Beogradske opštinske novine

Број 28

— 170 —

Год. XXI

ДЕО VII Државни Савет. Члан 140. Државни је Савет саетављен од 16 чланова, од којих 8 именује Краљ а 8 бира Народна Скушптина, и то овим начином Краљ предлаже Скуппггини листу од шеснаест кандидата између којих она бира осморицу, које Краљу поставља за Саветнике; Народна Скупштина са своје стране предлаже Краљ листу од шесна^ст кандидата између којих Краљ поставља осморицу за Саветнике. На исти се начин попуњавају упражњења места у Државноме Савету. Члан 141. Државни Саветници постављају се на цео живот. Они улазе у ред осталих државних чиновника. Саветници не могу бити преко своје воље уклоњени са својих места ни преведени у друга звања државне службе. Они се не могу ни у пензију ставити преко своје воље, сем ако су навршили 40 година државне службе или 65 година живота или ако су тако оболели да не могу више вршити своју дужност. Ако државни саветник постане министар, његово се место у Савету не попуњава; а кад престане бити министар он се враћа у Савет на своје место. Само у томе случају кад би остало у Савету мање чланова од броја ко.ји закон о пословноме реду у Државноме Савету иште за отнрављање послова, попуњава се одмах толико места колико је потребно те да Савет може радити. Члан 142. Државни Саветници могу бити они српски грађани, који су навршили 35 година, који су свршили у Србији или на страни какав Фалкутет или какву вишу стручну школу која стоји у реду Факултета, и који су провели 10 година у државној служби. Члан 143. Председника и потпреседника Државног Савета поставља Краљ из средине Савета на три године. (НАОТАВИиВ ОЕ)

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Финансиски одбор. — На предлог председника београдске општине г. Николе И. Стаменковића одбор београдскс општине у седници својој од 19. овог мес. изабрао је за проучење свију питања, која се односе на Финансијско уређење београдске општине Финансијски одбор, у који су ушли из одбора: председник општине г. Никола И. Стаменковић, и одборници: г. г. Соломон Азријел, Тодор Мијаиловић, Тома ЦинцарЈанковић и Божа С. Живковић, ван одбора: г. г. Александар Борисављевић, државни саветник, Д-р Лаза Начу, управник Београдске Задруге, Вучко Д. Стојановић, министар на расположењу и Д-р Влада Марковић, секретар министарства Финансија. Потоћ матурантима. — Одбор београдске општине у седници својој од 19. ов. м. решио је: да се матурантима гимназије ЈосиФа Панчића изда из општинске касе 200 динара на име помоћи за покриће трошкова око путовања по западној и

источној Србији са својим гостима матурантима из Србије и српских крајева. Концерат. — Општина града Београда даје на Иван-дан 24 јуна на Калимегдану концерат у корист своје сиротиње, на коме ће свирати музика VII пука, а под управом свог капелника г. Бродила. Почетак у 5 а свршетак у 7 Ј / 2 часова по подне. Улазна цена 50 пара од особе. Деца до 10 година и војници плаћају 20 пара. Грађанству даје се прилика да својим малим прилогом подпомогне своје сиротне грађане.

Гра^анству града Београда На основу наређења г. министра унутрашњих дела од 17. јуна текуће године ПЈУЗ 13573 суд београдске општине објављује граћансгву града Београда ради знања и управљања, да су чланови 10. и 30. закона о општинама од 21 марта 1902 године, који је враћен у важност Уставом Краљевине Србије од 5 јуна текуће године измењени и допуњени чл. 163 и 165 истог Устава тако: По чл. 163. Устава: „право гласања при општинским и окружним изборима има сваки српски грађанин, члан дотичне општине или округа, који, уз друге законске услове, плаћа држави 15 динара непосредне порезе на годину, рачунајући ту и стални државни прирез. „Задругари који су навршили 21 годину имају право бирања, ма колику непосредну порезу плаћали". А по чл. 165. Устава ,,нова се општина не може створиги нити се обим општина може мењати, без одобрења законодавне власти. (Ово се односи на груписање или разгруписавање општина, о чему је до 5. јуна ове године, према чл. 10. закона о општинама, могао решавати Државни Савет и Министар унутрашњих дела). Од суда београдске општине 18. јуна 1903 г. Београд, АБр. 5439.

0 Б Ј А В А На основу решења Господина Министра Грађевина од 30 маја ове год. Бр. 4118. држаће сеусмена лицитација за израду макадама у Баштованској улици на дан 23 јуна ове године од 3 сата по подне до 5, када ће се и закључити. Кауција је према закону о јавним грађевинама 350"00 динара и то у готовом, вредећим државним папирима или интабулацији. План, услови и предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су сваког радног дана у поменутој канцеларији. Позивају се предузимачи, који право имају, да пом. дана дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељења општине вароши Београда, 16. туна 1903 год. Г№ 2044.

0 Б Ј А В А Општина београдска издаваће и по трећи пут под закуп путем јавне усмене

лицитације три плаца месарска на Вел. Тргу и тО Бр. III, V и VII са доње стране. Лицитација ће се држати у или пред каФ. „Рајића" на дан 25-ог овог месеца у 5 сати по подне. Ближа извешћа и услови могу св! видети у економном одељењу општине сваког дана у време канцелариско. Позивају се лицитанти да дођу на лицитацију. Од суда општине београдске, 20. јуна 1903. год. АБр. 4615.

0 Б Ј А В А Општина београдска издаје под закуп свој магацин на „царанском пристапншту" којије пређе био својина браће Кумануди. Уступити се може одмах. Понуде писмене и усмене прима економско одељење општине сваког дана у време канцелариско, где се могу видеги и услови. Од суда општипе београдске, 30. маја 1903 год. АБр. 3665, Београд.

0 Г Л А С Као сваке тако и ове године о Иван дану 24., 25. и 26. јуна 1903. год. држаће се тродневни марвени панађур у Смедереву на „Царини" на коме ће се поред сваковрсне стоке и ово-земаљски производа, продавати и све остало што је одоорено чланом 3. закона о панађурима. За извоз стоке и других ово земаљских производа у Смедереву постоји жељезничка и паробродска станица, а сем овога и поштанско телеграфска и телеФонска станица, исте служе купцима за олакшицу преноса предмета. Ово се јавља трговачком и занатжиском сталежу и свима осталим којих се тиче ради знања и управљања. Од Суда општине града Смедерева 5. јуна 1903. год. ББр. 265, у Смедереву.

ИЗВОД ИЗ ПРАВИЛА 0 УРЕЂЕЊУ ЕСНАФА ДИМНИЧАРСКОГ Члан 16. За чишћење димњака плаћају се ове таксе: а) за чишћење димњака цилиндар без разлике на спрат 0 40 дин. б) за чишћење димњака нростог 0'20. в) за чишћење димњака на два спрата 0*40 дин. г) за чишћење гвозденог шпархерда 0-40 дин. д) за чишћење зиданога шпархерда 0*40 дин. ђ) за чишћење зиданог шпархерда великог у гостионицама 1'— дин. е) за чишћење Фуруна с чунковима од два метра на више 0*40 дин. ж) за чишћење Фуруна с чунковима до два метра 0 20 дин. з) за испаљивање димњака 1.50 дин„ и) за чишћење типлова н а пекарницама од типла 0 - 20 дин.