председавао председник г. Ник. II. Пашић, приеуствовао члан суда г. Ђ. Карајовановић, од одборника били: г. г. Ђ. Милијашевић, Стеван Миљковић, Голуб С. Јањић, Дамјан Стојковић, Д. Ђирковић, Н. Р. Поповић, Мих. Павловић. Коста Чупић, М 0. Петровић, И. Козлић, С Ј. Азријел, Стеван Максимовић, Коста Д Глввинић, Којадин С. Караџић. Влад. Чортановић, М. Тодоровић, Драг. Стаменковић, Р. Драговић, Др. Л. Пачу, Милутин Ј. Мар. ковић, Гаврило Бркић, Влад, М- Ђорђевић, Тодор Ј. Мијајловић. I Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 2. маја 1897. године и примљен је без нзмена. II Ио прочитању молбе Катарцне Рушковске АБр. 2411 одбор је пзјавио мишљење, да се молитељица може дати тражено уверење о њеном породичном односу. III Председник изпосн одбору на решење извештај о изјавама појединих месара односно узимања под закуп месарских плацева на вен. тргу. По нрочптању тога нзвештаја АБр. 3395 одбор је решпо. да се изда под једногодишњи закуп од 1. маја 1897, године а под проиисаним по одбама плац број један на доњој страни Ђури Малосављевићу за девет стотина и и есдесет динара годишње кирије; плац бро.ј шест на доњој страпи Авки Д. Петровић за седам стотина и двадесет динара годишње кирије; плац број четири на доњој страни Ћири Петровићу овд. иаФ. за седам стотина и двадесег динара годишње кирије; плац број иет на доњој страни Депосави В. Савић за девег стотипа динара годишње кирије. Попуда Петра Видовића и Петра < . Јовановића за плад број три на доњој страни одбија се. Да се за издавање досада не. издатих плацева и то: број један на горњој страни и број два и три на доњој страни распише лицигација, ако нико не понуди онолику буму, колико су ти плацеви до сада вукли кирије а за плац број три па доњој сграни сар онолико, колико вуку кирије нлацеви што су до њега. IV Продужен је појединачни претрес буџета општинског за 1897. год.

II По прочнтању акта управе Фондова АБр. 1633, којим позива општину. да регулише оне суме

1) Буџет онштински ће се засебно оштампати кад буде одобрен и од г. министра Финансија. Ур.

По прочнтању сваке тачке по особ, одборје решно, да се у буџету опшгинском за 1897. годипу предвиде и ови приходи 1 )

оиштински иослови Свечано откривање саоменика пок. Дру. ЈосиФу Панчићу, биће у педељу 11. о. м. у 11 часова нре нодне у нарку на краљевом тргу. Његово Величапство Краљ удосто|иће ову свечаност својим високим присуствовањем. Општ. београд. је умолила, да откривању нрисуствују госнода чланови краљевске вла де, држивпи саветница, чланови краљевске академије наука, професори велике школе н сви остали предсгавници просвете и науке. Откривање ће се извршиги о трошку општинском.

ЈАВНА ЗАХВАЛНОСТ /. Г. Виктор и Мориц Азријел, трг. из Беча поклонили су сиротињи београдској православне вере 500 динара за иокој душе свога нокојног оца Морена Д. Азријела, бившег београдсвог грађанина и трг. Суд опшгине београдске по решењу одбора општииског а у име сиротиње, изјављује овим своју топлу захвалност нлеменигим дародавцима. Од суда општипе београдске 5. маја 1897. год. у Београду, Б.Бр. 2278-

0 Б Ј А В А Општина београдска има разног ма теријала непотребног, а на име: ТПалона дрвених за прозоре мањих и већих Крила прозорских разне величине ; Рагастова за прозоре; и Рагастова за врата. Сав овај материјал по решењу одбора опшнинског, суд ће распродати укупно или по наособ Коме ма штаодовога материјала треба, нека се обрати економном одељењу, где ће сазнати цену а и моћи видети материјал. АБр. 7165. Од суда општине града Београда, 16- априла 1897 године у Београду. ОБЈАВА Према решењу Г. Мипистра народне привреде од 27. Фебруара ове године ПБр. 1324, штампаном у „Срп. Новинама" Бр. 51 од ове године, држа!>е се ове године тродневни марвени панађур у варошици Трстенику надан 21-ог 22 ог и 23-ћег маја, а то је о Цару Константипу и Царици Јелени. На овом панађуру продаваће се поред свако врсне стоке и домаћих производа, још и сви трговачки аргикли законом допуштен, 1) Буџет општинскж ће се засебно одштампати кад буде одобрен и од г. министра Финансија. Ур.