Beogradske opštinske novine

Број 27

X По прочитању модбе Аксентија Марковића овд. пензиоиара ОВБр. 1111, да се осдободи давања војене коморе, одбор .је одлучио, да се ова молба упути на призрење и решење одбору, који ће се на јесен одредити за ревизију разцеза коморе војене. XI По прочитању извештаја суда општинског поднетог услед решења одбора општинског од 9. Априла 1898. год. АБр. 1254, односно процене земљишта Мих. Арсеновића, одбор је решио, да се овај предмет упути грађевинском одбору, да ово земљиште процени по прописима грађевинског закона и поднесе је одбору на одобрење. XII По прочитању молбе произвођача содне воде гмишљења управе општинске трошаринео истој АБр. 8485, одбор је после поименичног гласања са 12 гласова против 8 решио, да се на содну воду, произведену у Београду и извезену ван трошаринског рејона не наплаћује такса трогааринска. Ово решење вредиће од 15. Јуна ове године па све донде, док се не донесе решење о изменама и допунама у садањо.ј тариФи трошаринско]. ХШ По прочитању молбе пуномоћника Косте Скендеровића АБр. 3097. којим нуди равнање односно накнаде за имање, шго је општина држала нод закуп и по прочитању мишљења општинског правозаступника о истој ствари, одбор је репшо, да се преко ове молбе пређе на дневни ред. XIV По прочитању молбе Д. Шиђанског овд. предузимача АБр. 3302, да му општина прода извесну количину: железпичких шина, одбор је решио, да се ова молба одбаци. XV Председник извепггава одбор, да је кредит од 10.000 дин. за одржавање чистоће у вароши утрошен и да би требало одобрити накнадни кредит од 12.000 дин. за ову потребу, пошто одбор није одобрио, да се чишћење улица изда под закуп. По саслушању овога и по прочитању акта АБр, 3499, одбор ј з решио, одобрава се кредит од дванаест иљада динара за одржавање чистоће у вароши до краја ове године. Ова сума има се исплатити из овогодишњих угптеда буџетских. XVI Председнпк саопштава одбору, да је одбор<жо повереништво одређено да проучи питањео начину за одређивање цене лебу, довршило свој носао и поднело одбору извештај. По прочитању тога извештаја АБр. 3740, одбор је решио, да према овом извештају, који се у свему усваја, суд општински сваких петнаест дана одрађује цену лебу, додајући средњој цени жита за прошлих петнаест дана број дванаест и да збир тај буде цена лебу по килограму у парама. Разломак мањи од половине, неће се узимати у обзир, а већи од половине рачунаће се као једно цело. 0 одређеној цени леба да се одбор општинскп извештава а и да се у општинским новинама објављује, као што је извештајем овим предложено.

- 111 -

Овај број дванаесг додаваће се цени жнта све до краја ове 1898. год., а за даље да се комисиски утврди број, који ће одговарати квалитету жита и тадањој цени других потреба. XVII Одборници г.г. Соломон Ј. Азрнјел и Коста Д. Главинић предлажу, да се и киФлама и земичкама одређује тежина и цена. Одбор је одлучио, да се овај предлог стави на дневни ред за решавање. XVIII Председник извештава одбор, да је господин министар унутрашњнх дела решењем евојим од 13. Априла 18.(8. ПМ 8248 одбацио жалбу одбора онштине београдске, изјављену по решењу одбора од 31. Марта 1898. год. АБр. 2130 на решење Управе варопш Београда од 23. Марта 1898. год. Бр. 6900 којим је задржато од извршења решење одбора општинског од 11. Марта 1898. год. АБр. 2086, односно понуде Косуа и Мариновнћа за извршење и експлоатисање кеја и канализације у Београду н да се ирема томе а услед поменутог решења управиног има о овој нонуди понова гласати сходно закону о устројству општина и општинских власти. По саслушању овога и ношто је ио прочнтању примљено к знању решење мннистрово АБр. 26б6, одбор је после поименичног гласања одборника са 10 хмасова (против није било ни једног гласа, али су се 4 одборника уздржала од гласања) решио, ,да се одбаци понуда Косуа и Мариновића, за извршење и експ.тоатисање кеја и канализације и за прогаирење и побољ шање и експдоатисање данашњег водовода поднета општини београдској 10. Фебруара 1898. год. АБр. 1532. XIX д^ Председник износи поновну молбу Петра Петровића директора Кредитног завода, да му општина прнзна извесне трошкове око куповине куће Глише Ђорђевића, која је била заједничка залога. По прочитању те поновне молбе АБр. 3506, одбор је решио, да се од суме дужне порезе на продатој кући Глише Ђорђевића до дана продаје, од суме извршне таксе и неплаћене воде призна Пери Петровићу сразмеран део према тражбини општинској и тражжбини Петровићевој, до суме која је на лицитацији изашла и да се тај део признатих трошкова одбије од 5.000 дин. колико има општина да из продајне цене прими. РЕДОВНИ САСТАНАК 11. Јуна 1898. год. Председавао председник г. Ник Д. Стевановић, присуствовао члан суда г. Б. Ј. Рајић, од одборника били,- г.г. Свет. Ј. Гвоздић, Дамјан Стојковић, Стеван Максимовић, Којадин С Караџић, Р. Драговић, 1!аса Николић, Милутин Ј. Марковић, Милов. Миленковић, Др. Стеван Марковић, Ђ. Днмитријевић, Љуб. Живковић, Н. И. Стаменковић, Ђ. Пантелић, Др. Леко, Стеиан Миљковић, Коста Др. Ризнић, К. Н. Лазаревић, Глиша Стојановић, Голуб С. Јанић, М. Капетановић, М С. Пггронијевић, Стев. Ивковић, Влад Чортановић, Кост I Д. Главинић, Милан Арсенијевић. т Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 4. Јуна- 1898. год. и примљен је без измена. II Одборник г. Марко С. Петронијевић саопштава, да у Солунској улици има бунар без ограде те се може лако десити несрећа. Председник је одговорио, да ће наредити да се свака опасност од овог бунара отклони.

Год. XVI

Ш По прочитању акта Управе вар. Београда и њених одељака АБр.: 3864, 3776, 3783, 3814, 3969 и 3970, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, одбор је изјавио, да је Миленко Ц. Тодоровић магазаџија, доброг владања и доброг имовног стања; да су му непознати: Никола Марић, Сава Вуковић и Младен Бабић скитнице овд., Јован Кубини калФа ткачки, Михаило Петровић пиљар, Вељко Анђелковић надничар, Настасија Остојић удова и Милева жена Саве Радојковића. IV Председник износи одбору на мишљење молбе којима се траже уверења о породичном односу. По нрочитању тих молби СТБр. 1617. 1562 и 1573, одбор је изјавио мишљење, да се Мити Антоновићу, Христини Драгутиновић удовој и Јовану Б. Мицковићу трг. овд. може дати тражено уверење о њиховом породичном од! осу. V По прочитању молбе Петка Шљивића стражара трошаринског АБр. 3968 и мишљења уираве трошаринске, одбор је решио, одобрава се молиоцу Петку Шљивићу једномесечно осуство од дужности, ради лечења с тим, да му се исто има рачунати од дана кад га стане употребљавати. VI По прочитању молбе Милеве удове иокојног Ђорђа Ннколнћа бив. овд. мерача АБр. 2908, којом тражи издржавање, одбор је решио, да се Милеви удовој пок. Таорђа Николића издаје из општинске касе на име издржавања по трндесет динара месечно од првог Јуна ове године. VII По ирочитању молбе Јованке удове пок. Илије Вучковића АБр. 3745 и Теохара Ноиовића бив. кондуктера поште АБр. 3899, којима траже издржарање од општине, одбор је решио, да се обе ове молбе одбаце. ЛТП Председник извештава одбор, да је суд општински решењем својим од 5. Јуна 1898. год. АБр. 3741 одредио цену лебу на 32 паре дин. но килограму, а да се леб нродаје но 30 пара у тежини од 937 грама, сходно решењу одбора од 4. Јуна о. г. АБр. 3740. Одбор је примио к знању, ово саошнтење председника. IX Председник извештава одбор, да члану суда Јов. Антонијевићу и кметов. помоћнику Михаилу Ерковићу, крајем овог месеца истиче двогодишњи рок службовања: да ове године према буџету треба да буде три члана и два кметовска помоћника, па како су раније два кметовска помоћника и један члан суда дали оставке, то треба сада изабратн два члана суда и два кметовска помоћника. Ио саслушању овога и по ирочитању извештаја суда о томе АБр. 3616, одбор је решио, да се за избор два члана суда и два кмеговска помоћника, сазове опгатински збор на дан двадесет осмог јуна ове године. За чланове бирачког одбора придају се председнику збора одборници г.г. Дим. Живадиновић и Коста Н. Лазаревић, а за заменика одређен је одборник г. Васа Николић .