Beogradske opštinske novine

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

Год. XXI.

НЕДЕМ 12. ОКТОБМ 1903.

Број 42.

ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-П7Т II, I •: II Л : За Србију на годжну 6 динара на пола године .3 , За стране вемље на годину 9 ,

ПРЕТПЛАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ АДМИНИСТРАЦИЈИ ЛИСТА А СВЕ КОРЕСПОДЕНЦИЈЕ УРЕДНИШТВУ РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ НЕПЛАЋЕНА ПИОМА НЕ ПРИМАЈ7 ОЕ

АДРЕСА

КОЈОМ ЈЕ

НАРОДНА СКУПШТИНА САЗВАНА У ВАНРЕДАН САЗИВ ЗА 16. СЕПТЕМБАР 1903. ГОДИНЕ У БЕОГРАДУ 0ДГ0В0РИЛА НА ПРЕСТОНУ БЕСЕДУ ЊЕГОВОГ ВЕЛИЧАНСТВА КРАЉА СРБИЈЕ ПЕТРА I.

Вагае Величанство, Захвална Провнђењу, што је помогло народу да Вас, достојног унука Ведикога Вожда, једнодушним избором уздигне на српски Краљевскр1 престо, Народна се Скупштина осећа срећном што може после првих заиста слободних избора под Вашом, дао би Бог, и дугом срећном, владавином, као веран тумач свога народа, дати израза осећањима своје непоколебљиве оданости према Вашем Величанству и Вашем узвишеном Дому. Ова су осећања дубоко укорењена у срцима свих Срба, који нису никад заборављали дела и заслуге неумрлога Карађорђа. Одушевљен заветним идеалима, за које наши дедови под Његовим вођством пролеваху своју крв, народ је Ваше ступање на краљевски престо једнодушно поздравио <као освит новога доба и знамење боље срећније будућности. Ваше Величанство, Ваше ступање на краљевски престо у толико је више раздрагало срце народно, што према времену у коме живимо, има сличан значај с покретом у коме је Ваш дед високо држао заставу националног ослобођења, јер је Ваше Величанство носилац једне заставе под којом је окупљен цео народ, заставе политичких слобода и грађанских права народних, заставе чисте уставности, која је основна погодба за напредак наше Отаџбине. Само се тако може утврдити слобода једиом народу и поћи правцем напретка, кад истим путем иду као сад и Круна и народ задахнути једним идејама и тежњама за опште добро. И с тога Народно Представништво одаје дубоку захвалност Вашем Величанству на мудром и правилном схватању о положају и задатку Круне и народа. Народ српски преживео је много тешких и црних дана само зато што те слоге није увек било. Неслога између Круне и народа посејала је многе гробове, упропастила многе домове, пустошила читаве крајеве, ломила снагу целога народа и унижавала углед наше Отаџбине. Представници народни и ако знају шта је све старо стање оставило новом у наслеђе, живе у најдубљем уверењу, да Србија са својим мудрим, родољубивим и слободоумним Краљем улази у доба светлих дана, јер су испуњени надом да ће заједно с Вашим Величанством, трудним и истрајним радом успети да приберу и ојачају народну снагу и уздигну државни углед. Вагае Величанство, Придружујући се Вашем Владалачком признању прошлој влади, што је у једном критичном тренутку с пожртвовањем прихватила краљевску власт и ослањајући се на патриотизам војске и грађанства, сачувала земљу од могућних потреса, Народна Скупштина сматра за своју пријатну дужност изјавити прошлој влади, поред тога, и признање, што је са своје стране све учинила да се на прошлим изборима чује потпуно слободан глас народни. Како је садашња влада и својим постанком и положајем својих чланова израз узајамног поверења оба законодавна фактора, Народна Скупштина ће, подржавајући је искрено, с највећом преданошћу узети у расматрање законске предлоге које јој она буде поднела.