Beogradske opštinske novine

Број 27

— 110 -

Год. XVI

Н А Р Е Д Б А Господин Министар народне привреде, прописао је 21. Јуна ове год. ПБр. 4154, лравила о прегледу хране на општинским тржиштима. У храну спадају: пгаеница, јечам, овас и раж. Правила ступају у живот данас. Како се по чл. 11. истих правила има храна продавати и куповати искључиво на једном општинском тржишту и како према чл. 3. правила преглед хране има да врши тржишни одбор, одређен и за преглед сувих шљива, то и улрава наређу.је: да се догон хране ради прода.је и куповине, има у будуће вршити искључиво на „Свето-Никољском тргу", на коме се тргу доносе и продају и суве шљиве. Ни на једној другој београдској пијаци, несме се храна ни догонити ни продавати. Обзнањујући ово свима продавцима и купцима хране, управа им ставља до знања, да ће се свака непослушност ирема овој наредби казнити по § 326 кривичног закона. Из канцеларије Управе вар. Београда 1. Јула 1898. год. Бр. 15271 у Београду.

Н А Р Е Д Б А По наредби г. Министра унутрашњих дела СМ 3945, морају се ове године каламити сва деца, која до сада нису никако каламљена и сва она лица, која су каламљена пре седам и више година. Суд општине београдске, позива све грађане без разлике, да донесу своју децу на каламљење, која до сада нису никако каламљена и да сви они (мушки и женске) дођу на каламљење, "који су пре седам или више година каламљени. Каламљење врше општински лекари бесплатно сваке недеље од 3 — 5 часова по подне у згради „Цовеног Крста" и у сали „Мира" на Брачару. Који не дође на калемљење или своје дете не донесе да се калами, биће кажњен са 100 динара по члану 20. тачки 8. санитетског закона. Из суда општине београдске, ЛБр. 1409 2. Јула 1898. године.

О Б Ј А В А По решењу господина Министра војног АС№ 5435 од ове године имају се покупити све сабље са прибором од старешина I и II позиза, народне војске, које су им дате на руковање и одмах предати команди VII пуковског округа. Према овом решењу г. министра војног, суд општине београдске позива све старешине I и II позива народне војске из Београда да ове сабље са прибором одмах предаду команди VII пуков округа. Који се пе буде одазвао овоме позиву биће кажњен по прописима војених закона. Од суда општине београдске, 3. Јула 1898. год. ОВБр. 1709 у Београду.

0 Б 3 Н А Н А По решењу г. Министра војног ЕПЈУ^ 3110 ове год. и распису команданта дунав-

ске дивиз. области од 30. Јуна 1898. г. ЕЛ? 6118, почеће ове године набавка сена и сламе у војном сењаку у Београду куповином од народа на дан 15. Јула о. г. Комисија ће сено и сламу примати сваки дан од 7—12 часова пре и од 2—7 часова по подне и то само кад су лепи дани. Цена сену одређена је 4 а слами 2 динара сто килограма. Примљено сено и сламу плаћаће комисија у сењаку одмах по предаји. * Сено и слама примаће се и за старе дужне порезе, а и од оних лица или општина, којима је учнњена позјмица у ранијим годинама. С тога се позивају сви дужници, да ове године неизоставно врате све што су узели и држави дугују, како сено, тако и сламу и пшеницу. Пшеница ће се примати у граду београдском код проФијантског слагалишта. Ово се обзнањује грађанству, ради знања. Од суда опгатине београдске, 3. јула 1898. год. АБр. 4462, у Београду.

0 Б Ј А В А Министарству народне привреде, потребни су податци о гајењу свуло-буба у овд. вароши. Како су суду општинском непозната имена таквих одгајивача, — то се овим позивају сви одгајивачи свило-буба, ца се пријаве општинској статистици најдаље до 10 овог месеца и даду потребан одговор на сва питања стављена у бланкету. Од суда општине београдске, 3. Јула 1898. године АБр. 4478 у Београду.

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ редовни састанак 4. Јуна 1898. год. Цредоедавао председник г. Н. Д. Стевановић, од одборника били: г.г. Милан АреенијнвиК, Стеван Максимовић, Марко С. Петронијевић, Милут. Ј. Марковић, Дим. Гавриловић, Глиша Стојановић. С. Ј Азријрл, Милов. Миленковић, Др. Марко Т Леко, Др. Ст<-ван Марковић, Коста Д. Главинић, М. 0. Петровић, Д М. Ђорђевић, Трајко Стојковић, Милан Капетановић, Дамјан Стојковић, Др. Лаваревић, Стеван Миљковић, С. Ивковић, Коста Др. Ризнић. I Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 28. Маја 1898. год. и учињено су ове измене и допуне, у решењу КЊБр. 366, да се издржавање д-ру М. Хаџи-Лазићу даје до његовог оздревљења. Да се у записник унесе и питање од борника г. М. Арсенијевића о томе, зашто се не приступи регулисању Киез Лазареве и Трговачке улице са одговором председника општпне, да ће се и ове две улице регулисати, кад регулациони фонд буде у стању исплаћивати потребна земљишта за регулисање тих улица. II Одборник г. Марко С. Петронијевић саопштава дајеједан степен на велнким басамацима нрепукао и да се је створила провала опасна по пешаке; даље нита, зашто општина београдска не вуче користи са празног плаца, званог „СараФ-Костин" кад он припада ФОнду регулационом, него то чини држава. Председник је изјавио,

да ће наредити да се степен на великим басамацима оправи, а што се тиче прихода са плаца СараФ-Костиног, одговорио је, да и овај плац спада међу оце плацеве регулационог Фонда, на које држава полаже право и кад се буде то питање расчистило за све, расчистиће се и за овај. Ш Одборник г. Д. М. Ђорђевић моли, да се што пре позове одборско повереништво, за одређивање плаца за подизање зграде за средњу школу. Председник је изјавио, да ће наредити, да се ово повереништво одмах позове ради одређеног посла. IV По прочитању акта Унраве вар. Београда и њених одељака АБр. 3627, 3645, 3629, 3628, 3620,3692, 3586, 3530, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, одбор је изјавио, да су доброг владања и доброг имовног стања 'Борђе Игњатовић дрварски трговац, Коста Панђела тргов. и Браћа Д. ХалФОн трг. овд.; да је Мориц Адлер трг. агент доброг владања и сиротног имовног стања; да су му непознати: Тодор Николић—Шаренгаћа, ножар, Максим Савић агент овд., Вељко Маричић бивши чувар топчидерске економије, Ђорђе Милић трг. помоћник, и Светозар Ћурчић шпедитер. V По прочитању молбе Др. Светислава Медаковића СТБр. 1476, одбор је изјавио, да се молиоцу може дати тражено уверење о његовом породичном односу. VI Одборник г. К Д. Главинић примећује, да би требала и општина да своје плацеве прописно загради, кад позива грађане да то учине са својим плацевима. Председник је одговорио, да ће наредити, да се спреме предрачуни за прописно ограђивање општинских плацева и поднеће их одбору на одобрење. VII Одборник г. М. 0. Петровић пита, зашто се земља из Зорине и Дворске улнце односи чак код војног сењака, кад има ближих места у вароши, која треба насипати. Председпик је одговорно, да ће ову ствар извидети и наредити шта треба. ^Ш По прочитању молби АБр. 3523 и 3688, одбор је решио, одобрава се молиоцима Јеврему Дробњаковићу стражару трошаринском и Панти Милутиновићу пожарнику тридесето дневно осуство од дужности ради лечења с тим, да им се исто има рачунати од дана, кад га стану употребљавати. IX Одборник г. Милов. Миленковић подноси писмен предлог, да се канал у Љубићској улици оправи, како не би нечиста вода разливала се по улици и штетила околне зграде. По прочитању тога предлога, одбор је одлучио, да се лзиште од грађевинског одељења извештај по овој ствари и поднесе одбору на регаење.