Beogradske opštinske novine

Број 4

- 16 —

Год. XVIII

надлештва не плаћају општинску трошарину, но еа продавцима закључује се по^одба са трошарином и ова наплаћује продавцима. Команде и надлештва купљене артикле уносиће у своје рачуне и ове исплаћиваће продавцима без трошарине; а сума која износи за плаћену трошарину уводиће се у нарочитој прописаној књизи а са овом кљигом сваког месеца наплаћиваће од трошаринске Управе плаћену трошарину. Чл. 3. Све команде и војна надлештва добиће од општине зборник трошарине општине града Београда по коме ће вршити наплату и примање. Чл. 4. За наплату трошарине разним продавцима ипримање ове од трошаринске управе, добиће свака команда и војно надлештвоод општине нарочито удешену књигу за ово и у овој књиги заводиће за сваки месец редом по текућим бројевима исплаћену трошарину у дупликату и уникату. Сваког последњег дана у месецу закључиће се месечни издатак и истинитост овога овериће наредбодавац и благајник. Са овако закљученом књигом благајник ће отићи најдаље до 5 наступајућег месеца код трошаринске управе и тражиће да му се по учињеном издатку који књига показује за прошли месец исплати. Трошаринска уирава пошто прегледа књигу и увери се да је дупликат и уникат исправан одцепиће уникат исправан и по истом извршити исплату одмах. Чл. 5. Добивене књиге за ову цељ важе само за годину дана и када се са трошаринском управом изврши обрачун сваке године за месец Децембар ове књиге предају се и друге нове примају се за идућу годину. Ако би која команда или надлештво ову књигу пре истека рока исту утрошила, онда ће ову са новом заменути код трошаринске управе. Чл. 6. Да би се водила што јача контрола над вођењем ове књиге и плаћањем трошарине, — све команде и војна надлештва у овом гарнизону при подношају месечних нота на преглед и оверу подносиће и извод књиге трошаринске за тај месец које ће рачуноиспитачи сравнити са набавама и овако оверене сваког месеца слати трошаринској управи на даљу употребу. Завођење у ову књигу врши се само за оне артикле за које је Фактички трошарина плаћена, другим речима кад трупе станују у вороши у реону трошаринском или кад ове из вароши набављају. Општински суд да уради даље све што се још по овом предмету има урадити и о тачном извршењу ове одлуке стара се. VIII Председник износи одбору на решење молбу друштва за снабдевање путника који путују експрес возовима, животним намирницама, којом тражи да се ослободи општинске трошарине на поменуте намирнице. По прочитању те молбе и мишљења Управе општинске трошарине АБр. 9262. одбор је решио, усваја се ово мишљење Управе општинске трошарине да се ово друштво ослободи плаћања општинске трошарине

на животне намирнице, којима снабдева путнике, који путују експрес возовима, а да се при томе примењује чл. 11. тач. а. и б. правила о наплаћивању трошарине у Београду и чл. 1, 2, 3, 4 и 5 правила Б. о трошарини на еспапе транзитне који су смештени у антрпоте.

ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ У канцеларији економног оделења Суда општинског, држаће се јавне усмене лицитације за издаваље под закуп следећих општинских добара и то: 1. На дан 25. тек. мес. земљишта „Стари сењак." Кауција 120 динара. 2. На дан 26. тек. мца, право наплате таксе за попашу наопштинским утринама. Кауција 300 динара. и 3. На дан 27 тек. мес. земљишта ИСПОД војеног сењака Кауција 120.динара. Лицитације ове, држаће у поменутој канцеларији у одређене дане од 2 до 5 сати после подне. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног оделења Суда општинског сваког радног дана за време канцеларијско а празником од 9 до 11 сати пре подне и при лицитацији. Од стране Суда општине београдске 21 Јануара 1900. год. АБр. 162. у Београду. Н А 3 Н А Њ Е Ставља се до знања грађанима београдским, који псе држе, да су набављене нове псеЂе марке за ову годину и могу се добити, по цени од два динара комад, у благајничком одељењу општинском. Уједно се позивају сопственици паса, да старе марке замене са новим најдаље до 20. ов. м., јер је наређено стрводеру, да после тога рока све псе, који нову марку не буду имали вата и утамањује. Од суда општине београдске 1. Јануара 1900 год. АБр. 8987|99 у Београду.

ИЗВОД ИЗ ПРАВИЛА о уре^еву еснаФа димвичарског Члан 13. Чишћење димњака вршиће се радним данима пре и поеле подне, и сваки без разлике дужан је допустити чишћење димњака. Но ако је коме са извесних разлога не могућно допустити чишћење једнога дана, дужан је то без одлагања допустити другога дана у исто време. Тако исто димњичар је дужан следовати на сваки позив за чишћење димњака, а нарочито за случај пожара. Члан 16. За чишћење димњака плаћају се ове таксе: а) за чишћење димњака цилиндар без разлике на спрат . 0 - 40 динара б) за чишћење димњака простог 0'20 „ в) „ „ л на два спрата 0 - 40 „

г) за чишћење гвозденог шпархерда 0-40 „ д) за чижћење зиданог шпархерда 0-40 „ ђ) за чишћење зиданог шпархерда великог у гостионидама 1-— „ е) за чишћење Фуруна с чунковима од два метра на више О'40 „ ж) за чишћење Фуруна с чункоковима до два метра . . . 0 - 20 „ з) за испаљивање димњака . . 1*50 „ и) за чишћење типлова на пекарницама од типла . 0 20 „ Члан 17. Таксе за чишћење димњака плаћају сопственици зграда, а за масе масени стараоци. Само у одсуству ових плаћају закупници (кирајџије). Плаћање прописних такса обавезно је. У случају противљења, таксе ће наплатити полицијска власт без икаквог одлагања. По наплати таксе димничар је дужан сваком без разлике издати признаницу, у којој мора бити назначено: колико је и каквих димњака очишћено, на чијој згради, колико је наплаћено и ког је даначишћење вршено. На полеђини признанице мораЈу бити одштампане таксе из члана 16. правила. Признанице морају бити снабдевене оригиналним потписом мајстора, који у дотичном реону занат упражњава.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ I. Гробарина: Гроб за децу до десет година дин. 6 и дин одржање свега дин. 7" —. Гроб за одрасле дин. 10 и 2 за одржање свега дин. 12'—. Мала зидана гробница дин. 550 и 10 дин. одржање свега дин. 560'—. Велика зидана гробница Ш реда дин. 983,52 и 15 дин. одржање свега дин. 998 - 52. Велика зидана гробница П реда дин. 1084'32 и 15 дин. одржање евега дин. 1099 32. Велика зидана гробница I реда дин. 2000 и 15 дин. одржање свега дин. 2015" — . Ова такса плаћа се за гробове мале и велике за 10 година ; а за гробнице за 50 година. Такса одржања плаћа се сваке године. Ко за пет година узастопце ову таксу не плати губч право на гроб, па био прост гроб или гробница. Положена такса пропада у корист касе гробља, а гроб или гробница припада општини. Такса одржања плаћа се потпуно, ма се гроб или гробница, у које било доба године, узео у службеност. II. Пражвење помијара и нужника: а) Од кубног метра — — - — 6'— д. б) Од акова — — — — — — 0.30 д.

ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА За квартове: Дорћолски и Палилулски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0 - 20 д. 2. Од две иди три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0-60 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале — I 1 — д.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Влаоник ОПШТИНА БЕОГРАДСКА

Штаипарија Д. Димитријевика.

Уредник МИЛИЈА ЈОВАНОВИЋ,