Beogradske opštinske novine

Бро ј 34

- 140 -

Год. УХШ

Му Вереницн Светлој Госпођи Драги, за успомеиу на дан Њиховог венчања, — у данашњој својој седници одлучио, да се Његовом Ведичанству Краљу и узвишеној Му Заручници Светлој Госпођи Драги поклони од стране општине београдске једна лађа — јахта — за успомену на дан Њиховог венчања. Дасеталађа — јахта — зове Драга именом узвишене Веренице Његовог Величанства Краља. По саслушању тога одбор је са узвиком Живели узвишени Вереници, једногласно решио, усваја се у свему овај предлог ужег одбора, да се Његовом Величанству Краљу и узвишеној Му Вереници Светлој Госпођи Драги поклони једна лађа — јахта — као успомена општине београдске на дан венчања узвишених вереника. Да се та лађа — јахта — зове „ Драга" именом узвишене Веренице Његовог Величанства Краља. Одобрава се на ову цељ потребан кре^дит из општинске готовине, који ће се прецизно одредпти кад комисија за избор и куповину ове лађе закључи куповину исте. Овлашћују се одборници г. г. Јован Илкић, Милутин Божић, А. Н. Крсмановић, да са инспектором срп. држав. жељезница г. Владом Марковићем о општинском трошку оду на страну и изберу и купе једну лађу — јахту — према своме нахођељу и с обзиром на цељ у којој се иста купује.

РЕДОВНИ САСТАНАК 28. Јула 1900 год. Председавао заступник председника општине, члан суда г. Стеван Ивковић; од одборника били: г.г. Др. Јовзн Ђурић, Мита Петровић, Сп. Илић, Јован Петроваћ, Ђока Тошић, Благоје Милошевић, Мих. Штрбић, И. Коалић, Петар Новаковић, Ђорђе Н. Соколовић, Јован Илкић, Ј. М. Јанковић, Атанаеије Петровић, Ђ. Митић, Деловођа. Мих. М. Марјановић. I Прочитани су записници одлука седница држаних 9. 15. 17 и 20. јула тек. год. и нримљенп без измена. II По прочитању акта кварта савамалског АБр. 5991, 6155, 6221, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, — одбор је изјавио, да су му непознати Хајнрих Шмит овд. каменорезац, Милан Мпхаиловић, овд. опанчар, Костадина жена Јеремије Спасојевића, овд. обућара, Аритон Јовановић овд. пиљар, Милка жена Драгутина Пауновића овд. ложача, Карло Хлиза овд. обућар, Радован Митровић, овд. бакалски помоћник и Жпвојин Црнић —- Црњанин овд. обућарски иомоћник; да је доброг владања и доброг имовног стања, Петко Трајановић овд. рибар. III Заступник председника општине износи одбору на мишљење молбе Савке Б. Васиљевић и Живка Ј. Барловца, којима траже уверења о породичном односу. По прочитању тих молби Ст. Бр. 2335 и 2537, — одбор је изјавио мишљење, да се молиоцима могу дати тражена уверења о породичном односу. IV Заступник председника општине извештава одбор да је општински суд решењем својим од 15. јула тек. год. АБр. 6261 одлучио, да цена лебу за другу половину месеца јула тек. год. т.ј. од 16. истог месеца искључиво буде двадесет нара дин. по килограму, а леб да се продајепо двадесет пара дин. у тежини од 1000 грама.

По саслушању тога и но прочитању тога решења АБр. 6261, — одборје примиок знању, ово решење суда о одређеној цени лебу за другу половину месеца јула те^. године. V По прочитању молбе Михаила П. Јовановића овд. пенсионара АБр. 5411 којом тражи, да се ослободи плаћања општини дужног интереса на дуг од калдрме, — одбор је решио, да се Мпхаило П. Јовановић, овд. окр. начелник у пенсији, ослободи плаћања општини београдској дужног 6°| 0 интереса на суму од 97,81 дин. а за време од 5. октобра 1892, па на даље, по добивеном за то надлежном одобрењу Господина мпнистра Финансија. VI По прочитању понуде Косте Мидојковића, вештачког бравара овд., закупца општ. дућана у Дубровачкој улици АБр. 5814, којом тражи да му се продужи закуп тих општ. дућана од 1. маја 1901 г. па до 1. маја 1904 год. подпогодбама и цени под којима их и сада држи као и по прочитању извештаја и мишљења економног одељења по истом предмету АБр. 5836, — одбор је решио, да се са Костом Милојковићем овд. вештачким браваром продужи закуп. општ. дућана у дубровачкој улици које сада под закуп држи, а за време од првог маја 1901 г. па до првог маја хиљаду девет стотина четврте године по цени и под погодбама под којима их и сада под закуп држи, с тим, да на закупним дућанима о своме трошку за време трајања закупа врши разне оправке и доправке, којима се ови општ. дућани имају одржавати у добром стању. VII По прочитању решења општ. суда од 1. јула тек год. АБр. 5735, које се односи на продају општ. коња „Лиска", — одбор је решио, одобрава се ово решење оишт. суда. VIII По саслушању одговора заступника председника општине, члана суда г. Стевана Ивковића, на питање одборника г. Михаила Јовановића по предмету експроприсаног пмања Симе Наумовића овд. месара у улицама Бранковој и Царице Милице АБр. 6614, као и по прочитању понуде Симе Наумовића АБр. 5987, којом тражи да му се исплати одмах н последња рата у 4003 дин. за експроприсано му имање, у поменутим улицама, а да му се донусти да зграде, које се на, експроприсаном имању налазе не руши до првог маја 1901 год, обвезујући се да за то уступи општини од кирије од ових зграда но тридесет динара месечно ночев од првог августа ове год. па до 1 маја 1901 год., — одбор је, задовољивши се овим одговором заступника председника решио, да се понуда Симе Наумовића под АБр. 5987 као неумесна одбаци и да се Наумовић позове, да у року од четрнаест дана поруши своје зграде које леже на експроприсаном земљишту и на регулациону линију повуче се и јави се општин. суду са доказом да је то учинио, како би му се и последња рата у четири хиљаде дин. за експроприсано му земљиште исплатила, што ако у остављеном року не учини онда, да општински суд код надлежие власти подејствује да се зграде Наумовићеве које се на експроприсаном земљишту н&лазе, поруше на рачун његовог ресто при мања од опшгине за експроприсано му земљиште.

IX По прочитању решења општ. суда од 13. октобра 1899 АБр. 7363, које со односи на поруџбину сцраве метеоролошке станице, као и по прочитању мишљења шеФа општ. лекара по истом предмету АБр. 5702, -- одбор је решио, да се решавање по овом предмету одгоди за доцније. X По прочитању реФерата командпра пожарне чете АБр. 4764, да се у магацину и дворишту код „Текије", налазе разне ствари, које су некад припадале пожарној чети, па су сада као старе или неупотребљиве одбачене и шкартиране те би их као такове требало продати, да не пропадају, као и по прочитању извештаја комиспје, која је ове ства^1г прегледала АБр. 5733, — одбор је решио, усваја се ово мишљење комисије, да се по њему у свему поступи. XI По прочитању реФерата општинског економа АБр. 4244, којим извештава суд, да се на општин. плацу код „Текије" налази разни грађевински стари материјал, као Футерп и рагасгови од врата и прозора, прозорска крила, инжењерско коље од ливеног гвожђа и т. д. и нредлаже, да се ове ствари комисијски прегледају па оне, које нису за оишт. употребу нродаду као и по нрочитању извештаја комисије, која је ове ствари прегледала АБр. 56^5, — одбор је решио, усваја се ово мишљење комисије, да се по њему у свему поступи. XII По прочитању реоерата командира иожарне чете АБр. 5871, којимизвештава суд, да је општ. ждребе звано „Ледика" слабо и да се доцније не може корисно употребити, због чега би га требало продати, као и по прочитању извештаја општ. марвеног лекара г. Свет. Терзића, АБр. 6150 по истом предмету, —• одбор је решио, да се општинско ждребе звано „Ледика" прода путем јавне лицитације као општини непотребно, па добивени новац у општ. касу унесе као ванредан приход. XIII На предлог грађевинског одељења АБр. 5974 — одбор је решио, одобрава се кредит од дванаест хпљада динара на грађење пута и сплава на Дунаву за избацивање варошке нечистоће у Дунав на месту које је управа града Београда за то одредила. Издатак овај да се учини из овогодишњег вишка трошаринских прихода по добивеном за то надлежном одобрењу господина министра Финансија. XIV По прочитању жалбе: Денка Стојановића, овд. баштована и осталих потписника исте АБр. 6004 и извештаја управе општ. трошарине по истој АБр. 6198, Милана Ристића и осталих потписника исте, изасданика општине великоселске АБр. 6280 и молбе есна®а рибарског АБр. 6226 којима се први жале на начин, како се од њих наплаћује трошарина, а други моле, да се досадања практика при наплаћивању трошариненарибу измени и уведе друга, којане би бида штетна ни по интересе општинске ни по рибарске, — одборје решио, да ове лсалбе и ову молбу проучи комисија, у коју да уђу управник општин. трошарине г. Јован Дамјановић, и одборници г. г. др. Јован Ћурић и Јанаћ М. Јанковић и предложе одбору начин како да се при нанлати трошарине на башто-