Beogradske opštinske novine

Год. XXI

— 167 —

Број 28

VIII По прочитању процене непокретног имања Симе Ристића, пенсионера АБр. 5154, — одбор је решио : Да се ова процена усвоји. Да се сопственику по извршењу законских Формалности а на терет партије бр. 205. расхода буџета I исплати и то : за пет стотина седамдесет и пет кв. метара и чегрнаест кв. десиметара земљишта по једанаест динара од квадратног метра шест хил,ада три стотине двадесет и гаест динара и педесет и четири паре динарске, за сто шеснаест квадратних метара и деведесет и четири кв. десиметра зграде зидане слабим матервјалом по десет динара од квадратног метра хиљаду сто шесет и девет динара и четрдесет пара дин. Дакле да се сопственику за целокупно земљиште и зграду на истом постојећу исплати свега седам хиљада четири стотине деведесет и пет динара п деведесет и четири паре динарске пошто зграду поруши, материјал рушењем добивен, који да остане његова својина, уклони и плац очисти. IX По прочигању решења опшгиаскОг суда од 9 јуна тек. годиие АВр. 5281, које гласи: „Пошго је Уставом Краљевиае Србије о; 5 ов. м. враћен у живот закон о ошшгинама од 21 марта 1902 г., по коме општински суд има да извиђа и суди иступе по Ш-ћој часги кривичног законика, где долази и вршење санитетске полицијске ревизије, — то суд београдске општине решава: Да кривично одељење ошптинског суда предузме вршење свију оних послова које је вршидо до прокламацмје од 24 марта ове године а саобразно закону о општинама од 21 марта 1902 и на начин предвиђен решењем општинског одбора од 4 септембра 1902 г. АБр. 7907. Издаци на хонорар одборницима одређен предњим решењем одбора, да се исплаћују из буџегске партије бр. 19 расхода буџета I. Ово решење да се изврши одмах, а да се стави до знања општинском одбору у првој његовој седници", — одбор је примио к знању 'са одобравање ово решење суда. X По ирочитању претписа г. министра грађевина од 9 маја тек. године АБр. 3805, АВр. 1884, којим издажући стање у коме се сада налази питање о изради кеа и пристаништа тражи да и општина београдска одреди од своје стране два стручњака који ће са остадим члановима комисије образоване у министарству грађевпна израдити и утврдити програм, према коме ће се пристунити изради пројекта за кеј и пристаништо у Београду, — одбор је посде потребног обавештавања изабрао: За чланове ове комисије од стране београдске општине: председника г. Николу И. Стаменковића и одборника г. Раденка Драговића. XI По прочитању извешћа економног одељења АБр. 5346, — одбор је решио : Да се земљиште регулационог Фонда београдске ошптине у улици „Старине Новака" изда под закуп Аранђелу Ж. Илићу, овд. економу, по годишњу закупну цену од седамдесет динара под погодбама прописаним у овоме извешћу економног одељења а за године 1903, 1904, 1905.

XII По прочитању извешћа економног одељења АБр. 4949, којим извештава суд, да су се у имању пок. Тинке Димитријевић, бив. овд. у Душановој улици, које је општина откупила за регудисање исте улице, на дан кад је општина постала сопственик истог имања затекде ове кирајџије: 1. Јанош Пенцл, кобасичар, који држа под закуп: један дућан са дица улице, једну собу уз дућан из авлије, једну вешерницу, шупу и нужник и плаћа месечну кирију од четрдесет динара. 2. Јозе® Кершанек, берберин, који држи под закуп један дућан са лиц1 удице, једну собу из авлије уз дућан, шупу и нужаик у авлаји и плаћа месечну кирију од тридесет динара ; и 3. Катарина Теодоровић, надначарка, која држи под закуп једну собицу са кујном у авлпји и пдаћа месечну кирију у десет динара, — одбор је решио : Да се ове кирајџије задрже у овој општинској крћи до првог новембра текуће године с тим да општинн плаћају од дана кога је постала сопственик овога имања месечну кирију коју су плаћали дотадањем сопственику. XIII На молбе : Милоша Јанковића, опшг. кочијаша АВр. 4884, и Катице Сгевановић, општ. бабице, АВр. 4897, — одбор је решио : Одобрава се осуство ради наведене цељи и то: Милану Јанковићу, општ. кочијашу двадесет и пет дана, које ће му се рачунати од дана кад га буде уиогребио. Катици Стевановић, општ. бабици, шесто недељно, које ће јој се рачунати од дана кога је употребила осуотво одобрено јој решењем ошцт. суда од 17. јуна тек. године АБр. 5383; у дужности за време осуства да је заступа општ. бабица Милева Милојковић. XIV На предлог општинског суда АБр. 5113, одбор је решио : Одобрава се*општинском суду да може у овој години на терет оиштинске готовине по добивеном за то надлежном одобрењу утрошити суму од пет хиљада динара на лечење општинске сиротиње по бањама. Начин како да се ова помоћ изда и коме и колико да се изда да утврди одборска секција за сиротињски одељак са шеФОм општинских лекара. XV По прочитању решења Управе града Београда од 3 маја тек. годиае ГБр. 593, АБр. 4276, донесеног по жалби Војина Радуловића, овд. трг противу решења одбораод 14. априла 1899, АВр. 1213/96 по предмету процене имања жалиочевог, коЈе му се одузимаза регулисање сављанске улице и размотрењу ранијих акта овога предмета а после потребног обавештавања, — одбор је, нашавши да је процењена вредност одвећ велика, решио: Да ужи одбор у који да уђу одборници: г. г. Димитрије Наумовић и Раденко Драговић, ступи у споразум са г. Радуловићем о цени земљишга које му се одузима по постигнутом споразуму поднесе извешће, које да се изнесе одбору на коначно регпење. XVI Одборник г. Ђорђе ИетровиЛ наводп, даје ! у више прилика покретано питање о неисправно- I

сти стараоца отштинске сиротиње. Да је истрагом утврђено дајеисти општ. чиновник неисправан јер је једној сиротици задржао два динара од суме коју јој је имао предати. Сем тога посде једне од ранијих одборских ссдница један од господе одборника представио је: да се дотични општ. чиновник не понаша уљудно према женском свету с којим у додир долази но сдужбеном посду. Раније је од председништва обећано, да ће се за третирање тога и томе подобних питања држатп одборска конФеренција па се од тога са њему непознатих разлога после одустало. Понова тражи да се извиди заслужује ли овај општински чиновник, да и даље остане у општ. служби. Лредеедник изјављује, да му је непознато шта је по овој ствари раније рађено пре него је дошао за председника општине п како је његов претходник исту респравио, ади од како је дошао за председника општине није му се нико противу овог општ. чиновника жадио. Нема намеру да неисправне чиновнике штити и моли одбор да из своје средиае избере ужи одбор, да извиди радњу и понашање у служби стараоца општ. сиротиње. По саслушању тога, — одбор је решио: Да ову ствар извиди ужи одбор, у који да уђу одборници г. г. Димитрије Тадић и Соломон Азријел, и о резултату извиђаја подиесе извегпће. XVII Лредеедник оншгине извештава одбор да је па дневном реду : предлог председнишгва за избор комисије за пројект општинског будета за 1904. г. Ади како је овај предмет врло важан налази, да бп се за решавање истог требаза да одржи ванредна седница, којој би предходида одборска конФеренција. По саслушању тога, — одбор је решио: Да се за решавање овога предмета држи ванредна седница 19. ов. м. којој да претходи одборска конФеренција. XVIII Председник општине извештава одбор да је на дневном реду: предлог председника за избор сталног одбора за извођење великих општ. радова. Налази да је и овај предмет врдо важан и да би и њега ваљало решавати у ванредној седници, којој би претходила конФеренција. По сасдушању тога, — одбор је решио: Да се овај предмет стави на дневни ред за ванредну седницу која ће се држати 19. ов. м. а којој ће предходити конФеренција у којој да се и по овом предмету предходно конФерише.

ВАНРЕДНИСАСТАНАК 19 јуна 1904 г. Предоедавао иредеедаик београдске оаштине г. Никола И. Стаменковић. Од одборника били: гг. М. О. Петровић, А. Ј. Аксентијевић, Дамњан Стојковик, М. А. Павловић, М. Капетановић, Ђорђе Н. Петровић, Петар Новаковић, А. Шток, Р. Драговић, С. Азријел, Др. М. Леко, Б. С. Живковић, Дим. Наумовић, Дим. Ђ. Миловановић, Милош Валожић, А. Н. Крсмановић, Богоје Јовановић, Мих. М. Ђорђевић, Лавар М. Матић, К. Теодосијевић, .Јов. Смедеревац, Никола И. Димитријевић, Милован Миленковић, Урош Благојевић, Т. Цинцар-Јанковић, Коста Др. Ривнић и М. Клидие Деловођ, Мих. М. Марјановић I Прочитан је записник одлука седнице држане седамнаестог јуна тек. године и нримљен без измена. II По прочитању акта кварта варошког АБр. 5449 и 5450, — одбор је изјавио :