Beogradske opštinske novine

Број 24

96

Год. XVII

види, да ]е академиЈОки савет расписао овај задатак из Српске Историје: Историја Срема; Да је Савету на оцену поднет само један рад о овоме задатку, који није довршен због оправданих разлога, и да је академијски савет по прегледу овога рада, који је, у кодико је израђен, добар препоручио исти за награду но с тим, да се награда изда писцу Михаилу Ј. Мидадиновићу, фид . IV год., онда, кад доврнш задатак и за штампу га спреми. По саслушању свега овога, одбор је решио, да се Михаило Ј. Миладиновић, фил. IV годиие награди видовданском наградом од четири стотине динара за његов рад: Историја Срема, и да му се ова награда изда, кад преда општини довршену и за штампу снремљену ову расправу, која ће се по том објавити у општинским новинама и оштампати у засебној књизи. Трошак за одштампавање да се исплати из партије за непредвиђене потребе.

РЕДОВНИ САСТАНАК 17. јуна 1899. 1од. Председавао председник г. Н. Д. Стевановић; присуегвовади чданови суда г. г. Ст. Ивковић и Коста Симић; од одборника биди: г. г. Мих. Јовановић; Петар И. Јовановић; Ђорђе Н. Соколовић; Голуб С. Јанић; Дамјан Стојковић; Јанаћ М. Јанковић; Ђурић; М. Ј. Божић; И. Козлић; Стојан Пајкић; Н. Снасић; Милов. Миленковић; Трифун Ђорђевић; Мита Петровић; К. II. Михаиловић; Ј. Алкадај. I Прочитани су записници одборских одлука седница држаних 10. и 15. јуна о. г. и учињене су ове измене и допуне: у решењу КЊБр. 388, да ће се улица краља Дечанског услед проширења јако приближити Краљ Милановој; у решењу КЊБр. 389, да ће се награда за видовдански темат издати писцу, кад реФерент г. Љуб. Ковачевић проФ. Вел. Школе овери рад. II По прочитању акта Управе вар. Београда и њених одељака АБр. 4408, 4387, 4402, 4381, 4404, 4427, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица одбор је изјавио, да је Савка Вучковић удова, доброг владања и доброг имовног стања; да је Алекса Тодоровић адвокат доброг владања и сиротног имовног стања; да су му непознати: Михаило С. Ђорић кувар, Видан Станковић лађар, Никола Гајић браварски раденик, ЈБубица жена Максима Максимовића надничара, Милан — Франц — Ансић тишлер и Ђорђе Видојевић лимар. III По прочитању молбе Милке М. Ђелешевик овд. удове СТБр. 1529, одбор је изјавио мишљење, да се молитељици може дати тражено уверење о њеном породичном односу. IV Председник извештава одбор, да је суд општински решењем својим од 15. јуна о. г. АБр. 4450, одредио цену лебу за другу подовину о. м. од 25 пара дин. по килограму, пошто је цена житу била за прошли 15 дана преко 16 динара. Одбор је примио к знању ово решење суда општинског.

Председник износи одбору на решење извештај општинеког правозаетупника о потраживању Браће Пурића од општине и о иотраживању љеном од истих.

По прочитању тог извештаја са иредлогом АБр. 4228, одбор је решио, да се ствар о општинском потраживању од Браће Пурића на име дућанске кирије и њихово нотраживање од општине за лиФеровану зоб и сено расправи по овоме предлогу општинског правозаступника, који се у свему усваја. VI По прочитању извештаја одборске комисије о прегледаној згради где су телалнице, да ли се иста може употребити за канцеларије одбор је решио, усваја се овај извештај са одвојеннм мњењем, и да се према томе приступи грађењу нове зграде за смештај водоводног, грађевинског и пореског одељења. Да се плацеви општински код Пролећа и Текије сниме и поднесе одбору предлог, на којем од ова два плаца, да се ова грађевина подигне. УП Председник извештава одбор, да је Улрава вар. Београда уч^нила извесне примедбе на решење одбора односно класиФикације улица. По проштању тих примедаба АБр. 4445 ; одбор је решио, све примедбе у овом акту наведене односно класиФикације улица усвајају се сем оне, која се односи на грађење зграда по типу вила у рејонским улицама. Да се односно ове примедбе умоли Управа вароши за објашњење које улице она сматра за рејонске па да се то објашњење поднесе одбору ради накнадног решења. УШ По прочитању извештаја општинског правозаступника АБр. 4407 о наплати дућанске кирије од Хајима Б. Аврама, одбор је решио, да се овај извештај у свему усвоји и да се према томе ово примање општинско од Хајима Б. Аврама сматра за пропало и да се по књигама расходује, а да се извиди ко је од онштинских органа крив, што ова кирија није на време наплаћена па да се од њега тражи накнада.

ЈАВНА ЗАХВАЛНОСТ Г. Др. Лаза Пачу, поклонио је санитетском одељењу ове општине „ АгсМу (иг НудГепе ", који издају Рогз^ег, Појтапа и РеИепко^ег, и то: од 1883. до 1891. год., у 45 свезака свега. Суд општине београдске изјављује овим евоју захвалност дародавцу на овом родољубивом поклону. Од суда општине београдске 24.* јупа 1899. год. ЛБр. 1092. у Београду.

0 Б Ј А В А Суд општине града Београда овим опомиње све овд. предузпмаче и тесаче, да у будуће несмеју без нарочитог Судског одобрења, на општинским земљиштима како у вароши тако и у околини варошкој, истоваривати разне грађевинске материјале и јапију и ову тесати. Ако је коме потребно да се са општинским земљиштем за неко извесно

време послужи, мора се предходно да обрати Суду општинском за дозволу. Од Суда општине града Београда 24. Јуна 1899. год. у Београду.

0 Б Ј А В А На основу одобрења Господина Министра Гародне Привреде од 10 тек. мца. ПБр. 3111 држаће се у варошици Крупњу, као сваке тако и ове године тродневни марвени панађур у дане 27, 28 и 29 Јула ове год., на коме ће се поред стоке продавати и сви ово земаљски производи а од страни само они који су законом дозвољени. Од Суда општине Крупањске 17 Јуна 1899 год. .М1311 у Крупњу.

ИЗВОД ИЗ ПРАВИЛА о уре^еву еснаФа димвичарског Члан 13. Чишћење димњака вршиће се радним данима пре и после подне, и сваки без разлике дужан је допустити чишћење димњака. Но ако је коме са извесних разлога немогућно допустити чишћење једнога дана, дужан је то без одлагања допуетити другога дана у исто време. Тако исто димњичар је дужан следовати на сваки позив за чишћење димњака, а нарочито за случај пожара. Члан 16. За чишћење димњака плаћају се ове таксе: а) за чишћење димњака цилиндар без разлике на спрат . 0 - 40 динара б) за чишћење димњака простог 0 - 20 „ в) „ „ „ на два спрата 0'40 г) за чишћење гвозденог шпархерда . . . ■ 0'40 „ д) за чижћење зиданог шпархерда 0'40 „ ђ) за чишћење зиданог шпархерда великог у гостионица-

ма

е) за чишћење Фуруна с чунковима од два метра на више (Ј '40 „ ж) за чишћење Фуруна с чункоковима до два метра . . . 0 - 20 „ з) за испаљивање димњака . . 1*50 „ и) за чишћење типлова на пекарннцама од типла . . . 0'20 „ Члан 17. Таксе за чишћење димњака плаћају сопственици зграда, а за масе масени стараоци. Само у одсуству ових плаћају закупници (кирајџије). Плаћање прописних такса обавезно је. У случају противљења, таксе ће наплатити полицијска власт без икаквог одлагања. По наплати таксе димничар ј е дужан сваком без разлике издати признаницу, у којој мора бити назначено: колико је и каквих димњака очишћено, на чијој згради, колико је наплаћено и ког је даначишћење вршено. На полеђини нризнанице мораЈу бити одштампане таксе из члана 16. правила. Признанице морају бити снабдевене оригиналним потписом мајстора, који у дотичном рејону занат упражњава.

УРЕДНПШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊ.У ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевића.

Уредник УРОШ КУЗМАНОВИЂ