Beogradske opštinske novine

Број 31

— 12.8 -

Год. XVI

говеђег и од ситне стоке а по плановима, који су саставни део овог уговора. Кланица ова биће скопчана са машинском зградом, у којој ће бити смештене машине, које ће друштво набавити по приложеном угов фу у овереном препису који је саставни део овог уговора, и находиће се у непосредној близини општинске кланице за клање крупне и ситне стоке. Машине увек биће потпуно спремне да врше нослове побројане у ирвој алинеји овог члана а поглавито машине ће: 1-во. У свако доба имати да дају довољно воде потребне за подмирење свију општинских послова; 2-го. Осветљавати све иросторије и општннске и друштвене електричном светлошћу; 3-ће. Довољно грејати потребну воду за шурење свнња, прање и испирање заклане стоке, прање свију локала у цељи одржавања добре чистоће. За одржавање добре чистоће у свима кланицама и просторијама о свом трошку, одговорно је друштво. 11-го. Да по плановима и предрачунима, које општински одбор усвоји и одобри, сагради за општинску потребу особену кланицу за клање крупне и ситне стоке, али тако, да се ова кланица, што је више могуће приближи главној згради и да се тако постави, да се по потреби може повећати и да остане резервисано место подесно за кланицу, за клање ситне стоке, која ће се подићи на терет општине онда, кад се за то јави потреба услед клања већег броја крупне и ситне стоке. Кданица за клање крупне и ситне сгоке мора бити снабдевена с потребним прибором за клање, с водоводом и каналима за одвођење прљаве воде, крви и нечистоће. Ш-ће. Да по плановима и предрачунима, које општински одбор усвоји и одобри, поднгне за општинску потребу стаје за крупну и ситну стоку; особену стају за болесну односно сумњиву стоку (за 6 грла крупне стоке) са одељењем кланичннм за клање сумњиве стоке (1—-2 места). 1У-то. Да по плановима и предрачунима, које општинскн одбор усвоји и одобри подигне за општинску потребу: 1. Кутелај — зграду за чишћење, испирање, прање дроба и осталих отпадака, који мора имати довољно вруће воде и ладне; 2. Једну шуиу за смештај касапских кола и коња; 3. Ђубриште; 4. Да ладњачу, намењену за општинску потребу подели на одељења за касапе. ОДЕЉАК Б. Друштво се обвезује: 1-во. Да о свом трошку и са својим људима, који морају бити потпуно вешти, коље све свиње и сву ситну и крупну стоку потребну за Београд за време од 20 година. Оно ће бити дужно да у згради за чишћење дробова и отпадака, спроведе довољно вруће и ладне воде и паре, да зграду греје и осветљава. Сточне дробове и отпадке чистиће о свом трошку или сопственик заклане стоке, или закупац цубока, што ће општина регулисати. Сву стоку пре клања и све месо прегледа општ. лекар, кога општина плаћа.

II. (Да се решавање о овоме члану Одложи, док се не прибави обавештење, како друштво разуме овај члан односно евојине зграда општинских кланиЦа). III. Друштво ће о евом трошку водити администрацију и сносити све трошкове за особље администравивно и машинско, као што ће сносити и све трошкове за гориво, зејтин и сав остала материјал за машинерије потребан при раду. IV. Општина има право службености само за своју потребу на кеју и путевима за терање стоке у општинске кланице, стаје и оборе. Даље је решавање прекинуто с тим, да се у првој седници настави. VIII Новоизабрани члан суда г. Коста Симић положио је данас нред одбором законом нрописану заклетву и тиме је у дужност уведен. Одбор је примио к знању, ово полагање заклетве.

РЕДОВНИ САСТАНАК 30 Јула 1898. год. Председавао лредседник г. Н. Д. СтеФановић, присуствовао члан суда г. Коста Симић, од одборника бшш : г.г. Стеван Миљковић, Трајко Стојковић, Евг. М. Чодовић, Марко С Петронијевић, Стеван Максимовић, Коета Д. Главннић, Мих. 'Ј.">. Илић, Азријел, Глиша Стојановић, Дамњан Стојковић, Милутип Ј. Марковић, Др. Марко Т. Леко, Р. Драговић, Милан Арсенијевић, Васа Николић, М. Савчић, Ј. М. Јанковић К. II. Михајловић. I Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 23. Јула о. г. и учињене су ове измене и допуне: у решењу КЊБр. 467. да се у лочетку друге тачке члана II одељка А дода реч „ова", у члану III одељка Б. да се у место речи: „и сносити све трошкове за особље админнстративно и машинско", ставе ове речи: „и сносити све трошкове за особље административно, клачко, машинско и све остало, сем марвеног лекара". П Одборник г. Милан Арсенијевић предлаже, да се у уговор за грађеље модерних кланица унесе одредба, да је друштво дужно да сагради засебну кланицу за крупну и засебну за ситну стоку. Одбор је реншо, да се овај предлог одбаци. Ш Одборник г. м. С. Петронијевић примећује, да се ово неколико дана уличне електр. лампе додне пале и да је велика нечиетоћа у улици Мај ор-Мишиној. Председник је одговорио, да се уличне електр. лампе пале према у напред утврђеном распореду и да је наређено већ, да се улица Мајор-Мишина очисти. IV Одборник г. К. Д. Главинић мисли, да би боље било, да *се распоред паљења уличних електр. ламгги утврђује за 15 дана у напред него ли за 30 дана; да би требало. да суд општински прокопом оцеди ону устајану воду у бари Венецији, што се налази с леве стране насипа, идући од железн. станице. Председник је одговорио, да ће размислити о напомени односно утврђивања расиореда за паљење лампи

а односно уклањања воде из баре венеције учиниће све што треба да се та вода оцеди. V Одборник г. Стев. Максимовић примећује, да' су диреци за државну теле®онску мрежу врло криви и да руже варош; да се обала савска код трошаринске стражаре јако рони, и да би је требало на томе месту осигурати. Председник је одговорио, да ће односно дирека телеФОнских скренути пажњу државне власти и умолити је, да ове криве и ружне диреке замени лепим и правилним. Односно осигурања обале издаће потребну наредбу. VI Одборник г. Р. Драговић примећује, да се рушевине и ђубре бацају по разним местима по вароши и да би требало одредити нарочито место за то. Председник је одговорио, да је наређено, да се рушевине појединих грађевина и земља сноси у бару венецију до житне пијаце, и да ће се за бацање ђубрета одредити нарочито место. VII По прочитању акта управе вар. Београда и њених одељака АБр. 5232, 5300, 5299, 5212, којима се траже уверења о владаљу и имовном стању извесних лица, одбор је изјавио, да је Новица Каљевић кројач доброг владања и сиротног имовног стања; да су му непознати Мара жена Михаила Трифуновића кројача, Катица жена Петра Бубаловића трг. помоћника, Панта Костић и Лазар Марковић продавци књига и новина. Председник износи одбору на мишљење молбе, којима се траже уверења о породичном односу.. По прочитању тих молби СТБр. 2150, 2105 и АБр. 5351 и 5352, одбор је изјавио мишљење, да се Олги Д. Желесковић удовој, Јулијани С. Илић и Хескију Пијаде може дати тражено уверење о њиховим породичним односима. IX По прочитању протокола лицитације држане за набавку дрва за огрев за зиму, која долази, одбор је решио, да се набавка хиљаду и две стотине кубних метара букових и иљаду и двестотине кубних метара церових и граничевих дрва за огрев за зиму, која долази, уступи према прописаним погодбама Мирковићу и Лучићу, као најнижим лицитантима по цени од седам динара и дванаести по паре од кубног метра за све три врсте дрва. X Председник извештава одбор, да према закону о штампи мора општина да намести на јавним местима у вароши табле за лепљевве званичних и приватних објава. По саслушању овога и по прочитању акта АБр, 5346, одбор је решио, одобрава се кредит од шест стотина динара за набавку и намештање табли за лепљење званичних и приватних објава. Овај кредит да падне на терет буџетске партије за општинске зграде и школебр. 91. (Свршиће се)

УРЕДНИШТВО II АДМПНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Вдасник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевића Бр. 482—98.

Уредник УРОШ К.УЗМАН0ВИЋ