Beogradske opštinske novine

Број 7

- 53 —

Год. XX

одобрио и г. Министар Финансија решењем својим од 2. марта 1900 г. БПрЈБр. 728, а које није до данас у толико извршено, — исплати на терет овогодишњег вишка трошаринских прихода по добивеном за то надлежном одобрењу Господина Министра Финансија. XII На предлог општинског суда АБр. 248, одбор је решио: Одобрава се општинском суду, да може у овој години на терет овогодишњег вишка трошаринских прихода по добивеном за то надлежном одобрењу господина министра Финансија утрошити суму од двадесет и девет хиљада седам стотина и шесет динара и осамдесет и пет пара динарских у злату на полагање ресто излициЈиране цене за бившу кућу Пере Ј. Петровића, овд. бравара, постојеку на улицама: Југовићевој, Љубичиној и Симиној, коју је општина београдска купила за смештај канцеларија: Управе општинске трошарине, грађевинског одељења и управе општинског водовода, пошто је управа фондова за остатак куповне цеие за ову зграду као првоинтабулисани поверилац на истој примила општину за дужника. XIII По ирочитан.у акта грађевинског одељеља АБр. 11902/901 којим подноси суду извешће по молби г. Драгутина Стаменковића, Министра правде, за продужење просецања Милетине улице, одбор је решио: Да општински суд претходно извиди: да ли од имања означених у приложеној скици у предњем извешћу грађевинског одељења није које већ експроприсано, па по том вратити предмет одбору на решење. XIV Одбор је у данашњој својој седници, решио: Да се на дневни ред за идућу седницу стави продужење претреса уредбе о трошарини града Београда.

УПРАВА ВОДОВОДА ВБр. 2313 4. октобра 1901 Београд. ПРАВИЛНИК ЗА ВОДОВОДНЕ КОНТРОЛОРЕ 1. Контролор може бити само онај, који зна читати, читко писати и обичне видове рачуна рачунати, а који је сем тога изучио браварски занат а предходном практиком у механичкој радионици водовода упознао се са конструкцијом и Функциописањем водомера, са деловима водоводне инсталације и средствима за изналажење мана и извр пење оправака на водомерима и водоводним инсталацијама. Мора сем тога имати уверење о добром владању и да није био осуђиван за прљава дела. 2. Контролори морају добро бити упознати са правилником за спајање кућа и наплату такса за воду, а тако исто и са свима прописима који се односе на водоводне инсталације и наплату такса за воду. 3. Контролори су заклети органи општински. ГБини искази су меродавни, у

колико се доказима не би њина несавесност доказала, у коме се случају дотични контролор одмах из службе одпушта. За немарљивост, нетачно вршење своје дужности контролори ће бити кажњени опоменама или новчано, према величини кривице; а после неколико таквих казни дотични ће бити отпуштен. 4. Дужност је контролора да редовно чита водомере, нрибележава, Управи водовода пријављује измене у његовом реону, неснојене и незадужене зграде и инсталалације, принове у задужењу или ослобођење од истога; да редовно прегледа водоводне инсталације по кућама и да све мане пријави сопственику или кирајџији на потпис на за то устројеном обрасцу, и да му покаже шта има да се оправи; да читање водомера, стање инсталације, принову задужења или ослобођења од истих заводи у своју књигу и подноси Управи водовода на књижење и даљи рад. Редовно читање водомера по зградама мора се вршити бар једанпут у 3 месеца, а на инсталацијама које троше воду искључиво по водомеру бар једанпут у сваком месецу, а преглед инсталација мора се вршити бар једанпут месечно у свакој кући, а по потреби и чешће, нарочито за време јаких мразева и јаких врућина, да се не би услед неисправне инсталације вода губила или у штету трошила и без нужде расипала на штету сопственика, Управе водовода односно општине и осталих потрошача. 5. Контролори при читању водомера или прегледу инсталација и т. д. морају се у кућама учтиво понашати и услулши бити у колико им то дужност и служба дозвољавају; с друге стране опет свако поступање потрошача воде недозвољено и намерно штетно по интересе водовода, контролор ће у евоју књигу прибележити и Управи доставити ради предузимања даљих нужних корака. 6. Сваки је контролор одговоран за свој посао у реону који је њему одређен к^о делокруг. Но он је дужан да и све што примети узгред неисправно на варошкој мрежи, чесмама достави одмах Управи ради отклањања мане и штете. 7. Сваког дана контролори морају предавати своје књиге органу који податке из њих заводи у своју нарочито за то одређену књигу, што ће им својим потписом на књизи потврдити. 8. Непосредни надзор над контролорима вршиће контролор кога управник водовода буде одредио као контролора, који је дужан да се изненадним прегледима и сравњивањем са забелешкама контролорским уверава о тачном и савееном раду контролора. Сваку такову извршену контролу заводиће у своју књигу са резултатом извиђаја, а уједно ће и у књизи контролора записати, кад је и где контролу извршио. Овако ће одређени и опуномоћени ко тт тролор извиђати и спорна питања између потрошача и органа Управе водовода, која ће према томе даље учинити шта треба. Овај је правилник одобрен решењем суда општине београдске од 14. Октобра 1901 год., АБр. 9264.

ЛИСТАК

ИЗ ПЕДАГОШКЕ НАУКЕ

НЕШТО О ОБРАЗОВАЊУ ВОЉЕ (5) IX Непосредно обргзовање воље. Оно што се жели васпитањем постићи јесте сбрааовање јаке моралне воље у васпитаника. За постанак јаке моралне воље служи као основипа: и уодов, којисе пре свега осталог захтева, убеђење. Из убеђења треба да проистиче одлука по којој Ие се васпитаник управљаши. Убеђење одређују моралне идеје. Оно сачињава круг мисди из кога васпитаник црпе своје одлуке и управља своје хотење. Образовање тога круга мисли може се поделити у 2 дела: 1. један део нојим би се посредним вачином (наставом) утицало на стварање убеђења; а 2. део, којим би се непосредним начином изазвала воља из убеђења. Обоје ово пак, и посредно и непосредно утицале на развитак васпитаника, служи заједаичком врховном циљу у васпитању : образовању јаке моралне воље и морадног карактера. Ну, кзко се од почетка развијања духовног живота код ва питаника јављају разне тежње и променљиве жеље, то би образовање воље било отежано, ако се те жељеи тежње које би биде неоправдане, спречавале разним начинима и средствима. Тај део непосредног утицања на васпитаника може се назвати васиитни иоредак или уирава. Непосредним васпитањем може се утицати на унутрашњу стрзну развитка, а то би било вастшање у ужем смислу, а може се утицати на спољашњу страну као: одклањање узрока, ненормалних појава и т. д. или упућивање у заједничком раду о реду и поретку. То би бида цисциилина. Ми ћемо се најпре позабавити мало васиитањем у ужем смислу. X Васпитањв у ужем смислу. Као што нам исихологија казује, погодбе под којима се развија морални карактер могу се поделити у главном на оне од којих зависи објективна и на оне од којих зависи субјективна страна каракгера. Настава у главном дејствује на објекгивну страну. Она даје кодичину градива из кога треба субјективни део духа да створи своја убеђења и принципе, под које ће одчипњавати васпвтавик своју вољу и свој рад. Ово посдедње ће се вршити више васпитањем у ужем смислу. Ну, као што смо рекли, како је живот човечији производ разноврс них узрока и утицаја, који на њега дејствују, то се и чешће пута подесе и такве околности, да се и при најбољој вољиваспитачевој не могу да поетигну и остваре идеадикојима је он тежио. Удари судбине у животу, ненадне велике промене у животу, тесно пријатељство, народне нредрасуде, религиозна осећања, стање отаџбине и т. д. све су то узроци који могу пореметити ток васпатања васпитачевог рада и његове најбоље смерове. Али васпитач треба да има на уму, да је његово да пребира све што може посдужити корисно за живот, и да васпитанику пружа, да му зсодним средствима и вештим поступањем развија ону страву карактера, како ће што боље моћи одупрети се свима ударцима судбине, и како ће, познајући скроз и скроз садашњост, моралном реакцијом воље, крчити пута општем морадном напретку.