Beogradske opštinske novine

Број 12

— 47 —

Год. XVII

2082, 2083, 1836, 1841, 1890. 1891, 1892, 1924, 1935, 1975, 2020, 2081, којима се траже увереља о владању и имовном стању извесних лица, одбор је изјавио, да су доброг владања и доброг имовног стања Петар Д. Видаковић. трг., Станоје Обрадовић трг.; да је Љубомир П. Стошић, бакалин доброг владања и средњег имовног стања; да су доброг владања и сиротногимовног стањаРаФаило Алексићмлекар, Јован Р. Јовановић шиедитер, Андра Пурић књижар ; да су му непознати: Љубисав Аксентијевић кондуктер трамваја, Тзура Стојаковић кочијаш, Милан Ђокић и Јован Писаревић, калФе обућарске, Сима Петровић таљигаш, ЈозеФ Мартин кувар, Светозар Максимовић ватрогасац, Димитрије Нешић иоштар, Владислав Ђорђевић шпедит. момак, Панта Милић продавац старог гвожђа, Марија Кнежевић куварица и Владимир Ролић, надничар. III Председник износи одбору на мишљење молбе, којима се траже уверења о породичном односу. По прочитању тих молби СтБр. 626 и 667, одбор је изјавио мишљење, да се Персиди Ђ. Нинић, удовој Милеви М. Ђорђевића и Зорки Н. Милојевића могу дати тражена уверења о њиховом породичном односу. IV По прочитању молбе Томе Стевановића као>. из Тополе АБр. 2008, одбор је на основу чл. 66 тачке 9 зак. о устројству општинаи општ. власти а према поднетим исправама решио, да се молилац Тома Стевановић прими за члана ошптине београдске. V По прочитању извештаја економног одељења « допуштењу, да Јов. Петровић може на општинском земљишту на Савској обали бесплатно држати продавниду, одбор је решио, овлашћује се председник опгатине да «а судом општинским ову ствар расправи, како за добро нађе.

споразума, јер краљ Милутин заузе Мачву, Браничево и Београд, а Маџари Срем и Славонију. 1 ) По смрти краља Милутина 1321 г. у Србији букне грађански рат. Тада Владислав побегне у северне крајеве Србије и ту завлада. У тим је крајевима владао еве до 1324. г. Он је чак и новац ковао. У Београдском Музеју постоји један његов сребрн новац. На лицу је новца Ис. Христос на престолу, на наличју краљ Владислав на престолу без наслона. Краљ је у сјајном оделу без наслона, са затвореном повисоком круном, пуне браде и великих бркова. У десној руци држи крст а леву наслонио на лево колено. 3 ) У дубровачким се књигама помиње краљ Владислав последњи пут 28. Децембра 1323. г. У његовим је рукама био Рудник, који су Дубровчани непрестано посећивали. 3 ) Дубровчани су имали односа са краљем ЈЗладиславом. Постоји једна исправа краља Владислава од 25 Окт. 1323 г. којом краљ тврди да му Дубровчанин Климе ништа не дугује. 4 ) М. Орбиније зна

Ј ) Ковач. и Јован. Ист. стр. 104. — Мајков, Ист. стр. 36. — Калаји, Ист. стр. 49. 2 ) ЛјиШ, 1М оус 1 1 VI бр. 7, стр. 82. 3 ) Моп. вреск. уо 1. X стр. 103. 4 ) Пуцић, Сиом. II стр. 3—4. — Споменик XI стр. 99.

VI По прочитању извештаја економног одељења одбор је решио, одобрава се пренос закупа леденице општинске код Текије од Пере Јовановића на Димитрија Грујића касапина, под истим погодбама и по истој цени но с тим, да Пера Јовановић јемствује да ће нови заку пац уредно плаћати општини заку пну цену. VII Услед напомене председника општине а на основу чл. 21. тач. 1 зак. о устр. општина и општинских власти одбор је решио, да чланови бирачког одбора за избор једног кмета и два одборничка заменика, што ће се извршити 25. марта ове године, буду одборницп г.г. Ђорђе Тошић и Стојан Пајкић а њима заменик г. Богоје Јовановић. VIII Председник извештава одбор, да је суд општински решењем својим од 15. марта о. г. АБр. 1971 одредио цену лебу за другу половину марта исту ону која је била и у нрвој половини. Одбор је примио к знању ово решење суда општинског. IX По прочитању акта господина министра финансија АБр. 1957 одбор је решио, да чланови пореског одбора за варош Београд буду: Алекса Н. Крсмановић, Никола Спасић, трговац, Младен Николић, потпуковник у пензији, Јанаћ М. Јанковић винарски трговац, Михаило Протић апотекар, Јаков Алкалај, трговац, Михаило Јовановић благајник мин. просвете и Михаило Штрбић кројач, и заменици: Настас Антоновић апелациони судија, Милош Бошковић лебар, Марко Денић абаџија. Настас Крстић трг., Михаило Миловановић трг., Алекса Ђ. Кумануди, трг. Владислав М. Ђорђевић бакалин и Благоје Ајдуковнћ месар.

да је краљ Владислав био у великом пријатељству са Дубровником и да су га Дубровчани помагали у његовој борби „с браћом". 1 ) Већ идуће године завршила се влада краља Владислава. Орбиније, Лукарије, Пејачевић и Г. Срећковић узимају да је краљ Владислав савладао и грозно уморио (разапео) свог полубрата од стрица Константина. 2 ) Али, изгледа да је ово нетачно, јер Буркард, путник XIV в., бележи, да је СтеФан савладао Константина а не Владислав. 3 ) Најзад дође до борбе и између Владислава и СтеФана 1324. г. У боју је краљ Владислав пострадао и морао утећи у Маџарску, гдеје и умро. Пејачевић узима, да је краљ Владислав умро у тамници СтеФана Дечанског. 4 ) Мајков и Калаји узимају, да је краљ Владислав пао у самом боју. 5 ) Крстић узима, да се краљ Владислав побеђен морао задовољити једним делом Српске Државе и да је у скоро после тога на миру умро. 0 ) Али

!) Ј1 Ке§по стр. 254 2 ) ОгМш, Ј1 Ке^по стр. 254. — Глссап, Соршво пв(;ге(;о стр. 37. — Пејач. Ша4. стр. 253—254. — Срећк. Ист. II стр. 3 ) Чуп. Год. књ. XIV стр. 25. 4 ) 11181:. 8егу. стр. 254. 5 ) Мајк. Ист стр. 38. — Кал. Ист. стр. 51. 6 ) Ист. стр. 56. Ср. Гл. V стр. 62—-63 —

X Председник извештава одбор, да је суд општински сходно буџету за ову годину раснисао стечај за једног инжињера и да су се на исти пријавила 4 кандидата ; но како сада општина београдска има већу потребу за архитекту ради прегледа планова кланичних и вођења надзора при грађеи.у исте, то је одбор на предлог неколицине одборника решио, да се у службу општинску узме Милорад Рувидић архитекта мин. грађевина са годишњом платом од четири иљаде дипара, која ће му се рачунатиЈод дана кад на дужност дође. XI Председник објављује, да је на дневном реду решавање о месту за подизање зграде за основну школу у савамалском крају. По поновном прочитању извештаја комисијског одбор је после поименичноггласања са 12 гласова против 11 решио, да се зграда за основну школу за савамалски крај подигне на општ. земљишту званом „тобџијска пијаца." XII Председник подноси одбору на решење извештај општинског правозаступника о стању парнице општинске са Браћом Д. Јездићима због накнаде штете, којим се саветује општини, да пристане на равнање са овим својим парничарима под означеним погодбама, пошто је противна страна изјавила жељу за равнање. По прочитању тога извештаја одбор је решио, усваја се у свему овај предлог општинског правозаступника. Ако Браћа Јездићи на исти не пристану, да се продужи вођење парнице са њима. XIII По прочитању акта одбора за подизање храма Ов. Сави АБр. 655 и усменог извештаја председника општине, одбор је решио, да се овоме одбору даде за ову годину помоћ од две иљаде динара за подизање храма Св. Сави, а у будуће да се редовно у буџету општинском предвиђа сума за ову помоћ. Овогодишња помоћ да се исплати из уштеда буџетских, које ће се на крају године показати.

је све то неистинито, јер српски летописи бележе: „Владисллкћ же прогнлт^ кмст Дичднскммк крдлгсмк нд О^гре и тдмо конкцк жнт1<1 пригемлгстк" 1 ) Српске летописе потврђује и Буркард. И он бележи да је краљ Владислав „прави наследник" прогнат из земље. 2 ) Изгледа, да је краљ Владислав имао порода, јер у једном свом писму вели: ....пе тег ^ИгоИ.... 3 )

!) Спом. III. стр. 97—99, 130—131 — Гласн. стр. 1ЛН 9. — ШаФ. Рата4,1.е4. стр. 52 — 53, 69—70. — 81аг. XIII с. 58. 2 ) Чуп. Год. књ. XIV стр 25, 27. 3 ) ПуциК, Спом. II стр. 4.