Beogradske opštinske novine

Број 38

— 256 —

Год. XX

VIII ' ад, I По прочитаљу преставке г. Косте Главинића, новоизабратог одборника АБр. 8054, којом подноси оставку на дужност одборничку, — одбор је решио: , Да се уважи ова оставка коју је поднео на одборннчку дужност новоизабрати одборник г. Коста Главинић, проФ. Велике Школе и да се на његово место изабере друго лице на првом општ, збору за избор општ. часника. ■ 'IX " На предлог управе општинске трошарине ГБр. 1453 а по саслушању извешћа грађевинског одељења АБр. 8097, — одбор је решио: Да се за потребе управе општинске трошарине и остале општ. потребе подигну две шупе, једна код вишњичке а друга код смедеревске трошаринске станице. ОдОбрава се општ. суду да на подизање ових шупа може утрошити на терет дотичне буџетске партије у овој години по хил>аду двеста седамдесет и пет динара и шесет пара динарских према траженом предрачуну. X На предлог општинског суда АБр. 7951, 7952 и 7956, — одбор је решио: Одобрава се општинском суду да може у овој години на терет општинске готовине по добивеном за то надлежном одобрењу утрошити поред буџетом одобрених сума још и то: За утамањивање паса осам стотина динара; на куповину семена и дрвећа за општ. паркове две хиљаде динара; и За раденике и материјал за општ. паркове три хиљаде динара. XI На предлог општ. суда АБр. 7826, — одбор је решио : Одобрава се општинском суду, да може у овој години на терет вишка буџета новог гробља по добивеном за то надлежном одобрењу поред буџетом одобрене суме утрошити још суму од две стотине динара на нумерисање гробова. XII По прочитању процене АБр. 7992 имања масе Стојана Стојковића у Скадарској улици, а у цељи регулације Доње Јованове улице, одбор је решио: Да се усвоји ова процена како ју је изрекла већина проценилачке комисије. Да се маси пок. Стојана Стојковића по извршењу законских Формалности исплати из општ. касе кад иста буде у могућности да исплату изврши на терет буџета регулац. Фонда и то: за сто деведесет и четири квадратна метра и седамдесет кв. десиметра земље што се има експроприсати по дванаест динара од квадратног метра, свега две хиљаде три стотине тридесет и шест динара и четрдесет пара динарских; за седамдесет и девет кв. метара и четрдесет и три кв. десиметра зграде од тврдог материјала које се на истом земљишту наласе по четрдесет динара и двадесет пара динарских и за зграду од слабог материјала која се на истом земљишту налази одсеком педесет динара. Да се поменутој маси исплати и за земљиште и за зграде свега пет хиљада

пет стотина шесет и три динара и шесет пара динарских с тим да зграде и материјал од истих остану оншт. својина и да их општина о свом трошку има рушити. XIII По прочитању процене АБр. 7990 непокретног имања Вује Ранковића, овд. чиновника, које му се има експроприсати за регулисење Травничке улице, — одбор је решио: Да се противу ове процене изјави жалба надлежној државној власти пошто је проценилачка комисија која је ову процену изрекла оценила одвећ скупо како цењено земљиште тако и зграде с обзиром на вредност имања у томе крају вароши. XIV По прочитињу процене АБр. 7991 непокретног имања Стеве Ивковића у Ратарској улици, које му се има експроприсати у цељи регулације Височке улице, — одбор је решио : Да се противу ове процене која је извршена безобзирана чл. 31 грађевинског закона за варош Београд изјави жалба надлежној власти, пошто проценилачка комисија није исту изрекла с обзиром на споменути зак. пропис по коме: ако услед просецања нове улице, проширења и продужења нових улица сопственик плаца излази са својом зградом или плацем на лице улице или угао улице где пре регулације није био, — што је код овога сопственика случај — дужан једа плати општини по оцени проценитеља онолико, колико се нађе, да је вредност имања услед регулације скочила. XV По прочитању решења господина министра грађевина од 25 априла тек. године Бр. 2903, којим је са разлога у истом изнесених одобрио молбу општинског суда изјављену противу нроцене имања Љубице жене Стевана Луковића, почасног ђенерала, које се има експронрисати у цељи регулације и просецања Влајковића улице, — одбор је решио: Да се противу овога решења господина министра грађевина изјави жалба Државном Санату пошто је исто незаконито са следећих разлога: По чл. 31. грађев. закона за вар. Београд, ако услед просецања нове улице, проширења и продужења нових улица, сопственик плаца излази са својм зградом или плацем на лице улице или угао улице где пре регулације није био, дужан је да плати општини по оцени проценитеља онолико, колико се нађе, да је вредност имања услед регулације скочила. Како је код овога сопственика овај случај, а проценилачка комисија, изричући ову процену није узимала у обзир поменути законски пропис нити је пак, господин минстар грађевина доносећи ово решење такође имао у виду поменути I законски пропис то је иста процена несаобразно закону извршена па према' томе и ово решење г. министра незаконито, јер је истим одобрена процена извршена противно закону грађев. за вар. Београд. XVI По прочитању извешћа АБр. 7231 ужег одбора изабратОг у седници одбора од 12 марта тек. године одлуком АБр. 2740 за проучење

мишљења грађевинског одељења о регулисању Травничке улице и с осталом њеном делу ван имања Вује Ранковића; као и по прочитању изјава г. г. Луке Ђеловића, ГБр. 1259 Браће Ђорђевић ГБр. 1265 и Браће Крсмановић ГБр. 2365 сонственика имања у Травничкој улици, — одбор је решио: Да се усвоји само прва тачка овог мишљења ужег одбора, пошто саслушани сопственици имања у Травничкој улици не пристају на оно што је ужи одбор у другој тачци истог мишљења предложио. XVII По прочитању мишљења ГБр. 2439 комисије за ревизију регулационог плана по предмету просецања ове улице од каз>ане Босне на Сави ка Св. Никољском тргу преко имања званог „Параносов Хан", а после дуже дебате одбор је на предлог одборника г. Јована Смедеревца, после поименичног гласања са 18 против 5 гласова, — против гласали одборници г. г. Јован Максимовић, Р. Драговић, Д. Тадић, Лазар М. Матић и Коста Др. Ризнић; уздржали се од гласања одборници г. г. Аксентије Ј. Аксентијевић и Алекса Н. Крсмановић; раније изашли одборници г. г. Милов. Миленковић, М. Штрбић, Соломон Азријел, Јован Смедеревап и Бг. Јован Ђурић, — решио: Да се решавање по овоме предмету одложи за идућу седницу, а да грађевинско одењење за тај дан спреми план измене регулације Моравске улице.

0 Б Ј А В А На основу решења одбора општине београдске од 9 септембра ов. год. Г№ 2832 држаће се јавна усмена лицитација за израду шупе за смештај општмнских возоза у канцеларији грађевинског одељења општинског а на дан 3 октобра ов. год. од 8 сати пре подне до 12 када ће се и закључити. Кауција је према закону о јавним грађевинама 1200 динара и то у готовом, вредећим државним папирима или интабулацији. План и предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су сваког дана у поменутој канцеларији. Позивају се предузимачи, који право имају, да пом. дана дођу и лицитирају. Предрачунска је цена 9642,21 дин. Из канцеларије грађев. одељења општиневароши Београда, 16септембра 1902 год. ГБр. 2832.

0 Г Л А С На основу захтева команде дунавске дивизијске области од 14 ов. м. Е ЈХа 5930 суд београдске општине овим објављује, да ће се, на основу решења господина министра војног ЕПЈ^ 3720 од 8 јуна и ЕПЈУ2 3876 од 22 јуна тек. године. на дан 23 ов. месеца држати II ванредна лицитација у канцеларији интендатуре дунавске дивизијске команде, где се и услови могу видети за набаву потребне количине меса овдашњем и топчидврском гарнизоку за 8903 годину. Кауцију полажу српски грађани 10°| 0 а странци 15°| 0 . Од суда београдске општине, 16 септембра 1902 г. АБр. 8550, Београд.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЉУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Вдавник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Дижитријеви^а, Иван-бегова у.т. бр. 1. Одговорни уредник МИХ. М. МАРЈАНОВИЂ, еекретар општине