Beogradske opštinske novine

Бр. 27

сместити у један ведики винарски магацин, који се има уредити у лагуму иснод калимегдана На тај ће начин приход од овоги артикла знатно скочити ако се у магазину добра контрола заведе. 6, Да од сада управа трошаринска прима на својим касама ситан новац само до 10 динара, а и то да се има издати првенствено на буџетске потребе. и 7, Пошто је оват општински приход један од најванжијих и служи као залога за велике реФорме, које се у интересу напретка наше вароши имају што пре извршити. а поред тога терети свакога грађанина тако осетно да се равна суми непосредне порезе коју Београд држави даје, не можемо да разумемо разлоге, зашто се трошарински статистички податци и приходи крију од граћана, па се чак ни одбору детаљно не показују. Же|у тим за контролисање рада троша ринске управе потребна је поред осталога *и јавност' како би сваки грађанин могао видети колико прихода која група даје као и да ли напредује или опада. То шесме да буде никаква тајна докје тро шарина у општинским рукама, за то предлажемо да се од сада у општинском органу прегледно штампају месечни троша рински извештаји, као и на крају сваке године завршни рачуни и биланс. 1. Маја 1897. год Београд. Чланови комисије, Ђлад ЧортановиК с. р. Ђорђе Р. ОдавиК с. р. Соломон Ј. Азријел с. р.

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ ванредни састанак 14 јула, 189 7 год. Председавао председник општине г. Ник. Пашић присуствовао чдан суда г. Вран Ј. Рајић, од одборника били г, г. Ђ Мидијашевић, 'Годор Ј. Михаидовић М. Штрбић, Сава М. Џеваировић, Којадин С. Караџић, М. О. Петровић, Р. Драговић, Д. Стојковик, Н. Р. Поповић, Стеван Максимовић, Стеван Миљковић, Др. Марко Т. Леко, Д. М. Ђорђевић, Ћ. Р. Одавић, С. Ј. Азријвл. I Прочитан је записник одборских одлј ка седнице држане 10 јула 1897 год и у одлуци КЊБр. 298 учињена је доиуна, да ово ослобођење трошариисвих такса дато срп. кланичаом друштву вреди само за време грађења модернвх клавкца. Суд општинсви да нропише начин когролисања ове олакшице. II Како у прошлој седници није било наокупу две трећине одборника, колико је потпебно за решавање нових предмета, то председник предлаже. да одбор на ново узме у претрес и решавање решеша под КЕББр. 298, 302, 303, 304, пошто су то за прошлу седницу били нови предмети. По поновном претресу свих тих предмета, одбор је решио, Одобразају се у свему решења одборска, донета у седница одборској од 10 јула 1897 год. односно ослобођења срп. акционарског друштва за клање стоке и прераду меса од трошаринских такса за време грађења модерних клапица (КЊБр. 298); односно издатка у 500 динара овогодишњим матурантима (ТШ>Бр. 302), односно одобрења накнадних креди га за управу водовода (КЊБр. • 303) и односно одређивања комисије за нроучавање рада у књиговодству општинском (КЊБр, 304^). III Одборник г. М. О. Иетропић пита ко је и зашто одредио цену лебу од 30 аара по килограму. кад према одобреном којеФИцијенту од седам не би требало да је овако велика цена.

По саслушању објашњења председника општине и члана суда г. Бран. Ј. Рајића одбор је после поименичног гласања са 8 гласова противу 6 решио. одобрава се решење суда од 11 јула 1897 год АБр. 3669, којим је одбређена цена лебу од Зо нара по килограму и да се одмахсазове одборско новеревиштво одређено решењем од 19 јуна 1897 год АБр. 3232, да свој задатак изврши и да се његов извештај иоднесе одбору на решење. IV Одборник г. Стешн Максимогић предлаже, да се допусти, да се можа леб продавати и по пијацама. Одбор је одлучио. да се о овоме решава опда кад буде поднет одбору на решење извештај повереништва о одређивању цсне лебу. V По нро1итању акта уираве варошн Београда и њених одељака АБр. 3670 и 3688, којима са тражи уверење о владању и имовном стању извесиих лица одбор је изјавио, да је Сима К. Наумовић месар овд. доброг владања и лоброг имовног стања; да су Миладин Тодоровић тргов. момак и Тоша Петровић продавац новина, доброг владања и сиротног имовног стања да су му неаознати Алекса Душановић и Захарија Рисгановић бремзери и Урош Поповић кондуктер трамвајски. VI Председник износи одбору на мишљење молбе, којима се траже уверења о породичном односу. По прочитању тих молба Ст.Бр. 1408 и 1661 одбор јс изјавио мишљење, Да се мовиоцима Магдалени Клаузер и Берти ЈосиФа Русо може дати гражено уверење о њиховом породичном одноеу. VII По прочитању изаештаја грађевинског одељења ГБр, 1443 одбор је решио, одобрава се кредит од десет иљада осамдесет и седам динара и 68 пара за оправку вишњичвог друма с тим да председник општине лично оцепи које и какве оправке треба на овоме иуту неазоставно извршити. VIII Председник извсштава одбор, да Је одборско поверенигатво прегледало списак оних лица, која од општине имају месечно издржавање и да је некима од тих лица, сасвим укинуло, некима смањило издржавање, а некима оставило, да и даље добијају онолико, колико су до сада ималв. да су се многа лица усљед овог рада комисијског жалила. По саслушању овога одбор је решио, да се све ове жалбе унуте ва поновну оцеау и решење истом одборском поверенишгву па да се образложен извештај по вереништва о свима овим жалбама поднесе одбору на решење. IX Нд предлог суда општинског ЛБр. 1146 одбор је решио, одобрава се Петку Сгојковићу овд. лебару да може на краљевом тргу продавати бурек за шест месеци не илаћајући ништа за место. Ова му се олакшица даје као ми «остиња општинсва. X Председник износи одбору на решење модбу столарско-браварске заједнице, да јој се даде општинско земљиште, на коме би подигла ( воју радионицу. По прочитању те молбе АБр. 3289 одбор је решио, да се једно од општинских земдишта уступи на беснлатно уживање стодарсвобраварској заједници на којем има заједница подићи своје радионице. Које и у којој величини земљиште, за које време и нод ка

квим погодбама да се заједница устуни ла одреди председиив онштане са одборницима Стеваном Маљвовићем и Сгеваном Мавсимовићем. XI Председник нзвештавл одбор, да су наследници пок. проте Николе Сгајевића поднели молбу, да се експропише њихово имање за регула|,ију топличиног венца ]ер га они не могу да ужива)у потпуно, пошто се суседна кућа због регулацијв пору шила. " По прочитању те њихове молбе и по саслупмњу извештаЈа нредседника, да је ово имање по ранијем закону процељено, али да о то) процени одбор није донео своје одлуке, одбор је решио, да грађенинсви одбор одмах процени имање пов. проте Ниволе Стајевића за регулацијутопличиног венца по закону грађевинском и да ту процену поднесе одбору па решење. XII По прочитању акта М. Миловановића, рдв. овд. пуномоћника Браће X. Томе АБр. 318.4, којим тражи да му се исплати 160 динара на ппа је осу^ена општина земаљским судовима по спору њеном са браћом X. Томом због своЈИпе земљишта одбор ]е решио, да се ових сто шесет динара парничних трошвова исплате М Миловановићу пуномоћпиву Браће X. Томе из наргије за пеиредвиђене трошкове а да суд помоћу општинсвог правозаступпика поиови ову парпицу. хш Председник извештава одбор, да је општина бзоградска осуђена земаљским судовима, да врати др.: авно.ј каси наплаћених на име трошаринске таксе 5653"54 дин. I а 6 од сто интереса од 9 Марта 1896 год. 199*60 дин. таксе и 60 динара парничког трошка. да нолицијска власт актима својим АБр. 2905 н 3317 трлжи да јој се ове досу1>ене счме одмах пошљу. По прочитању тих акта и мишљења спштинског правозаступника, одбор је решио, да се из вишка трошаринсвих прихода исплати државној каси пет иљада шест стотина педесет и три динара и 54 иаре са 6 од сто годишње интересом од 9 Марта 1896 године сто деведе^ет и девет дивара н 60 пара такса и шесдесег динара парничног трошва.наштаје опшгина београдсва осуђена земаљским судовима по спору њеном садржавом због повраћаја грошаринске таксе. xiv По прочитању молбе црквено школске јеврејске општине АБр. 1896, да јој се уст>пи општинско земљиште за подизвње синагоге, одбор је решио, Општина београдска усгуиа на бесп/.атно ужинање Јеврејима— староседиоцпма београдсвим једно од општинсвих земљишта за подвзање синагоге нод погодбом, да се на I томе земљишту норед синагоге подвгпе и швола. Жеља је онштине београдске, да се ; сви Јевреји иридруже овој црввено-школској ј опш1Ини староседилаца београдсвих каво неби и даље без разлога носгојале у Београду две јеврејске црквене онштине. Које и у којој величини земљиште за које време и под каквим пого >бамо да се овој јеврејско) црквеао-школској општини уступи да одреди председнив општине сз одборницима г. г. Стевом Миљвовиће« и Стеваном Мавсимовићем. XV Одбор је одлучио, да се за прву седницу за овом стави на дневни ред извоштаји комисијао прегледу књига трошаринсвпх и општинских за 1896 годину.

з