Beogradske opštinske novine

Бр. 26

— 107 —

Год. XV

како бв се сва количина водв могла у вароши потрошити. Председник је изјавио, да је наредио. да се изврши ревизија свих београдских водовода па и чих извара ћ да 1)е суд учвиити што треба црема извештају о свршепој ревизији. Исто је тако изјавио, да је свима опима без разлике обусгављено давање воде из београдских водовода, који су ван варошког рејона.

РЕДОВНИ САСТАНАК 10 Јула 18.97. год. Председавао члан суда г. Бран. Ј. Рајик, присуствовао члан суда г. 'Б. Карлјовановић, од одборника били г. г. Ђ. Милијашевић, Ђ, Р. ОдавиК Сава М. Џеваировић, Којадин С. Караџић, Голуб С. Јанић, Стеван Мил,ковић, Љуб. Живковић, Стеван Максимовић, Дамњан Стојковић. Р. Др 1ГОвић, Н. Р. Поповић, Др Марко Т. .Леко, М. Савчић, Мих. Павловић, Влад. М. Ђорђевић. Нрочитан је записник одборских одлука седниде држане 25. јуна 1897 год. и у оддуци КЊБр. 288 учињена је допуна, да одређено повереништво и о томе поднесе извештај, да ли су зграде, у којима су смештене основне школе, подесне за ову намеру и да ли би требало др) ге тражити. II Одборник г. Голуб С. Јанић, пита зашто се и дан дањи даје вода из београдског водовода ван рејона Д. Шиђанском, кад се вели, да је обустављено даиање воде свима, што су ван рејона. Вршилац дужности управника водовода одговорио је, да ое обустављање давања воде ван рејона односи само на нов београдски водовод а не и на стари, те пошто Д. Шиђанеки добнја воду из старог водовода, то му она није ни обустављена. Ш Одборник г. Љуб. Живковић преддаже, да се забрани давање воде свима што су ван рејона и из старог водовода, иошто је такав смисао решења одборског од 13. јуна 1897 год. Одбор је решио, да се овај предлог у свему усвоји и обустави даље давање воде ван рејона како из новог тако и из старог водовода. IV На предлог одборпика г. Николе Р Ноповића одбор је наредио, да вршилац дужности управника водовода у првој седници поднесе одбору извештај, на основу којих решења и на основу чијих одобрења је могло водоводно одељење до сада давати воде из београд оких водовода становницима ван рејона. V Но прочитању акта Српског кланичког друштва АБр. 3524 одбор је решно, да се ерпско акционарско друштво за клање стоке и нрераду меса ослободи плаћања трошаринске таксе за двоја кола при улазу у варош и за унесени разни материјал потребан за подизање грађевина за модерне кланице. VI По прочитању акта Управе вар. Београда и њепнх одељака АБр, 3594, 3595, 3592, 3550, 3486, 3531, 3596, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних дица, одбор је изјавио, да су доброг владања и доброг имов ног стања Наум Најдановић месар, Вла димир Губеревац каФ. и Стеван Губеревац техничар, да је Чедомир Пејпвић пензионер доброг владања и средњег имовног етања; да су му непознати Танасије Јовановић циганин свирач, Милорад Кечкић овд.. Драгутин — Драгољуб Димитријевић скитница и Мића Верберовић овд. касапин. VII Заступник председника извештава одбор, да има преко десет молбп општинских службеника за осуство ради лечења.

На нредлог заступника иредседнпка одбор је решпо, овлашћује се суд општински да сам решава и одобрава осуства оним служ беницима општинским, за које нађе да им је осуство потребно и да неће општинска служба трпети уштрба. VIII По прочнтању нзвештаја комисијског ГБр. 1040 одбор је одобрно одређену осу у улици Молеровој с тим, да се поднесе господину Министру грађевина на одобрење пошто се истом у неколико мења утврђен регулациони план. IX На предлог суда општннског АБр. 3480, одбор је решио, одобрава се, да се изда из партије за непредвиђене трошкове пет стотина динара свршеним матурантима као помоћ за дочек њихових другова из осталих крајева српских. X Заступник председника износи одбору на решење извештај водоводног одељења, у којим је изложено, да су извесне буџетске партије у буџету водовода за ову 1897 год. већ не само нсцрпљене него н прекорачене и да би требало одобрпти нове кредпте, те да водовод може функционисати. По прочитању тога нзвештаја ВБр. 1102, одбор је решио, одобравају се накнадни кредити: на иартију за набавку угља и горива за све машине водовода са до сада прекораче ном сумом и са сумом потребном до краја ове године свега тридесет девет иљада три ст^тине четрдесет динара и 68 пара; на партију за маз за сву машинеријудо краја ове године иљаду четири стотине шесдесет четири динара и 12 пара; на партију за одржавање машинских апарата водовода са до сада ! рекораченом сумом и са сумом потребном до краја ове године свега тридесет седам иљада девет стотина двадесет и шест динара и 82 паре. Све ове суме да падну на терет вишка прихода водовода. XI Одборник г. Љуб. Живковнћ предлаже, да се ангажују три стручна лица, да прегледају начнн неђоња књига у књиговодству општннском и да покажу општинн да ли се оне воде као што треба и ако има махна, да означе иачин, како би се оне могле отклонити. Одбор је решио, усваја се у свему овај предлог. Овлашћује се суд општински да ангажује за овај посао три стручна лица и да им награду одреди, па да од одбора изиште накнадно одобрење за исту. Ово да се изврши што пре. XII Поводом ирочитаног извештаја водоводног одељења ВБр. 1102 о прекораченим буцетским партијама одборннк г. Ник. Р, Поповић нредложио је а одбор усвајајући предлог одлучно је, да вршилац дужности управника водовода, г Коста Јовановић инжињер, у најкраћем року поднесе одбору извештај, зашто су за прву половину ове године утрошене па и прекорачене позиције буџета водовода, да назначи поименце шта је из њих исплаћено, шта набављено и где употребљено. XIII На предлог одборника г. М. Савчића одбор је одлучио, да се одмах распише отечај за управ ника свих техничких послова у општини београдској сходно решењу одборском од

9. маја 1897 год. АБр. 2612. Рок стечају да не буде краћи од тридесет дана XIV Заступник председника саопштава одбору, да су за ову седницу стављени на дневни ред за решавање ови предмети: одобрење кредита за оправку вишњичког Друма: извештај комисије о давању издржавања и жалбе против истог; извештај комисије за подизање модерних кланица; молба столарско-браварске заједнице за земљиште, регулисање варош каније и Косанчићевог венца; одобрење кредита за исплату двеју осуда; о набавци локала за судске апсане; тражење црквено школске јеврејске опћипе, дајој се уступи ле.мљпште за подизање синагуге; о новећању броја ноћннх стражара и набавцн нрибора за њих; узимање стана за грађевинско одељење и водовод. Па како су све ово махом нови предмети а сада нема на окупу толико одборника, колико је но закону потребно за решавање нових ствари, одбор је одлучио, да се о свима овим предметима решава у првој седници за овом.

Удружење службеника београдске општине за штедњу. На писмено тражење 75 чланова удружења са 228 удеоница, (свега има 95 удеоничара са 275 удела> да друштво ликвидира на овај начин, да сваки члан по уделу положи још 29 дин тако, да на сваки удео буде уложено по 83 динара, па да добије један 2 °ј 0 српски лоз, да се докупи још 15 лозова колико недостаје да свака удеоница добије лоз По свршеној ликвидацији да сеновац, који претекне, подели сразмерно на уделе На основу чл. 35 друштвених правила сазват је збор за 29 пр месец, па пошто нањемуније било довољно удеоница заступљено, тоје држат други збор на дан 6 јула т. г на којем је било заступљено 220 удеоница. На овоме збору поименичним гласањем примљен је овај предлог са 197 удеоница. 6 удеон гласалојепротив, а 15 удеоницаније хтело гласати, и две су раније отишле. Препоручио је управном и надзорном одбору, да у свему поступе по овом усвојеном тражењу удеоничара За председника овоме збору изабран је г. Јов. Антонијевић члан. суда за деловођу Игњат Божански инжињер водовода, за овераче записника г. г- Драг. Цветковић, Јов Димитријевић и Д. Станковић, чиновници општ трошарине. Збору је присуствовао комисар упр града Београда г. Тих. А. Костић писар кварга варошког.

Управни и надзорни одбор у заједничкој својој седници држаној 8 јула т. г. решио је: да се ликвидација отпочне од 9 јула, лозови да се поделе коцком на уделе. коцку да вуку г. г. Коста Јанковић Таса Марковић и Коста Буковала. Ликвидација да се сврши до 25 т. м закључно. Ко дотле не дигне своје лозове, и не положи улог управа да их заложи за његов рачун код београдске задруге, и на тај начин наплати улог, па заложницу са остатком новца преда општинском суди у депозит. Позивају се удеоничари да према овој одлуци поступе. а тако исто и они, чије су књиге поништене, па још нису новац подигли, у противном по свршеној ликвидацији пропашће им улог. 12 јула, 1897. Београд. Уарава'