Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

ГОД XV.

НЕДЕЉА, 20 ЈУЈ1А 1897.

ЕРОЈ 27

ИЗЛАЗБ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-ПУТ ЦЕНА:

За Србију на годину — — — на пола године — — —■ За стране зеиље на годину — —

6 динара 3 9

IIРЕТПЛАТУ ВАЉА СЈ1АТИ УПУТ1ШЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОДЕНЦИЈЕНА УРЕДИИКА

Р .У КОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ. НЕПЛАЋЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈУ СЕ

Извештај одборског повереништва о прегледу књигаи рачунаопшт „ трошарине за 1896. годииу Одбору оашт. београдске Решењем одборскпм од 28. Децембра пр год. одређена комисија за иреглед трошарииских књига и рачуна за ирошлу ј 896 годину свршнла ; је свој рад и има част иоднети оДбору следећи извештај. Комисија је прво приступила ирегледу рада на трошаринским станицама и марвеном трго и нашла је, према показаним податцима, с обзиром на то, да се при наплати трошарНнских такса, налазе на лицу места вазда ио неколико трошаринских органа, који се поред тога чешће еа једне стаиице на другу премештају, да су општински интереси од злоупотреба ири нанлати трошаринских такса на станицама довољно заштићени Наплата се врши по признаницама, које дотичне станице од управе тропхаринске на реверс добијају а по испунењу исте натраг управи враћају. Од истих признаница испуњених и управи враћених, води се по правилу и на станицама контролна књига но такве књиге на марвеном тргу није било, те је наређено да се у будуће води. Овде примећујемо, да те признаничне књиге управа трошаринска штампа произвољно према потреби без икакве контроле од стране општинскога суда, а број листова у дотичној књизи обично оверава какав нижи чииовник трошарински. При прегледу књига у управи трошарине нашли смо, да су исте уредно вођеие и то како у рачунском, тако и у статистичком делу, што дотичном књиго вођи служи на част, а радовали би се, кад би то исто могли и о књиговодству у општини да кажемо. Књига „дневник" показује да је пренос салда из 1895 у 1896 годину динара 110.607 97- А да је укупни приход у 1896 години био данара 895.248.97 према томе је у прошлој години трошарински приход подбацио за иуних динара 84 751.03. Кад се суми салда пренетог из 1895 године дода приход у прошлој години, онда излази да је у 1896 годину ушло у касу трошаринску свега дин 1005 856 94. Од те суме утрошено је: 1, по буџету трошаринском на редовне расходе дпнара 157000; 2, за куповину земљишта и подизање нових зграда дин. 92^8.67 и 3, за ажију при размени рикла и бакра за сребро динара 12208.50.

Свега утрошено динара 178447.17. Остатак од динара 827409.77 употребљено је овако: 1, Народно] Банци на име отплате дуга и интереса динара 140000; 2. Општинском суду као привремена позајмица што се, разуме се, не мисли никад вратити, динара 600641.35 А остатак од динара 86768.42 пренешен је као салдо са 1897 годину. Као што се види, општинска управа је само у прошлој години утрошила противно закону о трошарини трошаринског прихода у суми динара 600641.35 кад се томе дода још сума у 1331797.66, што је општина у 1893, 1894 и ј .895 години из троШаринских прихода а све бајаги као привремене позајмице, узузела и на своје редовне издатке утрошила, онда укупна сума противу закона утрошених троШаринских прихода до 1. Јануара 1897 го дине износи огромну циФру за наше при ликеу дин. 1932439.01. Овој суми има још да се дода дин. 378800 што је унрава трошарине издала Народној Банци на име вишка интереса и меничних бланкета, зато што општински суд одузимањем трошаринских прихода није дозволио, да се дуг општински код Народне Банке редовно отплаћује. Тако укупна сума незаконито утрошених прихода износи динара 2311 239.01 Сума која је толика, да нам сада, кад би је имали на расположењу као што је законодавац мислио, за почетак рада на варошкој канализацији не би требао никакав зајам. И сва та за Београд превелика циФра утрошена је поред редовних општинских прихода на непродуктивне цељи: на куповање прескупих кућа и плацева својих пријатеља, на дијурне, плате, прилоге, банкете и на помагање нерадника и дембела. који су не радећи ништа годинама примали ревносно издржање из општинске касе и т. д. Кад се зна, да је општинска управа за ово 3-4 године иоред горе незаконито утрошене суме натоварила општини на врат поред сталног дуга за водовод код На роднеБанке у 2000000, још и једанлетећи дуг од иреко I и по милијуна динара и деФицит у буџету расхода од 260000 дин , — онда се мора признати, да ни страна завојевачка најезда неби нашој општини могла веће штете учинити, но штосујој учинили њени рођени синови Односно утрошене суме од динара 12208.50 на име ажије при размени никла и бакра за сребро, имамо да кажемо ово:

У буџету расхода управе трошарин ске за 1896 годинунема кредита за рас ходовање горње суме, али постоји одборско решење од 6ј9 1895 којим је управи одобрено да може вршити продају никла и бакра Ово је вршено но несразмерно високој ажији 2'|* 0 | 0 и увек код једнога истога мењача И ова је сума просго бачена као и многе друге несавесним газдовањем општинске управе: јер пре свега при на плаги трошарине ие мора се примати искључиво ситан новац и у великим партијама као за: пиво, вино, ракију и т. д. а после и ако је приман није се морао мењати, пошто је скоро савутрошен иа ситне онштинске потребе Приступивгаи даљем прегледу књига, правили смо ирекоредна упоређења контролне кљиге са признаницама, као и ових са „дневником , контролисали разне преносе из прошле у ову годину па смо нашли све исправно и у реду. Иосле свршенога прегледа рада налазимо да треба учинити ове предлоге, надајући се да ће их одбор усвојити у интересу осигурања овога прихода општини, од свију могућих злоупотре ба разних често мењајућих се људи при општинској управи, који на крају крајева нису од^оворни за штете које општини за време свога службовања на несу, као и ради јаче конгроле овога, великога прихода, без кога се у нашој вароши велике реФорме никад не могу извесги: 1, Да је трошаринска благајна потпуно самостална тако, да се из трошаринских прихода ни под каквим изговором не могу давати општини никакве позајмице. 2, да се сав приход трошарински за сада полаже непосредно Народној Банци на отплату дуга за водовод 3, Ако се трошарина неда подзакуп, чему комисија такође није противна, да се из општинскога одбора избере једна стална комисија, која ће имати у свако доба право да контролише сав рад како при управи тако и на трошаринским станицама. 4, Да се штамиање призначних књига и билета штампа под општинском кон- % тролом, па потребан број предавати тро шаринској управи на реверс. Исте књиге треба да су оверене одстране општинског суда. 5, Вино као пајважнији трошарински приход одузети одмах са слободног руковања код појединих трговаца, па све