Beogradske opštinske novine

Врој 11

- 86 —

Год. XX

је самим ђубретом од савског моета па до Карабурме. „Одређено је место за избацивање ђубрета једино Карабурма и то у воду у Дунав, а иикако на другом месту. Изузетак од тога може да буде само за прашину, коју ноћу са улица сачишћавају ошптински чистачи и бацају по одобрењу санитета у Ташмајдан. „У интересу здравља и угледа престонице, Управа наређује: „1.) Да се сва приватна лица, која се баве изнашањем ђубрета, одмах упуте Управи, да им се изда одобрење за ту радњу и да им се да број њихових кола; тај број сваки ће дати израдити на блеху у величини 10 сант. и ставити по зади кола, јасно исписан, да се и на даљини може запазити. „2.) Да се одмах сва ђубришта са плацева по рупама, око ограда и т. д. очисте и избаце на одређеном месту. Квартови: савамалски, врачарски, палилулски, дорћолски и комесар топчидерске полиције, могу наредити да се ђубрипгта у околини градској и спале под њиховим надзором, ако не би било никакве опасности да се шта упали и пожар догоди. 3.) Да се најозбиљније пази, да ни приватни ни општински ђубретари не бацају ђубре нигде на другом месту но на Карабурми. 4.) Да се пази, да су кола приватних ђубрегара тако удешена и затворена, да се апсолутно не сме ништа уз пут расипати. 5.) Нарочиту пажњу треба обратити на све Фабрике, баштованџинице, цигљане, и у опште све радионице, које се налазе у градској околини. Фабрику пшодујама и туткала и прерађивања коже треба често обилазити и контролисати, да се највећа чистота одржава. Тако исто требајаку контролу водити над концесионарима за изношење изметака и стрводерина, да нечистоћу и стрвине бацају у воду код Карабурме. Па и речне обале треба обилазити и контролисати да се покрај истих ђубре не оставља. 6.) Да се нареди свама позорницима да добро пазе на све ђубретаре и где год опазе да је који просуо |убре где на другом месту, или да га расипа, било да му кола неваљају или да их је препунио, да га одмах спроведе кварту, који ће узимати на одговор и кажњавати по тач. 8. § 329 крив. закона. Даље, да пазе на све јавне просторе, плацеве, околину варошку и сва места побројана у тач. 5-ој, па где год опазе ђубре и нечистоћу да одмах достављају старешини кварта, те да се иста уклања и кривац, ако се зна, казни. „Квартови ће контролисати позорнике и на чијој се линији нађе избачено ђубре, а он није ђубретара привео или недоставио кварту, да се одмах саопштава Управи, те да се тај позорник казни за невршење своје службе. Старешина кварта чешће ће обилазити свој кварт, а квартови: Савамалски, Врачарски, Палилулски, Дорћолски и комесар топчидерске полиције и градску околину, цео свој рејон, да се и сами лично увере како се одржава чистоћа и како позорници врше своју дужност. „0 чистоти и по кварту и у околини и сам ће подписати управник нарочиту пажњу водити."

Суд општине београдске овим упознаје београдско грађанство са овом наредбом Управе ради знања и управљања. Од суда општине београдске 15 марта 1902 године, АБр. 2409, у Београду.

Гра^анству Београдском На основу закона о заштити од сточних зараза у опште и о мерама за угушавање тих зараза, као и расписа господина министра унутрашњих дела С ЈУ2 6444 од 1899 године, Управа града Београда издала је следећу Н А Р Е Д Б У: „1. Сваки грађанин који жели држати пса, мора га пријавити суду општинском и узети марку. „2. Сваки пас мора имати корпу на њушци. Пси се не смеју пуштати на улицу но се морају на ланцу или узици водити „3. У каФане и друге јавне локале, паркове и на тргове (пијаце) пси се не смеју водити. „4. Ако који грађанин примети да му је пас болестан, мора га одмах пријавити своме кварту, који ће наредати лекарско посматрање пса. „5. Сви пси који нису пријављени суду општинском, немају марку општинску, нити имају корпу на њушци, похватаће се и поубијати, а сопственици ће по §. 42. закона о сточној зарази казнити са 300 динара или 2 месеца затвора. Истом казном казниће се сваки онај грађанин, чији пас уједе које друго лице." Суд општине београдоке на основу наређења Управе града од 6. ов. м. ЛМ 436 обзнањује београдском грађанству предњу наредбу У праве рада знања и управљања по истој. Од суда општине београдске, 8 Марта 1902 АБр. 2353, Београд.

0 Г Л А С Општини београдској потребно је за оправку макадама по вароши и друмовима и то: 3335 куб. метара колубарског песка,и 5360 „ „ туцаника шљунка. За набавку овога материјала, држаће се у грађевинском одељењу ошптине београдске ОФертална лицитација 22 Марта ове год. Оферти ће се отворити у присуетву комисије и лиФераната тачно у 12 часова, У подне. После отварања ОФерата, ничија накнадна понуда неће се примити, нити узети у оцену. На ОФертииа, који ће се подносити у затвореним ковертима, мора бити залепљена таксена марка од 10 динара, према закону о таксама, и ОФерти без таксених марака, неће се узимати у оцену. Сваки понуђач полаже одмах уз понуду кауцију и то: 1, За колубарски песак 1500 динара; 2, За туцаник шљунак 3500 динара; у готовом новцу или вредећим папирима. Кауција се може заменити ономе понуђачу, на којем остане лиФеровање, — одговарајућом количином песка и шљунка, који комисија буде као добар примила,

и тада се понуђачу враћа положена ција. Материјал ће се депоновати на местима, ко.ја су означена у условњмма. Услови и ближа обавештеа могу се видетиуканцеларијиграђевин. одељења сваког радног дана од 8 —12 сати пре подне. Из канцеларије грађевин. одељења општине београдске, 13 Марта 1902. год. Г.Бр. 695.

0 Б Ј А В А Суд општине београдске продаваће путем јавне усмене лицитације матезијал од својих зграда постојеЂих у Тројанској улици под бр. 7, и одподрума званог „Пивни изаор," које се морају рупшта месеца Маја тек. год. усљед регулације улице Страхинића Бана. Продаја ова извршиће се на дан 3 Априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне на лицу места. Кауција се полаже при лицитацији и то: за зграде 200, а за подрум „пивни извор" 300 динара. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног одељења суда општинског сваког радног дана од 8 до 12 сати пре подне. Од суда општине београдске, 13 Марта 1902 год. АБр. 2517 и2571, уБеограду.

0 Б Ј А В А На дан 4 априла тек. год, од 3 до 6 сати после подне, држаће се у канцеларији економног одељења суда ошпгинског, јавна усмена лицитација за издавање под закуп права точења и продавања бозе и осталих бозаџијских артикала на новој општинској кланици. Кауција се полаже при лицитацији у 100 динара у готовом новцу или срп. држав. хартијама од вредности. Ближи услови могу се видети у поменутој канцеларији сваког радног дана од 8 до 12 сати пре подне. Од суда општине београдске, 14 марта 1902 год, АБр. 2635, у Београду.

0 Г Л А С На основу указа од 19. Фебруара тек. године, решења суда општине вароши Београда од 26. Фебруара тек. године, АБр. 1996, наилаћиваће се оиштинска трошарина за варош Београд и на, оне иредмеше, који се у вароши ироизводе, ако исти модлеже трошарини ио тарифи. Према томе Управа београдске опшгинске трошарине наредила је, да се изврши попис 27, и 28. Фебруара свих трошаринских предмета код произвођача у вароши и од тада наплату трошарине вршити. Ово се објављује свима произвођачима трошарннских предмета, ради даљег управљања. Ближа обавештења појединим произвођачима, даваће трошаринска Управа. Од Управе београдске општинске трошарине 28. Фебруара 1902. године ЈУ2 656, Београд.