Beogradske opštinske novine

Број 12

— 48 -

Год. XVII

XIV Одборник г. Др. Јов. Ђурић подноси писмен преддог о томе, како да се грађанству обезбеди довољна количина воде кад настуие топли дани. По прочитап.у тогапредлога одбор је одлучио, да се о овоме предлогу решава у првој седници за овом. XV Председник извештава одбор, да је општина београдска учинила Српском Друштву Црвеног Крста у прошлој години извесну новчану помоћ ради успешнијег постизавања његових добротворних намера, па предлаже да то и у овој години учини. По саслушању овога одбор је једногласно решио, да се Српском Друштву ЦрвеногКрста и ове годиие учини покдон у две иљаде и осам стотина динара, која сума да се исплати из вишка трошаринских прихода за ову годину. Да се за ово решење изиште надлежно одобрење. XVI По прочитању молбе одбора београдске евангелске црквене општине АБр. 1820, одбор је, са разлога у молби наведених решио, да се београдској евангелиској црквеној општини опрости дуг у две иљаде и једанаест динара и двадесет и седам иара што ова општина има од њ<? да потражује за саграђени тротоар пред њеним имањем.

ВАНРЕДНИ САСТАНАК 23. Марта 1899. год. Предоедавао председник г. Н. Д. Стевановић, приоуствовали чланови суда г. г. Стев. Ивковић и Коста Сдмић од одборника били: г. г. К. Н. Лазаревић, Ђока Тошић, Јов. Петровић, Ј. М. Јанковић, М. Јовановић. Др. Јован Ђурић, Др. Стеван Марковић, Младен Николић, Васа Никодић, Ђ. Димитријевић, А. Н. Крсмановић, Петар И. Јовановић, Н. Спасић, М. Савчић, Стојан Пајкић, Д М. Ђорђевић, И. Козлић, Ђорђе Н. Соколовнћ, Три#ун Ђорђевић, К. П. Михајловић, Ђ. Пантелић, Д. Тадић, Ј. Алкалај, М. Ј. Божаћ- I. Прочитан је записник одборски одлука седнице држане 18. Марта о. г. и примљен је без измена. II Одборник г. Др. Стеван. Марковић примећује, да би требало објавити у општинским новинама да је цена за пражњење нужника и помијара спуштена. Председник је одговорио, да ће се то објавити у првом броју општинских новина. III По прочитању акта Управе вар. Београда и њених одељака АБр. 2125, 2235, 2126, 2127, 2242, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, одбор је изјавио, да су доброг владања и доброг имовног стања Ђорђе Игњатовић обављач проститутске радње, Ката жена Петра Живковића џамбаса, Петко Најдановић зидар, Ђорђе Н. Соколовић грађевинар; да је Антоније Васиљевић Фијакериста доброг владања и средњег имовног сгања; да су су му непознати: Алекса Ребрић таиетар, Даница жена Рајка Васића тамбураша, Јанко Арсић каФеџија, али да је овај, по сазнању одбора, био пре двадесет година осуђиван због убиства.

IV По прочитању молбе Анђелка Петровића телалина СТБр. 596, одбор је изјавио мишљење да се молиоцу може дати тражено уверење о његовом породичном односу. V По прочитању молбе Ђуре Николића и Друга овд. предузимача и извештаја водоводног одељеља АБр. 2155, који траже на послугу шине железничке, одборјепосле поименичног гласања са 11 гласова против 10 одлучио да се изиште од грађев. одељења извештај, да ли се ове шине могу дати на послугу, и ако могу, да се даду, а цену ће одбор одредити. VI Председник објављује, дајена дневном реду решавање о предлогу одборника г. Д-ра Јована Ђурића о томе, како да се осигура београдском становништву довољно воде кад наступе топли дани. Па како с овим стоји у вези и извештај 0. Смрекера о стању водовода београдског и о начину, како да се исти побољша и прошири, то је одбор узео у претрес оба ова предмета, и по прочитању предлога Ђурићевог, извештаја 0. Смрекера и водоводног одељења одбор је решио, 1., да се одмах предузме грађење једног великог бунара у Макишу по систему 0. Смрекера, као што су и остали бунари, само да овоме бунару буде дно отворено ради лакшег чишћења а да се продуже радови на копању привремених бунара, према ранијемрешењуиодобреном кредиту. 2., кад овај бунар буде готов, да се покуша на бунару број V чишћење и отклањање ситног песка, да се у опште види и пронађе узрок, зашто досадањи бунари не дају сада онолико воде, колико су у почетку давали и да се све што треба предузме да ови бунари дају исто онолико воде колико су у почетку давали. 3., ако се по извршеним опитима постигне повољан резултат и ако се успе да се бунар број У. очисти и да даје више воде него што сад даје, да се о томе поднесе одбору извештај ради решења, да ли ће се и остали бунари на овај начин чистити. 4., за грађење овог великог бунара одобрава се кредит од дванаест иљада динара из вишка прихода трошаринских и да се за ово изиште надлежно одобрење. VII Председник износи одбору на решење предлог суда о прикупљању општинских и трошаринских прихода на царинарницама београдским, да те приходе од сада прикупљају општински посленици у место државних чиновника, као што је до сада било. По прочитању тога предлога АВр. 1646, одбор је решио, усваја се овај предлог суда у свему. Да суд општински одмах приступи потпуном извршењу његовом.

НАПОМЕНА Због извесних сметњи у администрацији ових новина, није могао прошле недеље лист изаћи.

0 Г Л А С Као и ирошле тако и ове године држаће се у вароши Пироту о „Лазаревој

суботи" тродневни марвени панађур у дане 10. 11. и 12. Априла текуће године на коме ће се моћи искључиво продавати стока свију врста. Ово се саопштава продавцима и купцима стоке ради знања. Од суда општине вароши Пирота 31. Марта 1899. г. у Пироту КБр. 2039. 0 Г Л А С Општина београдска има у своме магацину разног прекобројног прибора за пожарнике, који је расходован, као : шлемова (капа) од коже, опасача за шмркаре, сикира пешачких са једном оштрицом, опасача са карабинима, пожарних значки од блека, труба (кларинета) и добоша и т. д. који би се могао употребити за пожарнике наших општина у унутрашњости. Како је овај прибор општина вољна продати : овим јавља свакоме, коме буде потребно да јој се ради куповине обрати. АБр. 8741. Од суда општине београдске 15. марта 1899 год. Београд. 0 Б Ј А В А Два дуЂана, у улици Краља Александра, где су телалнице, издају се под закуп одмах или од Ђурђевдана. Ко жели узети било један или обадва дућана, нека се јави Суду општине београдске. Подрум под школом код Саборне Цркве, који се може употребити корисно као магацин, за вино, ракију или колонијалне еспапе, издаје се под закуп одмах или од 1. маја тек. год. Ко жели узети овај подрум, нека се изволи јавити Суду општине београдске. АБр. 4969. Од суда општине београдске 1. марта 1899 год. Београд.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ II. Пражњеае помијара и нужника: а) Од кубног метра — — — — 6 - — д. б) Од акова — — — — — — 0.30 д.

ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА За квартове: Савамалски, Теразијски, Варошки

и Врачарски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0 - 25 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0 - 70 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од каФане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале — 1*50 д. За квартове: Дорћолски и Палилулски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0 - 20 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0 - 60 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од каФане са кухињом од гостионице са кухињом без штале — I - — д.

Од суда општине београдске 28. августа 1892 год. АБр. 9449.

УРЕДНИШТЈВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Влаеник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевића.

Уродник УРОП1 КУЗМАНОВИЂ