Beogradske opštinske novine

Број 7

- 52 -

Год. XX

так не може учинити на терет ни једне буџетске партије. XII На предлог општинског суда, — одбор је решио: Да се сума у две стотине осамдесет динара колико се има исплатити Благоју Милошевику, оаштинском одборнику, на име хонорара за вршеше дужности кмета за извиђај потрица за време од 15. септембра па до 31. децембра 1901 године исплаги истом на терет општинске готовине по добивеном за то надлежном одобрењу г. министра Финансија, пошто општинским буџетом за поменуту годину на ову цељ није предвиђек никакав издатак, а међу тим је неодложна потреба била да се неко од одборнива одреди за вршеше поменуте дужности. Напомена . Приликом доношења овог решења одборник г. Благоје Милошевић није присуствовао седници као интересован. XIII За остаале предмете стављене на дневни ред за данашњу седницу и то: молба г. Драгутина Стаменковића, министра правде, за продужење просецања Милетине улице; саопштење извешћа економног одељења о држаној лицитацији за уступање у концесију права на изношење варошке нечистоће у вези са молбама: Лазара Јовановића, концесионара и Томе Спасића, бив. концесионара; молба певачког друштва „Станковић" због убаштинења на плац регулационог Фонда у Глумачкој улици; предлог суда за одобрење кредита за исплату друго интабулисаног повериоца на имању сада општинском, бившем Пере Ј. Петровића, бравара; тражење безименог друштва за електрично осветљење, да му се исплати неисплаћена сума за електрично осветљење из 1898 године; молба Јарослава Безухе да му се изда под закуп извесно општ. земљиште и продужење претреса уредбе о трошарини града Београда, — одбор је решио: Да се ставе на дневни ред за идућу седницу.

РЕДОВНИ САСТАНАК5 11. Јднуара 1902 год. Председавао председник београдске општине г. Милован Р. Маринковић. Присуствовали чланови суда г.г. Владимир Лацковић и Драгутин Симић. Од одборника били: г. г. Ђорђе Н. Сокодовић, Дамњан Стојковић, Ђока Тошић, Стојан Пајвић, Љуба Дојчиновић, Благоје Милошевић, Коста Др. Ривнић, А. Н. Кремановић, Јанаћко М Јанковић, М. Савчић, Мих. Михаиловић, Васа Николић, Раденко Драговић, Јов. Илкић, Стса Илић, Петар Иоваковић, 1)г. Воја М. Суботић, млађи, Милутин Ј. Божић, и Д. Тадић. Деловођ, Мих. М. Марјановић. I Прочитан је записник одлука седнице држане осмог Јануара тек. године и примљен без измена. II По прочитању акта одељака Управе града Београда АБр. 230, 277, 299 и 357, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, — одбор је изјавио: Да су му непознати: Иван Кришанин — Ристић, пиљар, Петар Јанковић, момак краварски, СоФија жена Михаила Матијевића, дијурнисте, Лазар Пегровић, Будимир Милосављевић и Никола Пауновић, овд. слуге; да једоброг владања и доброг имовног стања Милош Голубовић, кравар, и да је доброг владања и средњег имовног стања: Ђорђе Манчић, пиљар.

III Председнхк изноеи одбору на мишљење молбу Јована Петровића, агента трговачког, којом тражи уверење о породичном односу. По прочитању те молбе СтБр. 90, — одбор је изјавио мишљење: Да се молиоцу може дати тражено уверење о породичном односу. IV На предлог општинског суда АБр. 275, -*■ одбор је решио: Одобрава се општинском суду да може на терет вишка трошаринског прихода за 1901 г. по добивеном за то надлежном одобрењу Господина Министра Финансија утрошити још суму од хиљаду шест стотина и осамдедесет динара и педесет и шест пара динарских на грађење коњушнице на тркалишту за смештај коња управе општинске трошарине, поред раније одобрене суме у 19290 динара решењем одбора од 18. септембра 1901 г. АБр. 8534, које је одобрио и г. Министар Финансија решењем својим од 27. септембра 1901 г. БПр.Бр. 5769. V По прочитању извешћа управе општинске трошарине АБр. 184, по молби г. Душана Мековића, секретара аустриског консулата, због повраћаја трошарине, — одбор је решио: Да се из прихода трошаринског за 1901 г. а на основу чл. XVI тач. б. под А. привремених правила за нанлату трошарине у Београду, врати Душану Мековићу, секретару аустроугарског консулата, десет динара и шеснајест пара динарских наплаћене му општинске трошарине на једно свињче у тежини од сто двадесет и седам килограма. VI По прочитању молбе Јарослава Безуха овд. ливца, АБр. 24, којом понова моли, да му се за подизање ливнице изда под закуп извееан део општинског земљишта испод болнице за душевне болести за време од 20 година а по годишњу закупну цену коју суд за сходно пађе, — одбор је решио: Да остаје при ранијем својем решењу од 12. октобра 1901 године, АБр. 9192, донесеном по ранијој молби Безухе поистом предмету. VII По прочитању акта грађевинског одељења АБр. 160, којим спроводи суду процену земљишта Јанаћка Костића, овд. предузимача, постојећег у улицама: Ратарској и Таушиној, које се има експроприсати за регулисање истих улица; као и по прочитању те процене, — одбор је решио: Усваја се ова процена. Да се сопственику Јанаћку Костићу, овд. предузимачу. исплати из општинске касе на терет касе регулационог Фонда, кад ова буде у могућности, да исплату изврши, за тридесет и пет квадратних метара и двадесет и четири квадратних десиметара земљишта, постојећег у улицама: Ратарској и Ђушиној, које се има експроприсати за регулисање истих улица, по двадесет и че тири дииара од квадратног метра према процени, свега осам стотина четрдесет и пет динара и седамдесет и шест пара динарски, а пошто се изврше законом предвиђене Формалности.

VIII По прочитању извешћа економног одељења АБр. 303, о држаној другој лицитацији за издавање под закуп дрварског плаца под бр. Ш у бари Венецији, — одбор је решио: Да се општински дрварски плац под бр. III у бари Венецији изда под закуп за време од данас па до првог маја хиљаду девет стотина шесте године Најдану Петровићу, овд дрвар. трговцу, по закупну годишњу цену од две хиљаде три стотине динара, а под погодбама прописаним од општинског суда под 22. Јула 1899 године АБр. 5390 за издавање под закуп општинских дрварских плацева у бари Венецији, и условом да општина исти плац у колико је потребно огради. IX По прочитању извешћа економног одељења АБр. 12006/901, о држаној лицитацији за издавање у концесију права на пражњење варошких нужника и помијара; молбе Лазара Јовановића, концесионара, АБр. 70 ипонуда: Томе Спасића, бив. концесионара АБр. 113 и Димитрија Стојановића, досадањег концесионара за пражњење варошких нужника и помијара АБр. 342, све по истом предмету, — одбор је решио: Да се право на пражњење варошких нужника и помијара уступи у концесију Димитрију Стојановићу, досадањем концесионару истог посла за време од првог јануара ове 1902 г. па до тридесет првог децембра хиљаду девет стотина треће године закључно, под досадањим погодбама и правом да за вршење овога посла има наплаћивати таксу коју је до сада наплаћивао, а да исти посао врши са примититивним справама, са каквим је исти посао до сада вршио и под погодбом да положи према досадањим погодбама кауцију у хиљаду динара у готовом новцу или држаЕним хартијама од вредности. Да се како молба Лазара Јовановића, концесионара, АБр. 70 тако и понуда Томе Спасића, бив. концесионара АБр. 113 по истом предмету одбаце. X По прочитању акта певачког друштва „Станковић" АБр. 11478/901 којимтражи допуштење, да се може убаштинити на плац регулационог Фонда у Глумачкој улици и ранијих акта истог предмета, — одбор је решио: Да општински суд претходно извиди: је ли овај плац регулационог Фонда, приликом преноса регулационог Фонда на руковање општини београдској, држава са осталим плацевима регулационог Фонда предала општини или га је задржала са оним плацевима регулационог Фонда, које је поменутом приликом задржала за државну ! потребу, па по том предмет вратити одбору на коначно решење. XI На предлог општинског суда АБр. 11124 — одбор је решио: Да се сума од дванаест хиљада пет стотина тридесет и три динара и десет пара динарских, колико се има исплатити безимеиом друштву за електрично осветљење на име ресто осветљења по исправљеном рачуну за осветљење општинског суда до 27. децембра 1897 године и за ванредно улично осветљење у 1898 години према решењу општинског одбора од 17. Фебруара 1900 године АБр. 6895, којеје