Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

Год. XVIII.

'ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЛТЖл

ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-П7Т

7Т0РАК 8. АВГУСТА 1900.

Број 34.

II I: II V : За Србију иа годпну 6 динара на пола године 3 „ За стране земље на годину . 9 „

ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ.'ЖЖЖЖЖЖ, ПРЕТПЛАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНОКИ ОУД А СВВ КОРЕСПОДЕНЦИЈВ НА УРЕДНИКА

РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ

НКПЛАБЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈ7 СЕ

Београд, 5. августа 1900 г. Његово Величанство Краљ благоизволео је одговорити на честитку заступника председника општине београдске о Његовом рођен дану овим телеграмом: Председнику оиштине Београд Срдачно вам благодарим на честитци. ПДЕКСДНДНР С. Р. Честитка заступника председника општине гласи: ЊЕГОВОМ ВЕЛИЧАНСТВУ КРАЉУ СРЕШЕ ДДЕКСННДРУ I СМЕДЕРЕВО Гра^ани престонице, увек верни и одани Своме Узвишеном и Љубљеном Краљу и Господару и Његовом Дому, честитају Вашем Величанству дан ро^ења, молећи се најтоплије Свевишњем Богу, да Вашем Величанству подари дуг и ерећан живот на ерећу и задовољство Ваше и Вашега Дома а на славу и величину Србије и Српског народа. У име гра^ана престоничких Заступник председника општине београдске, члан суда, Стеван ИвковиЂ е. р.

0 Б Ј А В А Према наређењу Господина Министра војеног АРЈУ5 2826. ипретпису команданта VII. пуковског округа № 7900. има се извршити у делој земљи попис свију коња способних за војену службу а тако исто, да се прегледају и осмотре сви коњи уписати за војску свију позива и за комору свију позива. Осим тога да се преконтролише и имовно стање свију оних, који дају ма вакову врсту коња и коњске коморе за војену потребу, а буду се жалили да ову дажбину не могудати, те да се види, да ли је разрез на њих правилно и по закону извршен. Посао овај извршиће нарочита војна комисија, којој ће бити председник командант пуковског округа, а рад комисије почеће у Веограду на дан 10. августа ове године, и трајаће до 15. овог месеца закључно. Комисија ће напред изложени посао вршити на батаљоном зборишту на „Тркалишту" у дане 10. 11. 12. 13. 14. 15. августа ове године, а рад ће одпочињати у 7 часова пре подне. Пописној комисији пршшком презива и смотре, изјављиваће усмено жалбу, они који мисле да су неправилно оптерећени комором, те да том придиком њихове жалбе расправи комисија у присуству часништва и одбора опгитинског, који ће овоме раду присуствовати. 1. Комисији овој има ; ју лично са коњима престати сви они који су уписати са својим јахаћим коњима као: обвезниди коњаници свију позива и њихове допуне; даваоци јахаћих коња свију позива, сви ордонанси свију позива, сви они који су уписати да дају за војену потребу, коњску теглећу и товарну комору — једном речи сви они који ма за какву војену потребу дају коње. 2. Комисији овој имају да престану и сви они, који имају коње старије од 3 године па на више али им коњи нису уписати ни за какву војену потребу. Комисији имају предстајати сви напред означени обвезници и имаоци коња од 3 године па на више овим редом: На дан 10. и 11. авгусша т. г. 1, Сви обвезници коњаници без разлике, редовне и народне војске I и II позива, са коњима и прибором. 2, Сви ордонанси свију штабова са коњима и прибором. 3, Сви остали уписани са јахаћим коњима. 4, Сви уписати даваоци јахаћих и товарних коња са оним прибором са којим су уписати. 5, Сви даваоци теглећих коња. 6, Сва коњска теглећа и товарна комора редовне и оба позива народне војске, са коњима, колима и осталим прибором. Имаоци коња преко 3 године старости престајаће са коњима овим редом: На дан 12. авгусша т. г. Сви они којима имена почињу са пи смом: А, В, В, Г, Д, Ђ, Е, Ж и 3. На дан 13. августа т. г. Сви они којима имена почињу са почетним словима: И, Ј, К, Л, Љ и М. На дан 14. августа т. г. Сви они којима имена почињу са почетним словима: Н, О, П, Р, и С.

На дан 15. августа т. г. Сви они чија имена почињу са почетним словом: Т. У. Ф. X. Ц. Ћ. Ч. и Ш. Волови и воловска комора овом приликом неће престајати комисији. Страни поданици, чији су коњи уписати и који имају коње од три године старе па на више, не морају лично престајати, но коње имају упутити но горњем распореду. Противу свију недошавших употребиће се строге законске мере и пошто они подпадају под одредбе чл. 9 и 113 закона о устројству војске, то ће се и казнити по истим одредбама од 500 до 1000 динара новчано или затвором од три до- шест месеци. Ово се саопштава свима напред побројаним обвезницима, даваоцима коња и онима који старије коње од 3 године имају, са позивом да се сваки тачно овоме позиву одазове. Сви имају собом понети своје порезнице из које ће се видети задужење за 1900. годину. Од Суда оиштине града Веограда О.В.Вр. 1950. 1. Августа 1900. године Веоград.

РАД 0ДБ0РА 0ПШТИНСК0Г ВАНРЕДНИ САСТАНАК 20. Јула 1900. г. Председлвао ваступник председника општане, члан суда, г. Стеван Ивковић. Од одборника били: г.г. М. Штрбић, Н. Петровић, Атаиасије "Љтровић, Ђока Тошић, М. Ј. Божић, Ив. Ивковић, Петар Новаковаћ, Сима Николић, А. Н. Крсмановић, Д. М. Ђорђевић, Богоје Јовановић, Јов. Илкић, Мита Петровић, И. Козлић, Јован Петровић, Васа Николић, К. Н. Лазаревић, С. ЈосиФовић. I Заступник председника општине извештава одбор, да је Његово Ведичанство наш узвишени Краљ и Господар милостиво благоводео подарити сиротињи београдској 1500 дин., који ће новац по жељи Њ. Ведичанства, општински суд у очи дана венчања Његовог Величанства раздати сиротиљи београдској. По саслушању тога и по прочитању писма администратора Краљеве цивилисте и крунских добара Б.Бр. 3013 одбор је примио к знању, овај извештај заступника председника општине са узвицима Живео Његово Величанство Краљ Александар I, Живела Његова узвпшена Вереница Светла Госпођа Драга. II Заступник председника општине извештава одбор, да је ужи одбор, — коме је општински одбор поверио, да проучп и предложи му какав поклон, да се учини од стране општине београдске Његовом Велпчанству Краљу и узвишеној