Beogradske opštinske novine

Б рој 39

— 258 —

Год. XX

XIII На предлог општинског суда АБр, 5494, одбор је решио: Одобрава се општинском суду, даможе у овој години на терет вишка трошаринских прихода по добивеном за то надлежном одобрењу утрошити суму од девет стотина динара на оправку извора код Чубуре. Да се ови извори оправе пошто се предходно вода из истих анализира. XIV На преддог општинског суда АБр. 7489, одбор је решио: Одобрава се општинском суду, да можо у овој години на терет вишка трошаринских прихода по добивеном за то надхежном одобрењу утрошити суму од пет хиљада двадесет и шест динара и три паре динарске на претрес калдрме у једном делу улице Цариде Милице. XV На нреддог онштинског суда АБр. 7961, одбор је решио: Одобрава се општинском суду, да може у овој години на терет вишка трошаринских прихода по добивеном за то надлежном одобрењу утрошити суму од двадесет хиљада седам стотина двадесет динара и осам пара динарских за израду коцкасте калдрме у Савској улици између Црногорске и Херцеговачке улице нрема ревидисаном предрачуну од стране министарства граћевина. XVI По нрочитању акта грађевинског одељења АБр. 7568, којим нреддаже, да се ради пробе изради тротоар од бетона у улици Влајковићевој и тражи да му се на ту цељ одобри кредит од 2700 динара, одбор је решио: Да се овај предлог грађевинског одељења као неумесан одбаци. XVII По прочитању акта Управе града Београда АБр. 1280, којим са раздога у истом изнееених тражи, да општина инсталише електрично осветљење у згради у којој су канцеларије Управе града Београда, као и по расмотрењу остадих акта истог предмета АБр. 7208 одбор је решио: Да се одговори Управи града Београда да општина нити има кредита нити има ослонца у закону да чини издатке на ову инсталацију, јер на то није позвана ни једним законским прописима. XVIII По прочитању молаба: Угарског Акционарског друштва из Будимпеште за израду ас®алта АБр. 6081 и најшатедске асФалтне компаније АБр. 8178, којима се нуде општини: да израде, ради пробе, у улицама у понудама пазначеним по цену и условима такође у понудама назначеним калдрму од ас®алта, — одбор је посде дуже дебате решио: Да се решавање по овим понудама одложи за коју од идућих седница.

РЕДОВНИ САСТАНАК 13 септембра 1902 год. Петак Предеедавао председник београдеке ошптине г. Милован Р. Маринковић. Од одборннка били г. г. М. Штрбић, Св. Јанковић, К. Н. Лаааревић, А. Н. Крсмановић, Никола И. Димитријевић, Мих. М. Ђорђевић, Богоје Јовановић, Љуба Дојчиновић, Милован Миленковић, Дамњан Стојковић, М. Кдидие, Петар Новаковић, К. Теодосијевић, А. Ј. Акеевтијевић, Б. С. Живковић, Милан Димић, Коота Др. Ривнић, Јов. Смедеревад, С. Азријел, Бг. М. Леко, Ћорђе Н. Петровић, Др. Радовановић, Лазар М. Махић, Тома Цивцар-Јанковић, Деловођ, Мих. М. Марјановић. I Прочитан је занисник оддука седнице држане деветог септембра тек. године и примљен без измена. II По прочитању акта одељака Управе града Београда, АБр. 8361, 8362, 8402 и 8431, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, — одбор је изјавио: Да су му непознати: Коста Стео>ановић, овд. надничар, Марија жена Косте СтеФановића, овд. надничара, Матија Матијашевић, Фијакерист, Драга жена Танасија Костића, овд. зидара, Радивоје Ђорђевић, овд. сатлер, Јелена жена Димитрија Ристића, бив. официра, Боја Спасовић бив. чувар осуђеника, и Војислав Секулић, калФа молерски; да је доброг владања и сиротног имовног стања Димитрије Игњатовић, бив. порезник и да су доброг владања идоброг имовног стања: СретенНоваковић, трговац, Никола Тодоровић, каФеџија, Михаило Ђ. Илић, трговац, Хјота удова пок. Петра Радосављевића, бив. трговца и Коста Шпартаљ, адвокат. III По ирочихању р'ешења еуда: од 10 сеитембра тек. године ГБр. 2720 и од 10 септембра тек. године ГБр. 2721, о набавци домљеног камена, — одбор је решио: Одобравају се ова решења општинског суда. IV На представку протопрезвитера града Београда АБр. 8287, — одбор је решио: Да спомоћни тутори Св. Савске цркве на место раније изабратих, који се ове дужности нису примили, буду г. г. Мирко Марковић, пензионер, Јован Ђорђевић, спедитер и Сава Вељановић, хлебар. V По прочитању акта Управе Фондова АБр. 1596 и извешћа општинсвог књиговодства по истом предмету АБр. 71.73, — одбор је решио: Да се дуговање Ђорђа Петровића, купца имања регулационог Фонда под бр. 3 у групи I које износи осам стотина двадесет и шест динара и седамдесет и пет пара динарских са интересом од 16 новембра 1887 па на даље, Управи Фондова призна за дуговање регулационог Фонда општине београдске, са разлога изложених у овоме акту Управе Фондова и предњем извешћу општ. књиговодства. VI Председник извештава одбор да је на дневном реду предлог г. Косте Главинића, бив. општ. одборника, да се набаве потрета добротвора беогредске општине. Да је оаштински суд пре него је г. Главииић учинио овај предлог набавио иста потрета и дао да се израде у

великом Формату и да се за израду и рамљење тих слика има да исплати шест стотина и педесет динара. Моли одбор да одобри овај поступак суда и кредит за исплату израде и рамљење истих слика. По саслушању тога одбор је решио: Одобрава се овај поступак општинског суда. Да се сума у шест стотина и педесет динара, колико се има исплатити г. Николи Милојевићу, академском живописцу, за израду слика добротвора београдске општине и за рамове истих слика исплати у овој години на терет општинске готовине по добивеном за то надлежном одобрењу. VII По прочитању представке г. Димитрија Ђорића, овд. индустријалца, АБр. 7478, којом нуди општини нод закуп за диФтеричну болницу своју кућу у Видинској удици бр. 37 по годишњу закупну цену од 3000 динара или на откуп за за цену од 30000 дннара у сребру, — одбор је решио: Да се ова кућа не узима под закуп за ову потребу пошто је општини понудила за исту потребу под закуп и даље г |а Милица Трпковић, овд. удова, своју зграду, у којој је сада диФтерична болница по досадању цену од 1920 динара која је цена много повољнија. Да ужи одбор у који да уђу председник општине и одборници г. г. Коста Др. Ризнић, Јован Смедеревац и Милан Димић, ступе у погодбу са г. Ђорићем о откупу целокупног овог његовог имања ко.је се сече због регулације, па о постигнутом споразуму односно цене поднесе одбору извешће ради коначног решења. VIII По прочитању предст авке г-ђе Мшгаце Трпковић, овд. удове АБр. 7652, одбор је решио : Да се закуп куће гђе Милице Трпковић, овд. учитељице у пензији, у којој је сада смештена болница за заразне болести, за исту цељ продужи по досадању цену и досадањим условима од првог новембра тек. године па док општини буде за ову цељ потребна. IX Оцборник г. Јован Смедеревац изјављује да је председништво на његово питање у једној од ранијих седница изјавидо да ће реФерисати одбору о томе: шта је урађено по представци одбора, коју је предао господину председнику министарског савета и господину министру грађевина по предлмету измене тари®е за подвоз хране на жељезничким пругама: Ведика Пдана — Београд, Ведика Пдана — Смедерево. Није му познато да ли је председништво то учинило. Да је господин министар грађевина био вољан да по поменутој представци учини шта је тражено он би то већ до данас урадио. Кад господин министар то ни до данас није урадио, а ствар није за чекање, моди одбор да размисли шта му ваља због тога предузети, јер као што је рекао ствар не трпи одлагање. Председнгж је изјавио, да је на поменуто питање одборника г. Смедеревца одговорио у једној од ранијих седница, у којој г. Смедеревац случајно није био, а на име: да је био код господина министра грађевине и да му је господин министар изјавио, да је наредио жељезничкој дирекцији, да му пошаље односна акта и документа те да предмет изнесе на решење Министарском Савету, који је и раније решење по истом предмету донео.