Beogradske opštinske novine

Б рој 31

— 127 -

Год. XVI

VII По прочитању акта Управе вар. Београда и њених одељака АБр. 4541, 4776, 48У6, 4934, 4542, 4о74, 4730, и 4925, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних дица одбор је изјавно, да су доброг владања и доброг имовног стања Васа Канчов трговац, Зарија УгричиА пензионар, Рада Михај.товиК тргоплц ; да је ЈХука Мнлишић доброг владања и средњег имовног стања; да су му непознати Живан Николић кочнјаш, Моша Леви трг. момак, Ј осиф Венвениста и Карло Леви дечаци скитнице. VIII По прочитању молби ГБр. 2400, АБр. 4817 : 4648, 4643, 4685, 4600, и 4584, којима службеиици општински траже осуства ради лечења, одбор је решио, одобрава се молиоцнма Раки Мутавџићу инжињеру, Здравку Живконићу и Андрији Каратошићу ноћним страчсарима, Чедомиру Пауновићу бравару водовода, Панти Милутиновићу пожарнику, Живку Т. Јовановићу извршитељу и Глиши Станићу трошаринском стражару једно месечно осуство од дужности ради лечења с тим да им се исто има рачунати од дана, кад га стану употребљавати. •X Председник извештава одбор, да је суд општински решењем својим од 15. Јула о. г. АБр. 4880 решио, да цена лебу за другу половину месеца Јула буде 26 пара по килограму, а да се леб продаје по 25 пара у тежини од 962 грама пошто је средња цена житу за прошлих петнајест дана била 14 динара. Одбор је примио к знању, ово решење суда општинског. X Председник извештава одбор, да је према решењу одборском од 28. Маја 1898 год. ГБр. 1058 извршена оправка куће Сергија Станковића и да је та оправка коштала 7415 дин. више него што је поменутим решењем одобрено, што је и комисија утврдила. По саслушању овога и по прочитању извештаја граћевинског одељења ГБр. 2348, одбор еј решио, одобрава се овај накнадни кредит од седамдесет и четири динара и 15 пара за исплату вишка радова око поправке куће Сергија Станковића. И ова сума има се исплатити из партије за калдрму и друмове. XI Председиик саопштава одбору, да је суд општински решењем својим АБр. 4652 одредио одборнике г.г. Михаила Т>. Илића и Косту Н. Дазаревића, да потпишу општинске меница у место раније одрећених одборника, који су на осуству Одбор је решио, одобрава се ово решење суда општинског. XII Председник износи одбору на решење акт ■српског кланичног друштва, којим се спроводи нацрт уговора, састављен од одббрске комисије и друштва. По нрочитању тога акта АБр.. 4822, одбор је -одлучио, . , да се решавање о овоме нацрту уговора одложи док и одборска комисија не поднесе свој извештај о овоме, и умолити је, да то што пре учини.

ХШ Председник извештава одбор, да је г. Ђорће М. Станојевић про® Вел. Школе иоднео извештај о раду надзорне комисије за осветлење и трамвај којој је комисији он био до скора председник. По прочитању тога извештаја АБр. 4095, одбор је решио; прима се к знању са захвалношћу овај извештај. Да се исти децније објави у општинским новинама. XIV По прочитању акта господина Министра граћевина ГБр. 2173 о просецању нове улице од Теразија ка улици два Јаблана одбор је одлучио, да одборници г. г. Н. И. Стаменковић, К. Д. Главинић, М. Капетановић, М. Савчић и Раденко Драговић као одборски повереници проуче ову ствар како са техничке тако и Финансијске стране и поднесу одбору извештај. Тројица могу пуноважно радити. У исто време а ради израде потребнкх планова, премера и предрачуна по овоме предмету, овлашћује се суд, да може ангажовати једно техничко лице и одредити му награду по своме нахођењу. XV Пошто у данашњој седници нема довољно одборника за решавање нових ствари то је одбор одлучио, да се сви остали предмети и то: Саопштење решења г. Мин. грађевина о регулацији Грантовца, предлог суда о наплаћивању таксе псетаринске, о уговору за пренос мртваца, о наплати утрошене суме за шахтове, нацрт правила за наплату пијачне таксе, одобрење да се исплати дијурна инжињерима за преглед локомотива, молба Д. Констандиновића за награду, молба Атанасија. Милошевића због наплате обаларине, — одложе за прву седницу за овом. РЕДОВНА. СЕДНИЦА 23.- Јула 1898 Дредседавао предоедник г. Ник. Д. СтевановЛ, присуствовао члан суда г. Коста Оимић, од одборника били: г. г. Н. И. Стаменковић, Коста Д. Главинић, Милан Арсенијевић, Стеван МаксимовиК, Марко С. Петронијевић, К. Н. Лаваревић. Којадин С. КараџиК, Васа Никодић, Глиша СтојановиК, Дамњан Стојковић, Милутин Ј. Марковић, Евг. М. Чоловић, С. Ј. Азријел, К. М. ЂуриК, Р Драговић, Др. Леко, Михаило Ђ, Илић, М. Савчић. I Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 16. Јула о. г. и примљен је без измена. II Одборник г. Коста Д. Главиннћ пита зашто сс не разгради плац купљен од А. Т>. Куманудија и не употреби за продужење трговачке улици, кад је већ за то експроприсан. Председник је изјавио, даје предузето експроприсање и осталих земљишта, потребних за продужење ове улице, а ово до сада није могло бцти готово због извесних сметњи. Ш Одборник г. Стев. Максимовић пита, зашто се не наспе шљунком путања на доњем калемегдану која је почета да се прави. Председник. је . одговорио, да ће се то учинити чим се набави шљунак, којег сада нема нигде на цродају. .■ .-П О.Г.. IV ! По прочитању акта Д праг.е вар. Бебграда и њених ОДељака АБр. 5312, 4966; 4950. 5072, којима ; се граже уверења' 6 владању И имбвном стању извесних лица, одбор је и.зјјшио,.

да је Петко Тројановић овд. рибар доброг владања и доброг имовног стања; да је Соломон С. Алву арендатор, доброг владања и средњег имовног стања; да су му непознати Драгутин Костић келнер и Драга жена Тодора Ђорђевића тежака из Кнежевца. V По прочитању молбе Илије П. Дашковића контролора општ. трошарине АБр. 5081 и приложеног лекарског уверења, одбор је решио, одобрава се молиоцу једномесечно осуство од дужности ради лечења с тим, да му се исто има рачунати од дана кад га стане употребљавати. VI По прочитању молбе уредништва „Трговинског Гласника" АБр. 5109 да му се уступи да у своме листу објави овогодишњу видовданску награћену расправу из српске историје, пошто говори о српским трговачким центрима и путевима у средњем веку и у турско доба, тако, да слог сачува ради оштампавања у засебну књигу, одбор је решио, одобрава се у свему ова молба уредништва Трговинског Гласника. VII Председник извештава одбор, да је сходно решењу одборском од 16. Јула о. г. умолио чланове комисије за састав уговора за граћење модерне кланице, да поднесу извештај како би се могло приступити решавању; да су г. г. Н. И. Стаменковић и К. Д. Главинић, одборници и чланови те комисије изјавили. да ће усмено у одборској седници ре®ерисати и приликом претреса уговора давати потребна обавештења. Пошто је одбор одлучио, да у место извештаја писменог саслуша усмени реФерат поменуте господе, и пошто су они дали своју реч, одбор је поднети нацрт уговора у начелу усвојио. За овим се прешло на појединачно решавање о поднетом нацрту уговора, и по ирочитању сваке тачке по особ, одбор је решио, да уговор, који се има закључити са Српскнм акционарским друштвом за клање и прераду стоке о подизању модерних општинских кланица, овако гласи: УГОВ ОР мс.1 .л' ж 11:11 између ОПШТИНЕ ГРАДА БЕОГРАДА И СРПСКОГ АКЦИОНаРСКОГ ДРУШТВА ЗА КЛАЊЕ И ПРЕРАДУ СТОКЕ (Ради краткоће у овом уговору биће свуд стављено место „Општина града Београда само реч „Општина", а место,, Српско акциониарско друштво за клање и прераду стоке" само реч „Друштво"). Предмеш уговора: Грађење општинских кланица и клање стоке потребне за варош Београд. Уговор је закључен између доле потписаних: 1. Господина председника онштине Београдске у име и за рачун исте општине, на основу овлашћења и решења одбора онштинског, којим се усваја овај уговор с једне стране, — и 2. Орпског акционарског друштва за клање и нрераду стоке. које заступа председНик и управник, на шта су решењем управног одбора од 11. Јула ове године овлашћени, с друге стране. н ... Уговор гласи : " Ј '"' Н ;V; - ОДЕЉАК А. Друштво се обвезује: ,1-во.. Да подигне заједннчку модерну кланицу за клање, шурење и уређивање свиња; и хлађење и одржавање у добром стан.у све.колцког свс.кег меса: свињског,