Beogradske opštinske novine

Број 26

— 201 —

Год. XX

већао. Наводи, да је при оснивању пробирнице била идеја, да се иста претвори у механичку радионицу, али да то услед стицаја разних придика није могдо да се оствари до почетка ове године. Тек од ове године одпочето је организовање механичке радионице, услед чега се и број раденика повећао. Што се тиче тога, што управник водовода нијо до сада дао по овој ствари потребно обавештење има разлога којима се то да оправдати, а на име: управник водовода није могао дати ово обавештење п тога што је у прво време бивао на радовима на белим водама кад су седнице одборске држане, а доцније десиле су му се породичне неприлике. Сад пак мора да путује по службеном послу у иностранство и кад се с тога пута буде вратио да ће потребно обавештење. Оцборник г. Милушин Божи% предлаже, да се сачека на ре®ерат Управника водовода и да се пређе на дневни ред. Одборник в. Милан 0. ПешровиЛ, није задовољан са одговором председништва, јер налази, да је управник водовода могао давно и давно дати ово обавештење да није избегавао да га да. По саслушању тога одбор је решио : да се пређе на дневни ред. VII По прочитању акта одељака Управе града Београда АБр. 5631, 5651,5657, 5661 и5668којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, — одбор је изјавио : Да су му непознати: Светозар Вукосављевић, Антоније Богојевић и Зорка ТриФуновић, овд. надничари, Лазар Јевтић молер, Стојан Јовановић, столарски помоћник, Стеван Станисављевић, опанчар, Димитрије—Мита—Суботић, калФа обућарски, Милош Игњатовић, лебар и Велимир Ђорђевић, бив. практикант. УШ Председник износи одбору на мишљење молбе: СоФије К. Станимировића, удове, Димитрија Ј. Ристића, свршеног техничара и Косте П. Јанковића, Фабриканта бонбона, којима траже уверења о породичном односу. По прочитању тих молби Ст.Бр. 1544', 1657 и 1670, — одбор је изјавио мишљење: Да се молиодима мгогу дати тражена уверења. IX Председник извештава одбор: да су председник и чланови гласачког одбора општинских зборова, изјавили да не могу руководити општинским збором за избор одборника и заменика за општину београдску једно стога што су спречени својим приватним пословима а друго с тога што су Ј-застопце два празника руководшга општинским зборовима који је посао и сувише заморан, па су молили да се од те дужности разреше. По саслушању тога, одбор је у смислу чл. 181 зак. о олштинама решио : Да председник гласачког одбора збора који се има држати за избор општинских одборника и њихових замењеника за опгатину београдску по чл. 180 зак. о општинама буде одборник г. Стеван Веселиновић, реФерент мин. просвете и цркв. послова, а да чланоги гласачког одбора истог збора буду грађани гг. Лазар Матић, јорганџија, Михаило Штрбић, кројач, Михаило Јечменица, каФеџија и Сава Христић, трговац.

X Председник извештава одбор, да се за израду „ Јахте" коју је општина београдска поклонила Њиховим Величанствима Краљу и Краљици, као свадбени поклон, има положити трећа и последња рата у 42.000 дин. у здату што чини 46.462"85 дин. у сребру; да је општински суд већ спремио ову суму и да ће је кроз дан два издати. Да је према томе потребно да општински одбор одобри кредит у реченој суми, како би се иста могла по општинским књигама расходовати. Моли одбор да изводе овај кредит одобрити. По сасдушању тога одбор је решио: Одобрава се општинском суду да може у овој години на терет општинске готовине по добивеном за то надлежном одобрењу утрогаити четрдесет и шест хиљада четири стотине шесет два дин. и осамдесет пет пара дин. на исплату треће и последње рате за израду „Јахте", коју је опгатина поклонила Њиховим Величанствима Краљу и Краљици као свадбени поклон. XI По прочитању молбе Антонија Васиљевића, општинског цртача АБр. 5642, — одбор је решио: Одобрава се молиоцу тридесето дневно осусгво од дужности ради поправке здравља, које ће му се рачунати од дана кад га буде употребио. XII По прочитању модбе Стеиана Јачића, бив. предузимача, АБр. 3942, којом моли, да му окштина, изда под закуп за пет година по годишњу закупну цеву од тридесет дин. 50— 100 ш 2 земљишта на карабурми, да иа истом направи једну колибу и обор за производњу и храњење прасади; као и по прочитању.извештаја економног и санитетског оделења, — одбор је решио: Да се ова молба одбаци погато је понуђена закупна цена и сувигае мала. XIII Председник извештава одбор да вечерас долази у Београд једна груиа руских ђака коју ће дочекати одбор састављен за дочек истих. Налази да би општина београдска требала да узме учегоће у дочеку истих ђака који се имају сматрати не само као гости наше омладине него и као гости општине београдске. Налази да није потребно да ово своје гледиште подкрепљује разлозима. По сасдушању тога, одбор је решио: Да и општина београдска узме учешће у дочеку поменутих ђака. Издатак који општ. суд око тога буде учинио да се расходује на терет партије бр. 120 расхода буџета I.

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Испит у школи за вештачке женске радове. На дан 28 пр. месеца извршен је испит у овој школи. Пошто општина београдска даје овој гаколи на терет школског буџета помоћ у сто динара месечно то је председник општине и школског одбора за град Београд изаслао за изасланика школског одбора при овоме испиту деловођу гаколског одбора г. Косту Андријагаевића, који је по свршеном испиту поднео извешће, из кога се види, да је у ову школу уписано 37 ученица, од којих су полагале испит њих 21, које су подељене у три разреда и училе ове радове:

а) плетење чарапа у I и II а украса У III разреду; б) шивење белог рубља у II и III разреду; в) кукичање у I разреду; г) бели вез поступно од I—III разреда; д) шарени вез у II и III разреду; ђ) шивење хаљина у III разреду; и е) цртање у I, II и III разреду; Сем радова неке су ученице училе и језике и то пет ученица Француски и немачки, а две само немачки. Од родитеља су биле и то: а) занатлијских . 6 ученица б) надничарских . 1 „ в) послужатељских 1 „ г) трговачких 6 „ д) чиновничких .6 „ и ђ) земљеделских . 1 „ Све ове ученице полагале су испит из горњих радова како теоријских тако и практично иохвално. Свака ученица питана је најпре из теорије па онда цртала и најзад практично радила рад, који јој је задан. Локали у којима је ова школа смештена добри су. Примећено је да је врло мали број деце сиромагањих родитеља, који у овој школи уче, а која би њима била од неоцењене користи. И ако је овај завод дао за ову годину иохвалан успех ипак ми налазимо да општина београдска, односно школски одбор не може бити с тим задовољан. Сем овој школи општина београдска даје месечну помоћ и неколиким београдским дечијим забавигатима. Сопственици ових установа кад год је пред општином било речи о помоћи ових њихових установа вазда су истицали за главни разлог да им се ова помоћ даје то, што они у тим својим заводима обучавају децу сиромашних родитеља бесплатно. Међу тим из извешћа изасланика при испиту у овој школи види се да у истој гаколи нема на бесплатној обуци ни једне ученице, већ да све па и оне чијису родитељи радници и служитељи, који можда немају већу зараду од 60 дин. месечно, плаћају за посећивање предавања у истој гаколи, док по нашем скромном мишљењу ова би школа требала да има најмање пет ученица на бесплатној обуци. Надамо се да ће школски одбор у будуће при одређивању помоћи овој школи имати у виду ову нашу примедбу. ЕТУТТТТТТ ТТТТТТТТТТТТТТТТЧ А љ, А Љ Љт+шЈ ЛИСТАК

НАРОДНО ВОЈНИЧКИ КАРАКТЕР БУГАРА (по свимку једног стручног лица, А дугогодишњег посматрача) У времену кад и народна и државна делатност Бугара праведно занима духове у Србији, а задаје озбиљне бриге свима мирољубивим силама и државама Јевропе, у таквоме времену, налазимо, да ни за читаоце „ Веоградских Оаштинских Новина" не може бити без интереса питање, које садржи горњи наслов наш. Народно-војнички карактер ма којега народа, био би предмет достојан свачије студије и науке у свако доба. Али је народно-војнички карактер