Beogradske opštinske novine

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

Год. XX.

НЕДЕМ 22. СЕПТЕШВРА 1902

Број 38.

ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-ПУТ

1Д Е Н А : За Србију на годнну 6 динара на пола године 3 , За стране земље на годину 9 ,

претплату ваља сј1ати упутницом администрацији листа а све коресподенције уредништву РУКОИИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ

НЕПЛАЋЕНА 32СХА НЕ ПРИЖАЈ7 СЕ

Београд 12 септембра 1902 год. Њено Величанство Драга, Краљица од Србије, благоизволела је одговорити на честитку председника београдске општине о Н>еном рођен-дану овим телеграмом: Миловану Маринковићу, председнику београдске отптине, Београд. Ниш-Двор 12 септембра 1902 године. Срдачно благодарим грађанима преотоничким на честитци и леним жељама. Драга. Честитка председника општине гласи: ЊЕНОМ ВЕЛИЧАНСТВУ ДРАГИ КРАЉИЦИ ОД СРБИЈЕ Ниш. Грађани краљевске преетонице одани своме узвишеном и љубљеном Краљу и Господару и својој пресветлој Краљици, на данашњи дан рођења Вашег Величанства у најдубљој оданости и иоданичкој верности хитају да поднесу Вашем Величанству своја најискренија честитања, молећи се Свевишњем Богу, да Његовом Величанству Краљу и Вашем Величанству подари дуг и срећан живот и крепко здравље на славу и величину узвишеног Вам престола а за срећу и напредак миле нам Краљевине Србије и српског народа. У име грађана престоничке општине Председник општине београдске, Милован Р. Маринковић.

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ РШДОВНИ САСТАНАК 2 септембра 1902 год. Предеедавао председник београдске општине г. Милов. Р. Маринковић. Од одборника били: г. г. Алекса Н. Крсмановић, Никола И. Димнтријеви!!, Дамњан Стојкоиић, Соломон Азријел, М. О. Петровжћ, Св. Јанковић, Мих. М. Ђорђевић, М. Штрбић, Р. Драговић, Милан Дииић, Милош Валожић, Јован Максимовић, Урош Благојевић, Љуба Дојчиновић, Јован Смедеревац, Димитрије Наумовић, Богоје Јовановић, М. Капетановић, Петар Новаковић, Г >г. Марко Леко, А. Ј. Аксентијевић, Ђорђе Н. Петровић, Коста Др. Ривнић, Д. Т>. Миловановић, К. Н. Лаааревић, Лавар М. Матић и Тома Цинцар-Јанковић. Деловођ, Мих. М. Марјановић. I Председник је отворко дањашњу седницу и позвао новоизабратог а још незаклетог одборничког заменика г. Аксентија Аксентијевића, да положи заклетву на одборничку дужност и исту прими у смисду чл. 106 зак. о онштинама, што је овај и учинио.

Пошто је протопрезкитер града Београда примио закдетву од г. Аксентијевића, — одбор је примио к знању ово полагање заклетве. II Прочитан је записник одлука седнице, држане 28 августа тек. године и примљен без измена. III Прецседник саопштава одбору, да у данашњу седницу нису дошжи нити су изостанак онравдали одборници г. г. Адолф Шток , Божа Живковић, Вг. Јован Данић, Милан Павловић, Милован Миленковић, Вг. Јован Таурић, Јанаћко Костантиновић и Бг. Милан Радовановић. По саслушању тога, — одбор је примио к знању ово саопштење председника општине. IV Председник извештавч одбор, да се новоизабрати а још незакдехг сдборцш; г. Коста Главинић није ирииио одборничке дужности, већ 1е на исту поднео оставку. Моди одбор да изволе исту оставку саслушати. По саслушању тога и оставке г. Главинић а АБр. 8054, — одбор је решио : Да се ова оставка стави на дневни ред за коју од идућих седница.

По прочитању акта Управо града Београда и њених одељака АБр. 7927 и 7997, којима се траже уверења о вдадању и имовном етању извесних лица, — одбор је изјавио: Да су доброг владања и доброг имовног стања: Цветко Савчић и Радисав Јовановић, трговци, и да му је непознат Милан Чвркић, овд. келнер. VI Предсецник износи одбору на мишљење молбе: Михаида Ђипрића, телеграФИСте у пензији и Милеве Ј. Ђорђевићеве, учитељице, којима траже уверења о породичном односу. По ирочитању тих молби Ст.Бр. 3055 и 3083, — одбор је изјавио мишљење: Да се молиоцима могу дати тражена уверења о породичном односу. VII По прочитању решења суда од 31 августа тек. године АБр. 7980 о одређеној цени хлебу за прву половину месеца септембра тек. године, — одбор је примио к знању са одобравањем ово решење суда. VIII На молбу Петра Ст. Ђокића, општ. позорника, АБр. 8963, — одбор је решио:

Одобрава се молиоцу двадесетодневво осуство од дужности ради наведене цељи, које ће му се рачунати од дана кад га буде употребио. IX На цредлог општинског суда од данашњега АБр. 7740, — одбор је решио: Да се изложе продаји путем јавне лицитације ниже означени плацеви регулационог Фонда београдске општине, који се налазе и мере у улицама и то: у Добрачиној улици 576,07 кв. метара; у Душановој 516, кв. метара; у Душановој 546,78 кв. метара; у Страхинића Вана улици 573,97 кв. метара; у Страхинића Бана улици 525,90 кв. метара; На углу Добрачине и Страхинића Бана улице 599,16 кв. метара; На углу Добрачине и Душанове улице 680,67 кв. метара; у Банатској улици 413,27 кв. метара; у Банатској улици 331,40 кв. метара; у Дунавској улицн 302,43 кв. метара; у Дубровачкој улици 335,41 кв. метара; у Драчкој улици 328 кв. метара; На углу Драчке и Солунске улице 314,07 кв. метара; На углу Драчке и Банатске улице 339,42 кв. метара; На углу Драчке и Дунавске улице 391,62 кв. метара; На углу Добрачине и Банатске улице 382,67 кв. метара; у Солунској улици 301,31 кв. метара; у Солунској улици 641,03 кв. метара; у Дубровачкој улици 312,98 кв. метара; у Драчкој улици 375,64 кв. метара; у Добрачиној улици 590,95 кв. метара; у Цар Урошевој улици 519,96 кв. метара; и на углу Дубровачке и Солунске улице 341,60 кв. метара; па лицитација изнесе одбору на одобрење.

По прочитању преддога управе водовода АБр. 8003 за набаву угља за општинске машине на Белим водама, — одбор је решио: Да се предходно упита дирекција српских државних жељезница по коју би цену лнФеровала општини потребну количину сењског угља друге класе за ову потребу, па по том предмет овај изнети одбору на решење.