Beogradske opštinske novine

Број 7

- 28

Год. XVIII

Спаса Или!., Сима Никодић, Д-р Вој. М. Суботић, млађи, И. Козлић, Јов. Илкић, Васа Николић, М. Штрбић, П. Новаковић, Јован Петровић, М. Клиднс, А. Петровић. I ■ ■; Заступник председника извештава одбор, да су дотична господа министри изводели одобрити, да се изабрати државни чииовници за одборнике и заменике општине београдске, могу примити те дужности; да је суд нозвао како њих тако и остале грађане, који су за одборнике и одборничке замеНике изабрати, а до данаснису цоложили заклетву, да исту положе и дужнаст одборничку приме; што су ови и учинили сем г.г. Давида Були, Ђоке Станојевића и Јована Ристића, који су били спречени, да у данашњу седницу дођу. По саслушању тога и заклетве дошавших новоизабратих одборника и њихових заменика, — одбор је примио к знању овај извештај заступника председника и полагање заклетве дошавших новоизабратнх одборннка и њихових заменика. II Прочитан је записник одлука седнице држане 5. Јануара тек. год. и примл>ен без измене. Ш По прочитању акта Управе града Београда и њених одељака АБр. 186, 205, 214, 219, 233, 290, 291 и по прочитању акта начелника среза врачарског АБр. 185 и 217, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, — одбор је изјавпо, да су му непознати: Иван Јанковић, ложач, Мпјаило Николић, зидар, Ђорђе Јеротијевић, каФ., Нисим Пинто, бив. трг. помоћник и Орден Вељковић, зидар; да су доброг владања, а средњег имовног стања: Јеротије Марковић трг., Владимир Војковић, чинов. управе монопола, Новак Максимовић, бакалин, и Лазар Обрадовић, учитељ; да су доброг владања а сиротног имовног стања Јован Поповић, дијурниста Главне Контроле, и Живојин Ковачић, сарадник београдских новина; да су доброг владања и доброг имовног стања Никола Радојкић, рачуноиспитач Главне Контроле и Јеремија Миливојевић, трг. овд. IV По прочитању пзвештаја економног одељења АБр. 13б ; 163, и 287. о држаним лицитацијама за издавање под закуп и то: ошнтинског плаца у Сарајевској улици, онштинског плаца код чесме Кнегиње Љубице и општ. плаца у Кнез Милетиној улици, — одбор је решио, да се не држе поново лицитације за издавање под закуп ових ошптинских добара, већ ако се ко буде јавио и тражио да му се који од истих изда под закуп, онда да се његова понуда изнесе одбору на решење. (Сврпшће ее)

0 Б Ј А В А Регрутна комисија VII. пуковског округа на основу члана 3. закона о устројству војске и правила за регрутовање, извршиће регрутовање за сталан кадар оних младићакојиу 1900 години навршују 21 годину живота, дакле свпју оних који су рођени од 1 Јануара иа до 31. Дец. 1879. године.

Ово регрутовање младића извршићс се у здању опнттинскога суда на дан 11, 12, 13, 14, и 15, Фебруара ове 1900 год. Регрутној комисијиимајуда предстану. 1, Сви они младићи који су рођени у Београду 1879 године од 1 Јануарападо 31. Децембра, а тако и они који су рођени на страни а овде стално настањени. Са младићима регрутима долазе и сви њихови неспособни задругари мушки и женски, где је тај случај, да неспособност дотичног задругара даје регруту права на скраћени рок службе у кадру, са овима могу доћи и други задругари којн мисие да би могли припомоћи регруту својим објаснењем задружног стања и других прилика. Регрути који имају права на скраћени рок, услед тога што су им старији задругари служили у сталном кадру, дужни су ово доказати са војничким исправама пред комисијом. 2, Тако исто предстају регрутној комисијии сви привремено неспособнирегрути, од прошлих година који имају собом понети и уверење добивено од прошлих регрутних комисија. 3, Регрутној комисији имају предстати н они обвезници редовне и оба позива народне војске, који се осећају за неспособне за даљу службу у војеци а и они, који би имали ма шта да се моле, или жале, или да што исправе, или да траже какво обавештење. 4, Сви привремени инвалиди предстају такође регрутној комисији ради лекарског прегледа. Из суда општине града Београда 31. Јануара 1900 године ОВБр. 3744. у Београду. Н А 3 Н А Њ Е Ставља се до знања грађанима београдским, који псе држе, да су набављене нове псеЋе марке за ову годину и могу се добити, по цени од два динара комад, у благајничком одељењу општинском. Уједно се позивају сопственици паса, да старе марке замене са новпм најдаље до 20. ов. м., јер је наређено стрводеру, да после тога рока све псе, који нову марку не буду имали вата и утамањује. Од суда општине београдске 1. Фебруара 1900 год. АБр. 8987Ј99 у Београду.

ИЗВОД ИЗ ПРАВИЛА о уре^ењу еснаФа димаичарског Члан 13. Чишћење димњака вршиће се радним данима пре и после подне, и сваки без разлике дужан је допустити чпшћење димњака. Но ако је коме са пзвесних разлога не могућно допустити чишћење једнога дана, дужан је то без одлагања допустити другога дана у исто време. Тако исто димњичар је дужан следовати на сваки позив за чишћење димњака, а нарочито за случај пожара.

Члан 16. За чишћење димњака плаћају се ове таксе: а) за чишћење димњака цилиндар без разлике на спрат . 0'40 динара б) за чншћење димњака простог 0'20 „ в) „ „ „ на два сирата 0'40 „ г) за чишћење гвозденог шпархерда 0-40 „ д) за чижћење зиданог шпархерда 0-40 „ ђ) за чишћење зиданог шпархерда великог у гостионицама 1-— „ е) за чишћење Фуруна с чунковима од два метра на више (Ј '40 „ ж) за чишћење Фуруна с чункоковима до два метра . . , 0'20 „ з) за испаљивање димњака . . 1-50 „ и) за чишћење типлова на пекарницама од типла . , . 0'20 „

Члан 17. Таксе за чишћење димшака плаћају сопственици зграда, а за масе масенн стараоци. Само у одсуству ових плаћају закупннци (кирајџије). Плаћање цронисних такса обавезно је. У случају протнвљења, таксе ће наплатити полицијска власт без икаквог одлагања. По наплати таксе димничар је дужан сваком без разлике издатн признаницу, у којој мора бити назначено : колнко ј е и каквих димњака очшпћено, па чијој згради, колико је наплаћено и ког је дана чишћење вршено. На полеђини признанице мораЈу бпти одштампане таксе из члана 16. правила. Признанице морају бити снабдевене оригиналним потписом мајстора, који у дотичном реону занат упражњава.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ I. Гробарина: Гроб за децу до десет година дин. 6 и дин одржање свега дин. 7 - —. Гроб за одрасле дин. 10 и 2 за одржање свега дин. 12 —. Мала зидапа гробница дин. 550 и 10 дин. одржање свега дин. 560'—. Велика зидана гробница Ш реда дин. 983,52 и 15 дин. одржање свега дин. 998'52. Велика зидана гробница П реда дин. 1084'32 и 15 дин. одржање свега дин. 1(Ј99'32. Велика зидана гробница I реда дин. 2000 и 15 дин. одржање свега дин. 2015* —. Ова такса плаћа се за гробове мале и велике за 10 година, а за гробнице за 50 година. Такса одржања плаћа се сваке године. Ко за пет година узастопце ову таксу не плати губи право на гроб, па био прост гроб или гробница. Положена такса нропада у корист касе гробља, а гроб или гробница припада општини. Такса одржања плаћа се потпуно, ма се гроб или гробница, у које било доба године, узео у службеиост.

II. Пражње&е помијара и нужника: а) Од кубног метра — — - — 6

б) Од акова

Д. 0.30 д.

УРЕДНИШТВО Н АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитриј евића.

Уредник МИЛИЈА ЈОВАИОШ1Ћ